Vitamina D, desființată. Cum să ne întărim imunitatea. Deleanu: În medicină NU există MINUNI. NU este o soluție pentru o afecțiune

Vitamina D - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Care este adevărul despre vitamina D pentru întărirea imunității. Diana Deleanu ne-a vorbit despre vitamina pe care am luat-o cu toții în doi ani de COVID-19.

"Au încercat românii să câștige imunitate, să-și întărească sistemul imunitar cu Vitamina D. Este utilă după doi ani de experiență în lupta cu COVID? Putem spune că această formulă este una de succes?", a întrebat Val Vâlcu.

"În ultima perioadă s-a studiat foarte multe efectul vitaminei D asupra orgnaismului, asupra metabolismului diverselor celule în mai multe sisteme, inclusiv în cel imunitar. La ora actuală, opinia generală este că acolo unde există un deficit al vitaminei D ea este necesară și completarea deficitului cu suplimente nutrivive aduce un beneficiu al imunității.

Dar vitamina D, ca tratament sau profilaxie, nu este o soluție pentru o afecțiune", a declarat Diana Deleanu, medic primar imunolog - alergolog, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere"".

Ce s-ar face diferit dacă ar începe pandemia AZI. Simin Florescu: Nu e suficient să ai spitale, doctori și vaccin

"Unele persoane trec mai ușor prin boală, au un sistem imun care luptă, e mai puternic, învinge virusul, altele fac cazuri grave. La începutul pandemiei se spunea că tocmai această hiperreacția al sistemului imunitar pune probleme", a completat Val Vâlcu. 

"Da, aveți dreptate, dar noi suntem diferiți prin genele noastre și prin mediul în care am trăit, pentru că mediul influențează modul în care lucrează genele. Un mare imunolog a spus că în medicină nu există minuni, iar dacă avem o minune medicală, să căutăm o mutație genetică care poate să explice de ce un pacient evoluează pentru o infecție care ar fi banală la majoritatea indivizilor, evoluează sever, cu complicații, rămâne cu sechele sau chiar decedează.

Pe partea cealaltă, exact un alt tip de mutație la un alt nivel poate să te protejeze de boală. De ce unul nu face infecție, deși în jurul lui toată familia s-a îmbolnăvit și stau în contact direct. Modul în care funcționează sistemul nostru genetic și ca expresare, partea imună, este extrem de importantă.

Din păcate nu avem toate cunoștințele ca să explicăm fiecare diferență", a mai spus Diana Deleanu. 

Care e soluția. Cum ne pregătim pentru toamna care urmează. E necesară vaccinarea împotriva gripei sau antipneumococic? Cum ne întărim imunitatea față de virozele de sezon și față de valul 6 COVID

"De ce să ne mai vaccinăm dacă tot ne îmbolnăvim". Codreanu: SECRETUL care ar putea să ne asigure succesul. Concluzie foarte greșită și pripită

"Suntem la începutul valului 6, deci vine, va crește. Cum ne pregătim? Din tot ceea ce cunoaștem până acum există diverse metode. Cele mai importante sunt cele legate de profilaxie. Există această profilaxie de a evita persoanele care sunt bolanve, să nu stăm în aglomarație, de a ne proteja noi prin mască sau prin reguli de igienă.

Să consumăm apă de la robinet de la o canalizare în care apa e flitrată, să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun etc.

Dar cercetarea medicală de până acum a demonstrat că putem realiza o profilaxie activă pri vaccinare. Și vaccinarea, împreună cu utilizarea de antibiotice sunt metode medicale care au dus la speranța de viață crescută în populația noastră.

Astfel, vaccinurile trebuie să le folosim cu scop profilactic. Unele dintre ele se dau în toată populația, începând cu primele zile de la naștere, iar altele se dau în anumite condiții, fie că te deplasezi într-o zonă endemică, fie că vine un sezon cu risc crescut.

Pentru cei care au deja o afecțiune la care riscul de îmbolnăvire este mai mare se recomandă vaccinarea. Atunci avem populații de risc.

De regulă, cei care sunt mai în vârstă constituie o populație de risc, pentru că sistemul imunitar scade în protecția noastră odată cu vârsta. Anumite îmbolnăviri, cele pulmonare, cele cardiace, care dacă fac o infecție și o complicație decedează. Ele trebuie vaccinate. E o regulă medicală generală.

Vedeți că în ultima perioadă trăim un val important al campaniei anti-vacciniștilor", a mai spus Diana Deleanu.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel