Multitasking-ul poate părea eficient,...
România se confruntă cu o problemă mai puțin vizibilă, dar profundă: singurătatea în rândul vârstnicilor. Potrivit studiilor recente, unul din trei seniori nu socializează într-o lună de zile cu mai mult de două persoane, acestea fiind, de multe ori, poștașul, preotul sau medicul de familie.
Alexandra Dobre, președintele Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News importanța promovării îmbătrânirii active și sănătoase.
"Unii seniori sunt indignați de denumirea acestui eveniment și cumva cred că e o problemă că populația îmbătrânește sau trăiește mai mult. Trebuie să lămurim lucrul acesta. Nu este o problemă faptul că populația îmbătrânește. Ceea ce noi promovăm este acest concept de îmbătrânire activă și sănătoasă.
E foarte bine că oamenii trăiesc mai mult, că oamenii îmbătrânesc, dar trebuie să ne gândim și la modul în care o fac și la cum putem să îi sprijinim mai mult astfel încât acest proces să nu fie unul anevoios, să nu devină o corvoadă, să nu fie ei înșiși o povară pe umerii familiei sau pe umerii societății, pentru că, de la un punct încolo, așa se pot simți, iar lucrul acesta generează frustrare, supărare, generează boală", a explicat Alexandra Dobre, președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.
Vârstnicii, vulnerabili în fața singurătății - FOTO: Freepik
Această "pandemie a singurătății" este una dintre cele mai răspândite afecțiuni printre vârstnicii din România.
"Cea mai răspândită boală în rândul vârstnicilor noștri este singurătatea. Depresia e generată de singurătate. Avem o pandemie de singurătate în rândul vârstnicilor din România.
Sunt studii care arată că unul din 3 seniori nu socializează într-o lună de zile cu mai mult de două persoane. Una fiind poștașul, acolo unde pensia vine fizic și cealaltă fiind preotul sau medicul de familie. Sunt 37% din vârstnicii noștri care consideră că sunt activități de recreere faptul că șterg praful sau spală sau se duc să facă piața.
Nu au cultura petrecerii și a recreerii în timpul liber, așa cum au alte state care deja aplică aspectele de care vorbim acum.
La nivelul asociației avem foarte multe activități. Organizăm o dată pe lună excursii de o zi în care pot merge fie gratis, fie acoperă o parte din costuri. Le oferim acces gratuit la evenimente culturale", a explicat Alexandra Dobre, președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...