Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență "Prof. dr. Nicolae Oblu" din Iași au reușit să restaureze vederea unei femei din județul Bacău, a cărei viață era amenințată de o tumoare oculară severă.
Femeia, în vârstă de 41 de ani, a observat de la zi la zi cu vederea cu ochiul stâng începea să se limiteze, semn că exista o problemă. În urma unor investigații amănunțite, medicii au stabilit diagnosticul: tumoare intraorbitală de aproximativ 4 centimetri.
Managerul spitalului, dr. Lucian Eva, a subliniat raritatea acestui tip de afecțiune oculară și a precizat că intervențiile pentru astfel de cazuri sunt rare la noi în țară.
Cu toate acestea, echipa de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași a reușit că efectueze cu succes o rezecție completă a tumorii, salvând astfel vederea pacientei.
"După multiple investigaţii s-a pus diagnosticul de tumoră intraorbitală de aproximativ 4 centimetri. Tumorile de orbită sunt rare. Sunt puţine centre din ţara noastră în care se fac intervenţii de acest gen.
Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi este unul dintre ele. Supusă intervenţiei chirurgicale, s-a reuşit o rezecţie completă a leziunii tumorale, pacienta şi-a recăpătat integritatea vederii. Din punctul nostru de vedere, este considerată vindecată", a declarat conf.univ. dr. Lucian Eva pentru Agerpres.
Dr. Lucian Eva a explicat și complexitatea intervenției și a spus că pierderea vederii este adesea inevitabilă în astfel de cazuri motiv pentru care operațiile sunt delicate și necesită expertiză și previzie chirurgicală.
"Este o incidenţă mică a acestor leziuni, iar adresabilitatea este mare. Este dificil a opera orbita, pentru că este o cavitate mică, în care toate elementele anatomice care sunt în interiorul acestuia sunt funcţionale, cel mai important fiind nervul optic, cu ajutorul căruia omul vede şi transmite influxul nervos de la ochi la creier care integrează imaginea.
Mai sunt şi muşchi care coordonează mişcările globului ocular şi o multitudine de nervi şi artere care participă la ceea ce noi generic numim vedere oculară.
Prezenţa unui proces expansiv al unei tumori în orbită va determina de cele mai multe ori pierderea vederii şi un lucru pe care pacientul respectiv şi nici medicul nu şi-l doreşte", a explicat dr. Lucian Eva.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...