Vineri 13, cum ne afectează sănătatea. Avertismentul medicilor: E mai bine să stați acasă

vineri 13 - FOTO: Freepik@aleksandrbs
Vineri 13, zi cu ghinion sau o superstiție. Cum te afectează din punct de vedere medical.

Vineri 13 se spune că este o zi cu ghinion. Specialiștii au făcut cercetări pe marginea acestui subiect. Scopul studiului a fost de a examina
relația dintre sănătate, comportament și superstiție în Regatul Unit. Pentru a evalua acest lucru, cercetătorii au luat în considerare relația dintre accidente și vineri 13, care este popular percepută ca fiind o zi ghinionistă.

Superstițiile afectează comportamentul în toate culturile în toate culturile părți ale lumii într-o formă sau alta. Cu toate acestea, par să se fi concentrat în țările în curs de dezvoltare.

Poate că există o percepție subconștientă că oamenii din Occident sunt prea sofisticați pentru a fi influențați de astfel de fleacuri, notează BMJ.

Vezi și: Superstițiile, între magie și vrăjitorie. Ce înseamnă, de fapt, mâncărimea în palmă, cifra 13, pisica neagră. Leca: Mii de oameni se îmbolnăvesc anual din cauza lor

Vineri 13, zi cu ghinion

Originile zilei de vineri 13 ca zi ghinionistă sunt duble: vineri și numărul 13. Rădăcinile zilei de vineri ca zi ghinionistă sunt predominant creștine, Vinerea Mare fiind ziua în care Hristos a fost răstignit. Superstiții despre vineri există în diferite părți ale lumii. În Marea Britanie în sine acolo
sunt superstiții regionale. În diferite regiuni din Marea Britanie, a apela un medic pentru prima dată într-o zi de vineri este considerată a fi semn de moarte pentru pacient.

Nu este clar de ce ziua de vineri 13 este considerată a fi una cu ghinion. Alte superstiții legate de vineri 13 susțin că rufele nu trebuie spălate în această zi.

Originile multora dintre superstițiile din jurul numărul 13 sunt creștine, în principal în ceea ce privește cina cea de taină când Hristos a luat masa cu cei 12 apostoli ai Săi. Chiar înainte de aceasta, romanilor nu le-a plăcut numărul 13, considerând-o ca pe un simbol al morții, al distrugerii și nenorocirii. 13 este considerat un număr ghinionist. Spre exemplu, Hotelul Carlton din Londra are 18 etaje, dar al 13-lea lipsește.

Vezi și: https://www.dcmedical.ro/bronsiolita-in-forma-grava-simptome_643035.html?nxtBypassCF

Numărul accidentelor, ridicat vineri 13

Cercetătorii au realizat o analiză în ceea ce privește numărul accidentelor rutiere care au loc în zilele de vineri 13. Aceștia au constatat că numărul evenimentelor rutiere este destul de ridicat în această zi.

”Deși numărul de internări din accidente este prea mic pentru a permite o analiză semnificativă, se pare că sunt mai mulți răniți în urma accidentelor de transport în zilele de vineri 13, în ciuda faptului că există mai puține vehicule pe drum în această zi.

În cazul în care modificarea comportamentului se manifestă prin creșterea fricii și a anxietății, sau poate un sentiment al destinului, poate reduce concentrarea și crește probabilitatea unui accident.  Vineri 13 este într-adevăr o zi cu ghinion pentru unii și ar putea fi mai sigur să stai acasă”, arată cercetătorii.

Vezi și: 4 vitamine care nu trebuie suplimentate. În ce alimente le găsiți și care sunt dozele recomandate

Alți cercetători notează că, totuși, ar putea fi mai sigur să conduci într-o zi de vineri 13.

Asiguratorii olandezi primesc cu aproximativ 300 mai puține rapoarte de accidente rutiere atunci când vineri se încadrează pe data 13, comparativ cu alte zile de vineri, a constatat un studio din anul 2008.

În schimb, potrivit unui studiu din 2002, femeile finlandeze sunt mai predispuse să moară în accidente rutiere vineri, 13, comparativ cu alte zile de vineri. Cercetătorii notează că aceste evenimente pot avea ca bază atacurile de anxietate și anumite erori de conducere care rezultă din cauza fobiei, potrivit State News.

Vineri 13, mit

Alți cercetători notează că percepția noastră legată de vineri 13 este doar un mit. Nu există un risc crescut de a ajunge în camera de gardă vineri, 13, comparativ cu alte zile, potrivit unui studiu din 2012 privind șase spitale pe parcursul a șapte ani. Concluzia a rezistat tuturor, cu excepția uneia dintre cele 13 boli și leziuni pe care cercetătorii le-au examinat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Știrile zilei în sănătate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel