Vitamine de care ai nevoie: din alimente sau din suplimente?

Unele vitamine sunt mai bune dacă le obții din alimente
Sunt studii care arată că anumite vitamine și minerale e mai bine să le obțineți direct din alimente și nu din suplimente. Apoi, există pericolul să cădeți în plasa vitaminelor „la modă”. Iată, succint, ce se știe exact și ce trebuie evitat.

De-a lungul timpului mai multe suplimente și vitamine au fost „la modă". Părinții noștri știau, spre exemplu, că vitamina E e absolut necesară, până s-a descoperit că poate avea, în anumite condiții, și efecte nocive. Apoi, a fost o vreme când multivitaminele, cele efervescente în mod special, erau privite ca pe o minune. Cândva, vitamina C era considerată leacul aproape universal. Acum se vorbește de omega-3 și vitamina D.

Mulți cred că suplimentele sunt un soi gloanțe magice, dar studiile nu susțin întotdeauna presupusele lor beneficii, ba chiar arată că pot fi extrem de nocive, atrag atenția specialiștii de la Medicine Net. Ei au făcut un scurt rezumat cu ce se știe exact și ce e mit periculos.

Ce se știe sigur

Unele studii sunt pozitive. Spre exemplu, vitamina D este importantă pentru o sănătate bună și foarte greu de obținut în mod natural din alimente sau de la soare, mai ales dacă locuiți în zone nordice sau lucrați toată ziua în birou, la lumină artificială. Deci, este posibil să aveți nevoie de un supliment pentru a satisface nevoile zilnice ale organismului.

Dar nu luați după capul vostru, cereți mai întâi medicului dumneavoastră să vă facă un test de sânge pentru a vă verifica nivelul de vitamina D din organism și, dacă este scăzut, el vă va spune dacă trebuie doar să stați la soare de două ori pe săptămână timp de 15 minute pentru a permite corpului dumneavoastră să producă vitamina D în mod natural sau dacă aveți nevoie de pastile. Există cazuri - chiar dacă sunt foarte rare - în care se poate face supradoză de vitamina D, cu consecințe nefaste asupra organismului. 

Mai bine din alimente

Apoi, studiile semnificative arată că este mai bine să obțineți anumiți nutrienți direct din alimente. De exemplu, în timp ce consumul de alimente bogate în acizi grași omega-3, care sunt de la nuci până la pești grași, a fost legat de reducerea riscului de boli de inimă, omega-3-urile din faimoasele capsulele de ulei de pește nu vă pot oferi aceleași beneficii.

Totodată, un studiu realizat de Departamentul Agriculturii din S.U.A. în 2018 a constatat că multe suplimente – precum cele cu vitaminele A și D, până la minerale precum seleniu și crom - conțin cantități mai mari de nutrienți decât cele indicate pe etichetă. Aceasta este o problemă, pentru că unele suplimente bune pot fi dăunătoare în doze mari - chiar și calciul, care este proslăvit ca benefic pentru sănătatea osoasă. Dacă nu puteți obține suficient calciu prin dietă și testarea densității osoase arată că trebuie să completați cu suplimente, adresați-vă medicului dumneavoastră care vă va spune care sunt limitele sigure.

Orice ați vrea să luați, cereți sfatul medicului

De fapt, indiferent dacă vă gândiți la un supliment pe bază de plante, ori dacă vă gândiți să luați la o vitamină sau mineral dovedite a fi benefice în studii, discutați mai întâi cu medicul vostru. Unele dintre acestea pot interacționa cu medicamentele pe care le luați pentru alte afecțiuni sau ar putea prezenta un risc dacă aveți o boală ori sunteți programat pentru o intervenție chirurgicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel