Care sunt simptomele rujeolei și cât timp durează vaccinul? Diferența dintre rujeolă și varicelă. Experții răspund la 6 întrebări cheie

rujeola - Foto: Freepik
Ce este rujeola și care sunt simptomele sale? Care este diferența dintre rujeolă și varicelă? Poți face rujeolă de două ori? Ce este vaccinul împotriva rujeolei și la ce vârstă se face? Experții răspund la 6 întrebări-cheie.

Până în prezent, în 2025 (de la 1 mai), 70 de cazuri de rujeolă au fost notificate în Australia, toate statele și teritoriile, cu excepția Tasmaniei și a Teritoriului Capitalei Australiene, înregistrând cel puțin un caz. Cele mai multe infecții au avut loc în New South Wales, Victoria și Australia de Vest.

S-a depășit deja numărul total de cazuri înregistrate în toate anii 2023 (26 de cazuri) și 2024 (57 de cazuri).

Focare de rujeolă apar în prezent în fiecare regiune a lumii. Majoritatea cazurilor din Australia sunt diagnosticate la călătorii care se întorc din străinătate, inclusiv din destinațiile de vacanță populare din Asia de Sud-Est.

Dar, deși Australia a eliminat transmiterea locală a rujeolei în 2014, recent am observat din nou infecții cu rujeolă la australieni care nu au fost în străinătate. Cu alte cuvinte, virusul a fost transmis în comunitate.

Așadar, având în vedere că alertele de sănătate și rapoartele de știri privind rujeola apar des, ce trebuie să știți despre rujeolă? Am adunat o listă de întrebări frecvent căutate pe Google despre virus și vaccin.

1. Ce este rujeola?

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli cunoscute care afectează oamenii. De fapt, fiecare persoană cu rujeolă poate infecta alte 12 până la 18 persoane care nu sunt imune. Virusul rujeolei poate supraviețui în aer timp de două ore, astfel încât oamenii pot inhala virusul chiar și după ce o persoană infectată a părăsit încăperea.

Rujeola afectează predominant copiii și persoanele cu un sistem imunitar mai slab. Până la patru din zece persoane cu rujeolă vor trebui să meargă la spital și până la trei din 1.000 de persoane care fac rujeolă vor muri.

În 2023, s-au înregistrat peste 100.000 de decese din cauza rujeolei în întreaga lume.

2. Care sunt simptomele rujeolei?

Semnele și simptomele rujeolei încep de obicei la 7-14 zile după expunerea la virus și includ erupție cutanată, febră, nas care curge, tuse și conjunctivită. Erupția începe de obicei pe față sau pe gât și se răspândește pe parcursul a trei zile pentru a ajunge în cele din urmă la mâini și picioare. Pe pielea mai închisă la culoare, erupția poate fi mai greu de observat.

Complicațiile rujeolei sunt frecvente și includ infecții ale urechii, encefalită (umflarea creierului), orbire și probleme respiratorii sau pneumonie. Aceste complicații sunt mai probabile la copii.

Femeile însărcinate sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare de complicații grave, iar rujeola poate provoca, de asemenea, travaliul prematur și nașterea unui copil mort.

Chiar și la persoanele care se vindecă de rujeolă, o afecțiune cerebrală rară (și adesea fatală) poate apărea mulți ani mai târziu, numită panencefalită sclerozantă subacută.

3. Care este diferența dintre rujeolă și varicelă?

Rujeola și varicela sunt cauzate de virusuri diferite, deși ambele afectează frecvent copiii, iar vaccinurile pot preveni ambele boli. Varicela este cauzată de virusul varicelă zoster, care se transmite, de asemenea, prin aer, și poate provoca febră, erupții cutanate și complicații rare (dar grave).

Erupția cutanată de varicelă este diferită de erupția cutanată observată în cazul rujeolei. Aceasta debutează adesea pe piept sau pe spate, apărând mai întâi sub formă de umflături roșii separate care evoluează în vezicule pline de lichid, numite vezicule. Varicela poate apărea, de asemenea, mai târziu în viață sub formă de zona zoster.

4. Poți face rujeolă de două ori?

Răspunsul simplu este nu. Dacă contractați rujeolă, ar trebui să aveți imunitate pe viață după aceea.

În Australia, persoanele născute înainte de 1966 ar fi fost cel mai probabil infectate cu rujeolă, deoarece vaccinul nu a fost disponibil pentru ei în copilărie. Prin urmare, acestea sunt protejate de infecții viitoare.

Cu toate acestea, infecția cu rujeolă poate reduce capacitatea sistemului imunitar de a recunoaște infecțiile cu care s-a confruntat anterior, lăsând persoanele vulnerabile la multe dintre infecțiile la care au avut imunitate anterior. Vaccinarea poate proteja împotriva acestei situații.

5. Ce este vaccinul împotriva rujeolei și la ce vârstă se face?

Vaccinul împotriva rujeolei conține o versiune vie, dar slăbită, a virusului rujeolic. În Australia, vaccinurile împotriva rujeolei sunt administrate ca parte a unui vaccin combinat care conține virusul rujeolei alături de virusurile oreionului și rubeolei (vaccinul ROR) și virusul varicelei (RORV).

În cadrul programului național de imunizare, copiii din Australia primesc vaccinuri împotriva rujeolei la vârsta de 12 luni (ROR) și 18 luni (RORV). În alte țări, vârsta de vaccinare poate varia - dar cel puțin două doze sunt întotdeauna necesare pentru o imunitate optimă.

Vaccinurile împotriva rujeolei pot fi administrate mai devreme de 12 luni, de la șase luni, pentru a proteja sugarii care pot fi expuși unui risc mai mare de expunere la virus (cum ar fi cei care călătoresc în străinătate). Sugarii care primesc o doză timpurie de vaccin împotriva rujeolei primesc în continuare cele două doze obișnuite recomandate la vârsta de 12 și 18 luni.

Australienii născuți între 1966 și 1994 (cei cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani) sunt considerați a fi mai expuși riscului de rujeolă, deoarece a doua doză a fost recomandată abia din noiembrie 1992. În Australia se înregistrează progrese în ceea ce privește infecțiile cu rujeolă în această grupă de vârstă.

Un vaccin suplimentar împotriva rujeolei poate fi administrat acestor adulți în orice moment. Este sigur să primiți o doză suplimentară chiar dacă ați mai fost vaccinat. Dacă nu sunteți sigur dacă aveți nevoie de unul, discutați cu medicul dumneavoastră de familie, care vă poate verifica imunitatea la rujeolă (sau dosarul de imunizare, dacă este cazul) înainte de vaccinare.

Cu toate acestea, deoarece vaccinul împotriva rujeolei este un vaccin viu, nu este sigur să fie administrat persoanelor cu un sistem imunitar slăbit (din cauza anumitor afecțiuni medicale) sau femeilor însărcinate. Prin urmare, este important ca persoanele sănătoase, eligibile, să primească vaccinul împotriva rujeolei pentru a se proteja pe ele însele și populația noastră vulnerabilă.

6. Cât durează un vaccin împotriva rujeolei?

Vaccinul împotriva rujeolei este unul dintre cele mai eficiente vaccinuri pe care le avem. După două doze, aproximativ 99% dintre persoane vor fi protejate împotriva rujeolei pe viață.

Iar vaccinul împotriva rujeolei nu vă protejează doar de boală. De asemenea, vă împiedică să transmiteți virusul altora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Coaja de ou, un aliat neștiut în curățenie
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei
Ce trebuie să știi despre buretele magic. Cât de eficient este, de fapt
Medicamentele GLP-1 pot reduce fibrilația atrială
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori

Crossuri externe

pixel