Val de gripă în spitale. Pacient: Am venit la spital cu Covid și între timp am făcut și gripă. Sunt speriat

Val de gripa in spitale - Foto: Pexels @Andrea Piacquadio
Gripa a umplut spitalele din România, iar pacienții care merg cu COVID-19 se îmbolnăvesc și de gripă. Ce spun medicii și care sunt simptomele. 

În ultimele săptămâni spitalele s-au umplut de pacienții infectați cu gripă, viroze sau COVID-19, asta și pentru că restricțiile au fost ridicate de ceva timp, masca nu mai este purtată de aproape nimeni și oamenii se înghesuie peste tot.

Gripa este mai severă decât tulpina Omicron, spun specialiștii.

În ultimele 2 săptămâni, cazurile de răceli și viroze au crescut cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

"Am făcut gripă în spital. Am venit cu Covid și între timp am făcut și gripă. O fi venit vreun pacient, nu știu de unde am luat. Cam greu, nu am dormit trei nopți. Sunt speriat", a spus un pacient internat, pentru Digi24.

La Institutul Marius Nasta cazurile de gripă s-au inmulţit. Vizitatori nu au voie în spital pentru a nu împrăştia şi mai mult virusul, iar la internare bolnavii sunt testaţi pentru gripă şi Covid.

"Aceste măsuri de a nu primi vizitatori sunt pentru pacienți și nu în defavoarea lor. În acest moment pot să vină numai familiile ale căror pacienți sunt aproape de finalul vieții sau au o stare generală gravă", spune Gina Ciolan, director medical la Institutul Marius Nasta.

Simptomul care face diferența între GRIPĂ, COVID și VIROZĂ: E SEVER!

Simptomele gripei sunt severe

 

Şi la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” ajung zilnic peste 300 de pacienţi. Medicii spun că doar jumătate sunt urgenţe.

"Predomină copiii preșcolari și școlari în această perioadă. Masca nu s-a mai purtat, transmiterea a început să devină mult mai activă și numărul a crescut simțitor. Pare că este un val mai mare", a declarat și Raluca Alexandru, de la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”: 

"Gripa e pe un trend ascendent. Simptomele gripale sunt severe, probabil ca Omicron e mai mult în sfera ORL și e mai ușoară. În primă instanță simptomele sunt aceleași la toate infecțiile respiratorii. Pot debuta cu febră, cu stare generală modificată, rinoree, durere de gât, tuse. Medicul poate face diferența între gripă sau alte infecții pe baza unor simptome, unei anamneze cu pacienții", spune Raluca Ghionaru, medic de familie.

Medicii le recomandă celor care fac gripă să se izoleze, să se odihnească şi să bea multe lichide.

Pentru pacienţii care sunt în categoria de risc statul le acordă vaccinul antigripal gratuit prin medicul de familie. În România s-au imunizat împotriva gripei 1,4 milioane de oameni.

Cum a ajuns gripa mai periculoasă ca Omicronul. Marinescu: Vom ajunge la cazuri izolate. Este întoarcerea la normalitate

 

"Este întoarcerea la normalitate. Infecțiile cu SARS-CoV-2 sunt în scădere și probabil că vom ajunge la cazuri izolate. Așa că ne întoarcem la cazurile de gripă  și la viroze.

Nu este un virus gripal diferit de alte sezoane, dar oamenii care sunt în vârstă și au probleme de sănătate în continuare vor avea complicații prin gripă, prin viroze și în săptămânile care urmează vor crește cazurile de gripă și de viroze și e clar că în afară de profilaxia pe care aș face-o prin vaccinare, e important să ne protejăm", a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu, la Antena 3. 

COVID-19 vs. ALERGIE. Simptomul care face DIFERENȚA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel