Valentin Uritescu a murit. Suferea de o boală neurodegenerativă

valentin uritescu. FOTO Captura youtube premiile gopo
Doliu în lumea filmului și a teatrului românesc. Actorul Valentin Uritescu s-a stins din viață.

Valentin Uritescu a încetat din viață, vineri seară, la vârsta de 81 de ani, potrivit Observator News. Actorul de confrunta cu mari probleme de sănătate.  Pe 4 iunie, maestrul împlinise vârsta de 81 de ani. 

Actorul și-a petrecut ultima perioadă din viață prin spitale, din cauza problemelor de sănătate cu care se confrunta. Valentin Uritescu  a fost diagnosticat cu o boala neurologică degenerativă, în urmă cu peste 50 de ani. De 10 ani s-a retras din lumina reflectoarelor, iar în ultimii doi ani familia a decis să-l interneze într-un azil privat, unde putea  fi monitorizat permanent de personal de specialitate. 

Valentin Uritescu a fost diagnosticat cu Parkinson în urmă cu 50 de ani

 A reușit să țină boala sub control ani la rând, însă, din păcate, de trei ani de zile starea acestuia de sănătate a început să se deterioreze tot mai mult.  Marele actor ajunsese să aibă momente în care nu putea vorbi și nu se poate deplasa, iar unele activități simple, pentru acesta erau imposibile, fiind dependent de ajutorul altei persoane. 

Cumplita boală l-a adus pe actor la capătul puterii. În urmă cu ceva vreme, Valentin Uritescu a dezvăluit că a avut gânduri negre și că a fost pe punctul de a se sinucide în momentul în care a aflat cruntul diagnostic. 

“Timp de doi ani şi ceva am umblat pe la toţi doctorii. Am început cu un medic din Piatra Neamţ. 'Ai Sindrom Extrapiramidal!' Am venit acasă, m-am uitat în Dicţionarul Sănătăţii şi m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă. Am stat 10 zile internat şi medicul mi-a spus: 'Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe-acolo!'.

Luam un medicament care are nişte reacţii secundare teribile. Îmi venea să mă sinucid. Când mergeam pe stradă şi vedeam un camion, îmi venea să intru în el. (...) M-am dus la Icoana Maicii Domnului, am îngenuncheat şi am plâns. Apoi, am ridicat privirea către icoana lui Iisus Hristos: 'Doamne, te rog ajută-mă, mai dă-mi cinci ani, să văd ce se alege din mine!'. Şi mi-a dat treizeci şi ceva de ani!”, a povestit Valentin Uritescu pentru ziarullumina.ro, în 2019, potrivit Spectacola.

Cine a fost Valentin Uritescu

Marele actor Valentin Uritescu a absolvit în 1963 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC) din București, la clasa profesorului Constantin Moruzan. În decursul carierei sale artistice a lucrat ca angajat la patru teatre: între 1963-1968 la Teatrul “M. Filotti” din Brăila, între 1968-1980 la „Teatrul Tineretului” din Piatra Neamț, apoi între 1981-1990 la Teatrul Bulandra din București, iar din 1990 a performat pe scena Teatrului Național Ion Luca Caragiale din București.

Acesta a jucat și în multe filme, precum Cel mai iubit dintre pământeni (1994), Lumini și umbre (Serial TV) (1981 – 1982), Întunericul alb (1982), Concurs (1982), Faleze de nisip (1983), Ochi de urs (1983), Întoarcerea din iad (1983) sau Al patrulea gard, lângă debarcader (1984). Filme recente în care a jucat actorul sunt Turnul din Pisa (2002), Examen (2003) – Nea Grigore Magnatul (2004) sau Scene de căsnicie (2008).

Vezi și: Celulele cerebrale care mor în boala Parkinson, identificate. Crearea unui medicament revoluționar, următorul pas

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel