Vitamina B1 poate contribui la scăderea riscului de constipație. Medicii, sfătuiți să ia în calcul promovarea unei diete bine echilibrate

Vitamina B1, constipatie - Foto: Freepik @eddows-animator
Vitamina B1, cunoscută și sub denumirea de tiamină, este esențială pentru sănătatea organismului. Un studiu arată că vitamina B1 poate contribui la scăderea riscului de constipație.

Un studiu arată că creșterea aportului alimentar de vitamina B1 este asociată cu o prevalență mai scăzută a constipației, în special în rândul bărbaților și al persoanelor fără hipertensiune arterială sau diabet.

Vitamina B1 se găsește în multe alimente și este folosită pentru a trata deficiențele de tiamină, anumite boli ale nervilor și sindromul Wernicke-Korsakoff.

Cercetătorii au efectuat un studiu transversal folosind datele National Health and Nutrition Examination Survey din 2005-2010, implicând 10,371 adulți cu vârsta de peste 20 ani. Participanții au furnizat informații privind caracteristicile fecale și frecvența mișcărilor intestinale, care a fost documentată timp de 30 de zile înainte de colectarea datelor.

Conform Bristol Stool Scale tip 1 sau 2, constipația a fost stabilită fie prin frecvența mișcărilor intestinale (mai puțin de trei pe săptămână), fie prin consistența scaunelor.

Constipația este o afecțiune în care o persoană are mișcări intestinale incomode sau rare. În general, se consideră că o persoană este constipată atunci când scaunele elimină cantități mici de materii fecale dure și uscate, de obicei de mai puțin de trei ori pe săptămână. Cu toate acestea, eliminarea normală a scaunelor poate consta în a avea un scaun de trei ori pe zi sau de trei ori pe săptămână; depinde de persoană.

Următoarele sunt cele mai frecvente simptome ale constipației:

- Mișcări intestinale dificile și dureroase

- Mișcări intestinale de mai puțin de trei ori pe săptămână

- Senzație de balonare sau disconfort

- Senzație de moleșeală

- Durere abdominală, potrivit Johns Hopkins Medicine.

Datele privind aportul de vitamina B1 au fost colectate prin interviuri de reamintire a aportului nutrițional total de 24 de ore.

În general, 10,8% dintre participanți au fost identificați ca având constipație.

Un aport mai mare de vitamina B1 a fost corelat cu o scădere a apariției constipației. Prevalența constipației a fost de 7,69% în grupul cu cel mai mare aport de B1, 10,7% în grupul mediu și 14,09% în grupul cu cel mai mic aport (P < 0,001).

Un aport alimentar mai mare de vitamina B1 a fost asociat cu o reducere cu 23% a riscului de constipație (P = 034).

În plus, o analiză de subgrup a constatat că un aport mai mare de B1 a fost asociat cu o reducere a riscului de constipație de 20% la bărbați, 16% la persoanele fără hipertensiune arterială și 14% la cele fără diabet.

"Această asociere sugerează că aportul sporit de vitamina B1 prin dietă poate facilita scaune mai moi și motilitate intestinală crescută, ameliorând astfel potențial simptomele constipației. În consecință, profesioniștii din domeniul sănătății sunt sfătuiți să prioritizeze promovarea unei diete bine echilibrate ca o abordare terapeutică inițială, precedând intervențiile medicale", au scris autorii, notează Medscape.

Ce beneficii mai are vitamina B1

Reduce crampele menstruale la adolescente și tinere.

Administrarea vitaminei B1 intravenos înainte și după o intervenție chirurgicală pentru îmbunătățirea fluxului sanguin către inimă nu îmbunătățește rezultatele intervenției.

Mai mult, vitamina B1 poate să reducă riscul de deces sau să îmbunătățească funcția inimii la persoanele cu insuficiență cardiacă, potrivit WebMD.

Tiamina ajută și la respingerea țânțarilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel