Multitasking-ul poate părea eficient,...
Viermii de urechi sunt melodii atrăgătoare, nedorite, care se repetă în mintea ta. Aceste melodii persistente se redau în buclă în mintea a până la 98% dintre oameni în lumea occidentală. Pentru două treimi dintre oameni, ele sunt neutre sau pozitive, dar pentru restul de o treime, ele devin deranjante sau enervante atunci când își fac loc în centrele de memorie ale creierului și se instalează acolo, amenințând să le perturbe liniștea interioară.
Unele melodii sunt mai atrăgătoare decât altele și, astfel, mai susceptibile să se "repete automat" în capul tău. Când psihologul muzical Kelly Jakubowski și colegii săi au studiat motivul, au descoperit că aceste melodii erau mai rapide și mai simple în contur melodic (tonurile urcau și coborau în moduri care le făceau mai ușor de cântat).
De asemenea, muzica avea niște intervale unice între note care făceau melodia să iasă în evidență. Cele mai atrăgătoare melodii din topurile din Marea Britanie între 2010 și 2013 au fost "Bad Romance" de Lady Gaga, și în mod ironic "Can’t Get You Out Of My Head" (Nu te pot scoate din capul meu - n.r.) de Kylie Minogue și "Don’t Stop Believin’" de Journey.
Pentru a se instala în mintea noastră, viermii se bazează pe rețelele cerebrale implicate în percepție, emoție, memorie și gândire spontană. Sunt de obicei declanșați de auzirea unei melodii, deși pot apărea și atunci când te simți bine sau când ești într-o stare visătoare (neatentă) sau nostalgic. De asemenea, pot apărea atunci când ești stresat și ai prea multe pe cap.
Este ca și cum creierul tău stresat se agață de o idee repetitivă și rămâne cu ea. Dacă ai un background muzical, este posibil să fii mai susceptibil la viermii de urechi.
Anumite trăsături de personalitate te pot predispune, de asemenea, la a fi "bântuit" de o melodie atrăgătoare. Dacă ești obsesiv-compulsiv, nevrotic (anxios, auto-conștient și vulnerabil) sau dacă ești o persoană deschisă la experiențe noi, este mai probabil să cazi pradă unui vierme de urechi, potrivit Harvard Health.
Viermii de urechi - FOTO: Freepik@jonganu
Muzica are o trăsătură care o face să fie adesea un "vierme de urechi": repetitivitatea. Spre deosebire de vorbirea noastră zilnică, care nu se repetă de obicei, melodiile sunt construite să se repete, ceea ce le face să se lipească de minte.
Deși repetarea în conversație poate părea ciudată sau enervantă, în muzică ea poate fi plăcută și chiar benefică. De fiecare dată când asculți aceeași melodie, poți observa ceva ușor diferit, ceea ce ajută la învățare și la stimularea creativității. În plus, aceste melodii care se repetă sunt o formă de gândire spontană care poate ajuta creierul să rămână clar și creativ.
Deși majoritatea melodiilor care rămân blocate în cap sunt inofensive, uneori ele pot fi un semn de probleme mai serioase. Dacă te confrunți cu melodii care persistă prea mult timp sau care sunt foarte deranjante, acestea pot fi legate de afecțiuni precum tulburări obsesiv-compulsive, migrene, sau forme rare de epilepsie.
De asemenea, uneori pot fi un simptom al unor probleme mai grave, cum ar fi un accident vascular cerebral sau metastaze canceroase la creier. Dacă ai viermi de urechi care durează mai mult de 24 de ore, ar fi bine să consulți un medic pentru a verifica dacă există o cauză mai gravă.
Dacă te-ai săturat de melodia care îți rămâne în cap, încearcă să o accepți pasiv în loc să încerci să o blochezi, deoarece efortul de a o ignora poate face ca ea să se repete și mai des. Distragerea atenției, cum ar fi ascultarea altor melodii, poate ajuta; de exemplu, "God Save The Queen" și "Karma Chameleon" au fost eficiente pentru unii.
Alte soluții includ ascultarea întregii melodii sau mestecatul de gumă. Dacă melodia devine copleșitoare sau persistă mai mult de 24 de ore, consultă un medic, deoarece poate fi un semn al unei probleme mai serioase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...