Tachinarea în școală îngrașă? Concluziile unui studiu

Un studiu susține că agresiunea verbală și tachinarea în școală din partea colegilor ar îngrășa FOTO: pixabay
Elevii americani care au fost ironizați, tachinați legat de greutatea lor s-au îngrășat mai mult și au adoptat un comportament nesănătos, sugerează o cercetare.

Tachinarea îngrașă? Cercetători de la Universitatea de Științe ale Sănătății din Bethesda, de la Institutul Național de Sănătate a Copilului și Dezvoltare Umană Eunice Kennedy Shriver și de la Institutul Național de Diabet, Digestie și Boli Renale, din SUA, au studiat timp de 15 ani legătura dintre tachinarea/ironizarea verbală din școli la adresa elevilor obezi și evoluția greutății lor în timp, potrivit sciencedaily.com.

Tachinarea îngrașă? 110 de tineri participanți la studiu

La cercetare au luat parte 110 tineri de 11-12 ani, media de vârstă, la înscriere. Aceștia au fost fie supraponderali, fie au ambii părinți supraponderali sau obezi. Elevii au completat un chestionar de șase articole privind dacă au fost ironizați despre greutatea lor și au participat la vizite anuale de monitorizare timp de 15 ani.

Cercetătorii au descoperit că tinerii care se confruntă cu niveluri ridicate de ironizare, tachinare s-au îngrășat cu o medie de .20 kg (0,2 kilograme) pe an față de cei care nu au fost în situația lor.

„Autorii consideră că stigmatizarea asociată cu greutatea poate avea drept consecință faptul că tinerii au mai multe șanse să se angajeze în comportamente nesănătoase, cum ar fi consumul de alcool și evitarea exercițiilor fizice. O altă explicație posibilă este că stresul de a fi tachinat ar putea stimula eliberarea hormonului cortizol, care poate duce la creșterea în greutate", mai susține sciencedaily.com.

Concluzii

Cercetătorii au observat că tinerii care au spus că au fost ironizați sau ridiculizați legat de greutatea lor și-au crescut masa corporală cu 33% mai mult în fiecare an, comparativ cu un grup similar care nu a fost tachinat, potrivit cercetătorilor.

Iar observațiile par să contrazică convingerea că o astfel de agresiune verbală/tachinare/ironizare ar putea motiva tinerii să își schimbe comportamentul și să încerce să slăbească.

Studiul a fost publicat în Pediatric Obesity. Cercetarea, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel