Află mai multe despre acest compus...
Cercetătorii de la Cleveland Clinic din SUA au remarcat că zincul este cunoscut ca fiind important pentru funcția imunitară, având un rol în producerea de anticorpi și celule albe din sânge și combaterea infecțiilor. Dar administrarea suplimentelor de zinc sau vitamina C nu scade semnificativ severitatea sau durata simptomelor la pacienții cu Covid-19, în comparație cu cei care beneficiază de îngrijirea standard, potrivit unui studiu. Vitamina C, un antioxidant, poate ajuta la reducerea daunelor celulelor și s-a dovedit că stimulează imunitatea, au spus ei.
În studiul clinic COVIDAtoZ au fost înscriși 214 de pacienți adulți cu o infecție confirmată de Covid-19. Participanții au primit fie 10 zile de gluconat de zinc (50 mg), fie vitamina C (8000 mg), fie ambii agenți, ori îngrijire standard și a durat din aprilie până în octombrie în 2020.
Studiul, publicat în revista JAMA Open Network, nu a găsit nicio diferență semnificativă între cele patru grupuri. Când severitatea simptomelor a scăzut la 50%, studiul nu a arătat nicio diferență semnificativă între cele patru grupuri care au primit o îngrijire obișnuită, vitamina C, gluconat de zinc sau grupul care a primit atât vitamina C, cât și gluconat de zinc.
„Când am început acest studiu, nu a existat nicio cercetare care să susțină terapia suplimentară pentru prevenirea sau tratamentul pacienților cu Covid-19”, a spus Milind Desai, de la Cleveland Clinic’s Heart Vascular & Thoracic Institute și co-investigator principal al studiului.
De asemenea, citiți: Vaccinul Covid-19 al Pfizer a redus semnificativ infecția simptomatică cu coronavirus: experți israelieni
„Pe măsură ce am urmărit răspândirea pandemiei pe tot globul, infectând și ucigând milioane de oameni, comunitatea medicală și consumatorii s-au grăbit să încerce suplimente despre care credeau că ar putea preveni infecția sau pot ușura simptomele Covid-19, dar cercetarea abia acum dă rezultate”, a spus Desai.
În timp ce vitamina C și zincul s-au dovedit ineficiente ca tratament în comparație clinică cu îngrijirea standard, studiul altor terapii continuă, a mai spus el.
Pacienții înscriși în acest studiu nu au fost spitalizați, ci mai degrabă tratați în ambulatoriu.
„Știm că nu toți pacienții cu Covid-19 necesită internare în spital și, în comparație cu cei tratați într-un spital, sunt mai predispuși să caute suplimente care să-i poată ajuta, așa că a fost o populație importantă pentru studiu” a spus Suma Thomas, de la Cleveland Clinic Heart Vascular & Thoracic Institute și co-cercetător principal al studiului.
Cercetătorii au spus că în timpul procesului au fost observate patru evenimente de siguranță, inclusiv trei decese. Cu toate acestea, consiliul de monitorizare a siguranței datelor nu a crezut că vreunul dintre evenimentele adverse au fost cauzate de tratamentele individuale pe care pacienții le-au primit ca parte a studiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Află mai multe despre acest compus...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Cercetătorii au realizat o...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...