Vitamina D, ce efecte poate avea asupra femeilor aflate la menopauză

Vitamine
Vitamina D are un rol foarte important în sănătatea oaselor, însă acest rol se amplifică la femeile aflate la menopauză. Deficiența acesteia poate duce la efecte severe.

Degenerarea discului lombar și durerile inferioare ale spatelui devin mai severe odată cu înaintarea în vârstă și afectează în mod disproporționat femeile mai mult decât bărbații, probabil ca urmare a scăderii nivelului de estrogen în timpul menopauzei. Un nou studiu demonstrează că deficiența de vitamina D, fumatul, indicele de masă corporală mare (IMC) și osteoporoza sunt factori de risc pentru dureri de spate mai mari. Rezultatele studiului sunt publicate astăzi online în Menopause, revistă ce aparține The North American Menopause Society (NAMS).

Degenerarea discului lombar este o boală musculo-scheletică obișnuită care cauzează adesea dureri inferioare ale spatelui. Studiile anterioare au arătat efectul estrogenului asupra degenerarii discului, care explică parțial de ce degenerarea este mai severă la femeile aflate în postmenopauză decât la bărbații de aceeași vârstă. Pe lângă concentrațiile mai mici de estrogen, deficiența de vitamina D este frecventă în perioada postmenopauză.

Vitamina D, rol în sănătatea sistemului osos 

Vitamina D este foarte importantă în menținerea nivelului de calciu și fosfor, contribuind la prevenirea bolilor osoase, cum ar fi rahitismul și osteoporoza. Studii recente au arătat că deficiența de vitamina D este asociată cu durerile inferioare de spate și că suplimentarea poate ameliora această durere și poate îmbunătăți rezistența musculo-scheletică. Dar puține studii au fost efectuate cu privire la rolul vitaminei D în degenerarea coloanei vertebrale, în special la femeile aflate în postmenopauză.

Acest nou studiu a evaluat nivelul de vitamina D la femeile aflate în postmenopauză și legătura cu degenerarea discului și durerile inferioare de spate. S-a ajuns la concluzia că deficiența de vitamina D este foarte răspândită la femeile aflate în postmenopauză și că o concentrație serică de vitamina D mai mică de 10 ng/ml, care indică deficiență severă, ar trebui să fie considerată un indicator al degenerarii discului sever și a durerilor inferioare de spate. Studiul a identificat în continuare factori de risc suplimentari, cum ar fi fumatul, IMC ridicat și osteoporoza pentru dureri inferioare de spate, dincolo de deficiența de vitamina D.

 „Acest studiu arată că nivelurile foarte scăzute de vitamina D au fost legate de o probabilitate mai mare de durere de spate moderată până la severă și degenerare a discului lombar mai severă, posibil datorită efectelor benefice pe care vitamina D le are asupra sensibilității durerii nervoase și musculare, a forței musculare și a masei și inflamație. Deși nu toate femeile au nevoie de suplimentarea cu vitamina D, aceasta vorbește despre importanța evitării stărilor de deficiență severă de vitamina D ", spune dr. Stephanie Faubion, director medical NAMS.

 

Sursa, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel