Această terapie țintește exact...
Un studiu recent arată că investiția masivă a SUA în vaccinarea împotriva COVID-19 s-a dovedit nu doar salvatoare de vieți, ci și rentabilă din punct de vedere economic.
La începutul pandemiei, în vremea administrației Trump, Statele Unite au făcut un pariu îndrăzneț: să accelereze testarea și producția de vaccinuri împotriva unui virus necunoscut. Decizia s-a concretizat rapid, iar în decurs de un an, peste 66 de milioane de adulți americani primiseră cel puțin o doză de vaccin, fără niciun cost pentru ei.
Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Michigan, publicat în revista Vaccine, scoate la lumină beneficiile economice ale campaniei de vaccinare. Potrivit acestora, investiția inițială în vaccinuri s-a amortizat în primul an, datorită reducerii semnificative a cazurilor grave și a deceselor provocate de COVID-19.
"Toate datele indică faptul că aceasta a fost o investiție prudentă pentru poporul american, folosind o analiză extrem de conservatoare", a declarat Lisa Prosser, Ph.D., autoarea principală a studiului și profesoară la Facultatea de Medicină și Sănătate Publică din cadrul U-M, potrivit Science.
Analiza cercetătorilor a inclus nu doar costurile de spitalizare, ci și testarea, tratamentele pentru formele de COVID lung (Long COVID), reacțiile adverse rare la vaccin și pierderile de productivitate — cum ar fi zilele de muncă pierdute.
Studiul arată că, pentru majoritatea adulților peste 40 de ani, s-au economisit mai mulți bani din evitarea cheltuielilor medicale decât s-a cheltuit pentru vaccinuri. În cazul tinerilor între 18 și 39 de ani, deși vaccinarea a costat ușor mai mult decât s-a economisit direct în cheltuieli medicale, aceasta a fost totuși rentabilă din punct de vedere național. Când se iau în calcul și pierderile de productivitate, vaccinarea acestor adulți tineri devine chiar o măsură economisitoare.
Echipa U-M a prezentat aceste rezultate și în cadrul întâlnirilor Comitetului Consultativ pentru Practici de Imunizare (ACIP) al CDC, care elaborează recomandările oficiale pentru utilizarea vaccinurilor în SUA.
"Din perspectiva mai largă a economiei societale și a costurilor medicale, decizia guvernului federal de a accelera testarea vaccinurilor, de a achiziționa doze în avans și de a susține costurile vaccinării a fost una înțeleaptă", a mai spus Lisa Prosser.
Modelul economic folosit de cercetători este unul conservator, ceea ce înseamnă că beneficiile reale ar putea fi chiar mai mari decât cele estimate.
David Hutton, Ph.D., coautor al studiului, a explicat că modelul include totul: de la costul vaccinului, la testele de laborator sau acasă, probabilitatea de a face forme grave ale bolii, până la zilele pierdute de muncă pentru fiecare nivel de severitate. Studiul a inclus și efectele pe termen lung ale COVID-19, cunoscute sub numele de PASC (Post-Acute Sequelae of COVID-19).
Totuși, nu s-au luat în calcul alte pierderi, precum timpul pierdut de membrii familiei care au îngrijit persoane bolnave, costurile din buzunarul pacientului sau transportul până la unitățile medicale. De asemenea, nu s-a ținut cont de investițiile federale anterioare în cercetare fundamentală, care au permis dezvoltarea rapidă a vaccinurilor cu tehnologie mRNA, cum sunt cele de la Pfizer și Moderna.
Vaccinul COVID-19, investiție medicală care a salvat vieți și bani, arată cel mai recent studiu - FOTO: Freepik
Cercetătorii lucrează în prezent cu CDC pentru a modela economic și campaniile de vaccinare ulterioare anului 2021. În funcție de finanțare și date disponibile, aceștia speră să realizeze un model și pentru vaccinurile actualizate care au fost lansate în toamna lui 2023.
În ciuda scăderii semnificative a numărului de cazuri grave și decese, între 800 și 1.000 de persoane încă mor săptămânal din cauza COVID-19 în 2025, iar circa 1% din vizitele la camerele de gardă sunt legate de boală.
CDC recomandă ca toți americanii de peste 6 luni să primească cel puțin o doză din vaccinurile actualizate anual. Până acum, aproximativ 30 de milioane de persoane au făcut acest pas, inclusiv 30% dintre cei de peste 65 de ani – grupa de risc maxim pentru forme grave.
Pentru persoanele în vârstă sau cele cu sisteme imunitare slăbite, se recomandă o a doua doză la șase luni de la prima. Astfel, cei care s-au vaccinat în toamnă ar trebui să își facă rapelul în această perioadă.
Decizia de a investi masiv și rapid în vaccinuri s-a dovedit una dintre cele mai bune măsuri economico-sanitare luate de SUA în ultimii ani. Nu doar că a salvat vieți, ci și miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această terapie țintește exact...
Medicamentul care reduce durerea...
Alimentele pe bază de insecte sunt...
Vaccinul anti-COVID produce efecte și...
Fructul care arde grăsimile....
Această proteină are un rol...