Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii

bristol myers squibb - FOTO: Freepik@andreas
EXCLUSIV
Într-un sistem comunist care limita libertatea de gândire, inovațiile farmaceutice au fost aproape inexistente, chiar și în țări ca România, care a produs Polidinul. Cătălin Radu, directorul Bristol Myers Squibb România, subliniază că progresul real vine doar dintr-o libertate de cercetare susținută de un sistem deschis, unde diversitatea de opinii poate veni cu inovații semnificative.

Provocările sistemului comunist în ceea ce privește inovația, în special în domeniul farmaceutic, sunt adesea un subiect de discuție intensă. Așa cum subliniază jurnalistul Val Vâlcu, în cei 45 de ani de regim comunist, țările din Estul Europei nu au reușit să producă nicio inovație semnificativă în domeniul medicamentelor, în ciuda potențialului creativ al oamenilor din acele regiuni.

În contrast, progresele în domeniul medical au fost concentrate în Vest, acolo unde diversitatea de opinii și libertatea de gândire au fost stimulente fundamentale ale inovației. Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, este de părere că progresul real vine dintr-un sistem care încurajează independența, libertatea de gândire și diversitatea de opinii, elemente care au fost limitate de regimurile comuniste centralizate.

"De fapt, asta face diferența. Am observat că, în 45 de ani de comunism, în țările din Est, în întreg lagărul socialist, nu s-a inventat nici măcar un singur medicament. De la penicilină până la insulinele moderne sau citostatice, niciunul dintre produsele farmaceutice care au schimbat lumea nu a fost descoperit în Estul socialist.

Cum funcționează, de fapt? Nu pot să cred că oamenii nu erau la fel de inventivi – fie ei medici sau chimiști", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

Cătălin Radu a argumentat că progresul real vine din diversitatea de opinii și din libertatea de gândire, elemente care au fost restricționate în sistemele comuniste. Potrivit acestuia, cercetarea în domeniul farmaceutic a fost concentrată în Vestul lumii, iar țările din Est, inclusiv China, nu au avut inovații semnificative în domeniul sănătății până recent.

"Cred, mai degrabă, că făceau parte dintr-un sistem. Iar un sistem care încearcă să centralizeze și să controleze totul pierde extraordinar de mult din diversitate, din creativitatea necesară, din diferența de opinii. Iar în comunism nu cred că se încuraja diferența de opinii.

Progresul, cred eu, vine tocmai din diferența de opinii. Cercetarea în domeniul farmaceutic era, în principal, așa cum ați spus, aproape exclusiv concentrată în Vestul lumii. Cercetarea relevantă, de fapt.

Dacă privim atent, nici China, până foarte recent, nu a avut inovație reală în domeniul moleculelor din sănătate. Așa ceva nu se construiește peste noapte. Este nevoie de foarte mult know-how și de o infrastructură extraordinară", a spus Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Provocările inovației farmaceutice în regimurile comuniste. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii - FOTO: Freepik

România și inovația în medicină

"România, cred că avea Polidinul. Și nu știu dacă Polidinul exista în altă parte. Așa este. Dar eu asociez asta cu inovația noastră – una însă foarte departe de tratamentele pentru cancere, leucemii sau HIV-SIDA", a spus Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

"Gerovitalul, care era de fapt un amestec de molecule, a fost elaborat, printre altele, împreună cu nemții. De altfel, "G"-ul din "Gerovital" vine de la "German". Iar Polidinul era, în esență, un extract de bacterii.

N-au venit țările din Est poate și din faptul că nu se preocupau. Nu erau motivate să găsească noi soluții terapeutice, așa cum sunt motivate, hai să spunem, până la urmă, de bursă, care împinge inovația", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

Cătălin Radu a discutat despre importanța unui sistem care încurajează independența și libertatea de gândire. Conform acestuia, progresul în sănătate și în alte domenii vine atunci când oamenii sunt încurajați să fie liberi și să se dezvolte fără restricții impuse de un sistem centraliza

"Se spune că banul face lumea să se învârtă. Ori, în țările din Est, banul era concentrat la decidentul suprem. De-aia orice concentrare de putere ar trebui să ne dea de gândit.

Apropo de ceea ce dorim, ceea ce sperăm și în politică, și în societate, eu cred că valoarea reală a oamenilor apare atunci când ei sunt încurajați să fie liberi, să fie independenți, să gândească, să se dezvolte. Și asta este valabil și în sănătate", a spus Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

bristol myers squibb - FOTO: Freepik@andreas
EXCLUSIV

Crossuri externe

pixel