Fibromialgia este o boală complexă ce nu se manifestă doar prin...
Metodele tradiţionale de administrare a medicamentelor funcţionează ca şi cum un pachet ar fi expediat într-un oraş necunoscut, pierzându-se adeseori sau ajungând în locul greşit. Dar acum, cercetătorii chinezi au dezvoltat "plasturi" inteligenţi pentru organe, care ar putea face ca administrarea medicamentelor să fie mai precisă şi mai eficientă, informează Xinhua, citează Agerpres.
Cercetătorii de la Universitatea Beihang, Universitatea Beijing şi alte instituţii au dezvoltat un plasture electronic care acţionează ca un bandaj pentru organe.
Potrivit cercetătorilor, medicamentele orale sau intravenoase existente plutesc adeseori în fluxul sanguin şi întâmpină dificultăţi în a-şi găsi locul exact pe care îl ţintesc. Acest lucru nu numai că este ineficient, dar poate afecta şi organele sănătoase pe parcurs. Totodată, medicamentele cu molecule mari se confruntă cu o provocare şi mai dificilă, deoarece sunt blocate adeseori de membrana celulară, care acţionează ca o barieră de securitate.
Echipa chineză a integrat dispozitive electronice flexibile şi tehnologii de procesare la nivel micro-nano pentru a crea un plasture ultra-subţire, care este la fel de subţire ca o foaie obişnuită de hârtie tipărită şi care poate fi ataşat direct pe suprafaţa unui organ.
Structura unică a plasturelui permite alimentarea sa fără fir. Acesta poate perfora în condiţii de siguranţă membranele celulare la o tensiune scăzută şi, prin intensitatea foarte mare a câmpului electric format în interiorul nanoporilor, poate furniza molecule de medicament la locul ţintă într-un mod rapid şi precis.
"Este ca şi cum am crea o autostradă pentru administrarea medicamentelor", a declarat Chang Lingqian, profesor la Facultatea de inginerie biologică şi medicală din cadrul Universităţii Beihang.
"Acest studiu a fost deja aplicat în estetica medicală şi în repararea traumelor cutanate şi este foarte promiţător pentru tratamentele viitoare ale unor probleme majore de sănătate, precum cancerul şi traumele", a adăugat Chang Lingqian.
Descoperirile cercetătorilor chinezi au fost prezentate într-un studiu ce a fost publicat în revista academică internaţională Nature pe 30 aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Fibromialgia este o boală complexă ce nu se manifestă doar prin...
V-aţi întrebat vreodată cum îşi...
Medicii nu vor să afli asta: leguma...
Ghimbirul, cunoscut pentru...
Industria farmaceutică, sprijin...
Expunerea copiilor sub 6 ani la...
Crezi că e inofensiv să porți ceasul toată ziua? Află ce efecte...