La vârsta a doua, prevenția...
Variocelul se formează de obicei în timpul pubertății și se dezvoltă în timp. Acestaa poate provoca un oarecare disconfort sau durere, dar deseori nu duc la simptome sau complicații.
Un varicocel este o mărire a venelor din interiorul sacului de piele care conține testiculele (scrot). Aceste vene transportă sângele lipsit de oxigen din testicule. Un varicocel apare atunci când sângele se acumulează în vene în loc să circule eficient în afara scrotului.
Un varicocel poate provoca o dezvoltare slabă a unui testicul, o producție scăzută de spermatozoizi sau alte probleme care pot duce la infertilitate. Intervenția chirurgicală pentru tratarea varicocelului poate fi recomandată pentru a rezolva aceste complicații.
Un varicocel apare de obicei în partea stângă a scrotului și adesea nu produce niciun semn sau simptom. Semnele și simptomele posibile pot include:
- Durere. O durere surdă, dureroasă sau un disconfort este mai probabil atunci când stați în picioare sau la sfârșitul zilei. Culcatul ameliorează adesea durerea.
- Corp străin în scrot. Dacă un varicocel este suficient de mare, o masă ca o ”pungă de viermi” poate fi vizibilă deasupra testiculului. Un varicocel mai mic poate fi prea mic pentru a fi văzut, dar vizibil la atingere.
- Testicule de dimensiuni diferite. Testiculul afectat poate fi vizibil mai mic decât celălalt testicul.
- Infertilitate. Un varicocel poate duce la dificultăți în a naște un copil, dar nu toate varicocelurile cauzează infertilitate.
Testiculele primesc sânge bogat în oxigen din două artere testiculare - câte o arteră pentru fiecare parte a scrotului. În mod similar, există, de asemenea, două vene testiculare care transportă sângele sărăcit în oxigen înapoi spre inimă. În interiorul fiecărei părți a scrotului, o rețea de vene mici (plexul pampiniform) transportă sângele sărăcit în oxigen de la testicul la vena testiculară principală. Un varicocel este mărirea plexului pampiniform.
Cauza exactă a unui varicocel este necunoscută. Un factor care contribuie poate fi funcționarea defectuoasă a supapelor din interiorul venelor care au rolul de a menține sângele în mișcare în direcția corectă. De asemenea, vena testiculară stângă urmează o traiectorie ușor diferită față de vena dreaptă - o traiectorie care face ca o problemă cu circulația sângelui să fie mai probabilă în partea stângă.
Atunci când sângele lipsit de oxigen se blochează în rețeaua de vene, acestea se lărgesc (dilată), creând varicocelul.
Faptul de a avea un varicocel poate îngreuna reglarea temperaturii testiculelor de către organismul dumneavoastră. Poate rezulta stresul oxidativ și acumularea de toxine. Acești factori pot contribui la următoarele complicații:
Sănătate testiculară precară. Pentru băieții care trec prin pubertate, un varicocel poate inhiba creșterea testiculelor, producția de hormoni și alți factori legați de sănătatea și funcția testiculului. În cazul bărbaților, un varicocel poate duce la o micșorare treptată din cauza pierderii de țesut.
Infertilitate. Un varicocel nu provoacă neapărat infertilitate.
Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale poate diagnostica un varicocel prin inspecția vizuală a scrotului și prin atingere. Probabil că veți fi examinat în timp ce stați întins și în picioare.
Când sunteți în picioare, furnizorul de asistență medicală vă poate cere să respirați adânc, să o țineți și să vă aplecați, similar cu presiunea din timpul unei mișcări intestinale. Această tehnică (manevra Valsalva) poate face ca un varicocel să fie mai ușor de examinat.
Este posibil ca furnizorul dumneavoastră de asistență medicală să dorească să faceți o examinare cu ultrasunete. Ecografia utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini ale structurilor din interiorul corpului dumneavoastră.
Adesea, un varicocel nu are nevoie de tratament. Pentru un bărbat care se confruntă cu infertilitatea, intervenția chirurgicală pentru a corecta varicocelul poate face parte din planul de tratament pentru fertilitate.
Pentru adolescenți sau adulți tineri - în general, cei care nu caută tratament pentru fertilitate - un furnizor de servicii medicale poate sugera controale anuale pentru a monitoriza orice schimbări. Intervenția chirurgicală ar putea fi recomandată în următoarele situații:
- Un testicul care prezintă o dezvoltare întârziată
- Număr scăzut de spermatozoizi sau alte neregularități ale spermei (de obicei testate doar la adulți)
- Durere cronică care nu este gestionată de medicamente pentru durere, potrivit Mayo Clinic.
Scopul intervenției chirurgicale este de a sigila vena afectată pentru a redirecționa fluxul sanguin în venele sănătoase. Acest lucru este posibil deoarece alte două sisteme de artere și vene asigură circulația sângelui către și dinspre scrot.
Rezultatele tratamentului pot include următoarele:
Testiculul afectat poate reveni în cele din urmă la dimensiunea așteptată. În cazul unui adolescent, testiculul poate să ”recupereze” dezvoltarea.
Numărul de spermatozoizi se poate îmbunătăți, iar neregulile spermei pot fi corectate.
Intervenția chirurgicală poate îmbunătăți fertilitatea sau calitatea materialului seminal pentru fertilizarea in vitro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Hidratarea este un obicei esențial...