Vaccinurile COVID ARN mesager NU afectează menstruația. Studiile EMA NEAGĂ ferm amenoreea la femei

Vaccinurile COVID ARN mesager NU afectează menstruația. Studiile EMA NEAGĂ ferm amenoreea la femei - Foto: Freepick
Agenţia Europeană a Medicamentului a demonstrat că vaccinurile cu ARN mesager nu cauzează absenţa menstruaţiei.

Datele medicale disponibile sugerează că vaccinurile anti-COVID-19 care au la bază tehnologia ARN mesager nu cauzează absenţa menstruaţiei (amenoree), a anunţat vineri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), relatează Reuters, citează Agerpres.

Această analiză a fost determinată de raportarea unor tulburări ale ciclului menstrual în cazul unor femei care au primit una sau două doze ale vaccinurilor anti-COVID-19 dezvoltate de compania Moderna şi de alianţa Pfizer-BioNTech.

Tulburările menstruale pot să apară din cauza unei game largi de motive, inclusiv a unor afecţiuni medicale preexistente, precum şi a stresului şi a oboselii. Autorităţile medicale au subliniat faptul că astfel de cazuri au fost raportate şi în urma unor infecţii COVID-19.

Amenoreea este definită ca o absenţă a ciclului menstrual timp de cel puţin 90 de zile.

EMA continuă să analizeze cauzele unor sângerări menstruale abundente după administrarea celor două vaccinuri



De asemenea, EMA a anunţat că PRAC, comitetul său de evaluare a riscurilor de farmacovigilenţă, continuă să analizeze cauzele unor sângerări menstruale abundente după administrarea celor două vaccinuri.

Raportări ale unor cicluri menstruale abundente - sângerări caracterizate printr-un volum şi/sau durate sporite, care afectează calitatea vieţii - au fost caracterizate ca un motiv potenţial de îngrijorare după ce un studiu realizat în Norvegia a sugerat o creştere a frecvenţei acestor cazuri în urma vaccinării.

Vineri, membrii PRAC au spus că au evaluat toate datele medicale disponibile despre riscurile posibile şi că au cerut producătorilor de vaccinuri să le transmită informaţii cumulative şi actualizate despre astfel de cazuri. 

Singurul lucru pe care nu l-a făcut vaccinul anti-COVID

 

"Până acum, vaccinurile care au fost pe piață și-au dovedit utilitatea.

În primul rând, au scăzut rata de mortalitate, a scăzut numărul de forme severe, ceea ce e foarte important.

Nou Lockdown după planul eșuat al Chinei? Streinu-Cercel, despre mișcarea ce va URMA în TOAMNĂ: Prăbușire virală

Dar, ceea ce nu a reușit să facă vaccinul? Nu a reușit să blecheze transmiterea virusului în populație. Acest lucru nu l-a realizat și există și o explicație cât se poate de clară, pentru că vaccinul generează anticorpi de tip IGG, iar noi, la nivelul mucoaselor, ne apărăm cu IgA, cu două molecule de IgA legate.

În acest context, s-a pus problema să se facă un vaccin de administrare intra-nazală, cum este la virusul gripal, însă modalitatea de lucru cu SARS-CoV-2 este deosebit de periculoasă și vorbim despre sisteme de bio-siguranță de nivel IV, ori astfel de sisteme de siguranță biologică de nivel IV, pentru fabricarea de vaccinuri nu prea s-au făcut. Cel mult au fost de nivel III.

Și lucrul cu un virus viu, ca să-l faci virus viu atenuat, pentru a putea administra intra-nazal, este destul de complicat și costisitor. Și atunci s-a ales varianta mai scurtă, cea cu ARN mesager și virusuri purtătoare pe care le cunoșteam și rezultatele au fost cele mai care le cunoaștem, adică la ARN mesager a acoperit undeva la 90% din punct de vedere al protecției față de formele severe, iar celelalte, cu virus purtător, undeva spre 60% - 70% sau chiar mai puțin", a declarat medicul Adrian Streinu - Cercel, în exclusivitate pentru DC Medical.

Citește mai mult AICI

Sindromul premenstrual (PMS), simptome. De ce ți-e POFTĂ de ciocolată sau chipsuri și ce alimentele să EVIȚI când ești la menstruație

 

Simți nevoia să mănânci înghețată, ciocolată și orice tip de dulciuri când se aproapie acea perioadă a lunii? Sau ai pur și simplu pofte și ai mânca orice, non-stop fără să știi de ce?

Potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi, până la 85% dintre femei se confruntă cu cel puțin un simptom al sindromului premenstrual, fie cu schimbări fizice, fie cu schimbări emoționale perturbatoare care pot apărea oricând, cu 2 săptămâni înaintea ciclului menstrual, iar până la 70% dintre aceste femei suferă de pofte alimentare legate de sindromul premenstrual, balonare, oboseală, tulburări de somn, schimbări de dispoziție și iritabilitate.

Oricare dintre acestea au potențialul de a vă sabota dieta, în cazul în care țineți una, susține Judith Wurtman, doctor în științe, director al programului de sănătate ale femeilor de la Massachusetts Institute of Technology din Cambridge.

Deci, dacă se estimează că până la 3 din fiecare 4 femei aflate la menstruație au experimentat o formă de sindrom premenstrual, poți fi una dintre ele și trebuie să știi toate aceste lucruri despre corpul tău.

"În primul rând, aveți pofte alimentare, de obicei pentru alimente dulci, cu amidon, cu un substrat de grăsime, cum ar fi înghețata de ciocolată. Apoi, starea de spirit proastă te face să spui: La naiba cu asta!. Îți pierzi voința de a-ți exercita orice control asupra a ceea ce mănânci", mai spune Wurtman.

Poftele, semne ale tulburării disforice premenstruale (PMDD). Diferența dintre tulburare și o posibilă sarcină

 

Mâncatul compulsiv și pofta de mâncare înainte de menstruație pot fi, de asemenea, semne ale tulburării disforice premenstruale (PMDD), care este o formă mai severă de sindrom premenstrual.

Sigur, poftele și foamea de sarcină sunt comune, dar la fel sunt și aversiunile la anumite alimente. Aceasta înseamnă să fii total descurajată de simpla vedere sau mirosul anumitor alimente, inclusiv de cele pe care le iubeai înainte de sarcină. Aversiunile alimentare sunt frecvente în sarcină, dar nu și în sindromul premenstrual.

Sarcina este, de asemenea, susceptibilă să provoace și alte simptome cu mult înainte de apariția poftelor, cum ar fi:

- lipsa menstruației

- greață

- modificări ale mamelonului, cum ar fi areola mai închisă la culoare sau mai mare

Acestea fiind spuse, sindromul premenstrual și sarcina au simptome similare. Dacă există vreo șansă să fii însărcinată, efectuarea unui test de sarcină este singura modalitate de a ști cu siguranță.

Despre poftele pe care le ai înaintea menstruației - Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel