Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Vaccinarea antigripală în sezonul 2022-2023 va începe în scurt timp. Ministerul Sănătăţii a achiziționat un număr de 1,5 milioane de doze de vaccin gripal sezonier. Primele 1.000.000 de doze au fost livrate direcțiilor de sănătate publică și a început distribuirea către medicii de familie săptămâna trecută. 500.000 de doze vor fi livrate în această săptămână.
”Au început să primească şi medicii de familie în cabinet dozele comandate. Este primul an, cel puţin din istoria pe care o cunosc eu, începând din anul 2001, când vaccinul gripal este adus în luna septembrie.
Am ţinut foarte mult la acest lucru ca să generăm campania de vaccinare, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccin la mijlocul lunii decembrie sau în ianuarie, ceea ce a dus la o adresabilitate scăzută, interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni și au rămas cantități importante de vaccin care nu au putut să mai fie utilizate”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății în cadru unei conferințe de presă.
"Din păcate, virusurile gripale se transmit foarte ușor și pot să ducă, așa cum s-a întâmplat, destul de frecvent, la epidemii. Deci e o adevărată problemă de sănătate publică. În al doilea rând, este foarte greu ca cineva să știe sigur dacă va face o formă ușoară de gripă sau nu. Este exact discuția de la virusul SARS-CoV-2.
Chiar dacă faci o formă care nu-ți pune viața în pericol, oricum e un interval de timp de infecție acută și de perioadă de recuperare și e clar că vei avea o problemă care va interfera cu activitatea ta zilnică. Din aceste punct de vedere, vaccinarea antigripală este utilă pentru că prevină boala până la urmă și chiar dacă mă infectez, voi face o formă asimptomatică sau foarte ușoară, în cele mai multe dintre cazuri", a declarat medicul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și director medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în exclusivitate pentru DC Medical.
Trebuie să citești asta: Vaccinul gripal, de ce e important și de ce NU ar trebui să te mai sperie reacțiile adverse. Cum te face BOALA să nu mai crezi în conspirații. Adevărul despre ceapă, usturoi și țuică
În urma unui sondaj DC Medical, cititorii au răspuns dacă se vaccinează antigripal anul acesta.
În urma răspunsurilor date de aceștia, a rezultat că cei mai mulți nu se vaccinează deloc.
3364 de persoane au spus că nu se vaccinează, în timp ce 1789 au spus că se vaccinează, la fel ca în fiecare an.
Cu toate acestea, 493 de persoane au răspuns că se vaccinează pentru prima dată după mult timp.
Potrivit HSE National Immunisation Office, "un vaccin este un produs care ajută sistemul imunitar al organismului (sistemul de apărare) să lupte împotriva infecţiilor. În fiecare an, virusurile gripale se modifică, astfel încât în fiecare an vaccinul antigripal este modificat pentru a oferi protecţie împotriva noilor tulpini de virus gripal".
Trecând peste orice teorie a conspirației legată de vaccin, traducerea termenilor este cât se poate de simplă.
Când spunem "vaccinare antigripală" ne referim la acțiunea de prevenire a gripei sau de combatere a gripei, nicidecum de infectare cu virusul gripal, teoria către care se îndreaptă campaniile de dezinformare.
Astfel, potrivit aceleiași surse, "vaccinul antigripal ajută sistemul imunitar să producă anticorpi, adică proteine care combat infecţia". Practic, dacă vi s-a administrat vaccin antigripal şi intraţi în contact cu virusul gripal, vaccinul vă poate feri de îmbolnăvire.
Vaccinarea este cel mai eficient mijloc de prevenire al infecțiilor gripale, iar din anul 1945, de la prima apariție, au apărut o mulțime de variante ale vaccinului care să vină în ajutorul populației și să scadă mortalitatea.
În prezent sunt disponibile mai multe vaccinuri antigripale, inclusiv vaccinuri cvadrivalente vii atenuate sau inactivate în forme convenționale sau alternative de livrare și vaccinuri adjuvantate.
Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) susține că vaccinurile antigripale autorizate în prezent sunt sigure și eficiente și pot preveni morbiditatea și mortalitatea anuală semnificativă, un lucru susținut și de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
"Vaccinarea este cel mai sigur mod de a ne proteja de gripă. Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire la copii și la adulții sănătoși şi cu până la 60% riscul de complicaţii în cazul bătrânilor şi al bolnavilor. Cu toate acestea, nu toată lumea este corect informată cu privire la vaccinarea antigripală şi la faptul că aceasta reduce riscul de îmbolnăvire, complicaţiile bolii şi ne ajută să trecem mai uşor peste perioada rece", atrage atenția medicul Daniela Ştefănescu.
Vaccinul antigripal, ajuns la medicii de familie și în farmacii.
În acest an gripa sezonieră nu ne va mai lua prin surprindere, potrivit dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov (AMFB), dozele de vaccin antigripal se află deja la Direcțiile de Sănătate Publică, urmând să fie distribuite medicilor de familie. De altfel, Sandra Alexiu a ținut să sublinieze că speră ca această mișcare foarte rapidă a autorităților să nu fie o excepție, ci o regulă.
”De mai bine de zece ani solicităm fără niciun succes până astăzi, să primim cu prioritate vaccinul gripal în cabinetele de medicina familiei. Am vorbit la pereți, indiferent cât și cu ce am argumentat.
În acest an, în premieră, așa cum a promis, Ministerul Sănătăţii aduce vaccinul gripal înainte chiar ca monitorizarea săptămânală a circulației virusului să-nceapă, un lucru de neînchipuit până astăzi.
Pacienții nu vor mai trebui să fugă disperați din farmacie în farmacie, să facă liste de așteptare, sau să își ia din Bulgaria/Ungaria vaccinul. De astăzi, vaccinul este în DSP-uri și de mâine în cabinetele medicilor de familie.
Este disponibil deja și în farmacii, iar în câteva zile va apărea și vaccinul cu administrare intranazală, pentru copii”, a scris Sandra Alexiu pe contul său de Facebook, adăugând ”sper ca aceasta să devină regulă și să nu fie numai o întâmplare. Și tot așa sper să crească acoperirea vaccinală, să nu ne mai fie rușine în lume”.
Categoriile populaționale considerate la risc și pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală fiind:
1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane (HIV)
2. Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni
3. Gravide
4. Medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații
5. Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt
6. Toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
Gripa este o boală gravă, o infecție respiratorie acută, cauzată de virusul gripal, care, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), afectează anual între 10% și 30% din populația Europei și determină sute de mii de spitalizări. Dacă pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, ușor de trecut cu vederea, pentru alții poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc, și chiar la moarte.
Gripa are un caracter sezonier: circulația virusurilor gripale este accentuată în sezonul rece și redusă semnificativ în perioadele calde.
Oamenii în vârstă, copiii și persoanele cu afecțiuni cronice suferă cel mai mult, dar toți pacienții pot dezvolta complicații serioase, ca pneumonia (infecția plămânilor), miocardita (inflamația miocardului, mușchiul inimii), sau encefalita (inflamația creierului), care pot duce la deces, dar despre lista complicațiilor, a reacțiilor adverse și a simptomelor vom vorbi puțin mai jos.
"Gripa este o afecţiune virală extrem de contagioasă, care se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta, mai ales în familie şi în rândul colectivităţilor, în şcoli, grădiniţe sau centrele de afaceri. Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului şi al gâtului la nivelul plămânilor, cauzând infecţii severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces. La nivel mondial, gripa produce anual între 250.000 şi 500.000 de decese", precizează Daniela Ştefănescu, medic Primar Medicină de Familie și vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...