Urmărește dezbaterea live

Vaccinul antigripal, distribuit medicilor de familie. Cine trebuie să se imunizeze cu prioritate

vaccinul antigripal - FOTO: Freepick
Vaccinul antigripal este distribuit medicilor de familie. Mai multe categorii de persoane au prioritate la vaccinare

Vaccinul antigripal ajunge la medicii de familie. Vaccinarea antigripală în sezonul 2022-2023 va începe în scurt timp. Ministerul Sănătăţii a achiziționat un număr de 1,5 milioane de doze de vaccin gripal sezonier. Primele 1.000.000 de doze au fost livrate direcțiilor de sănătate publică și a început distribuirea către medicii de familie săptămâna trecută. 500.000 de doze vor fi livrate în această săptămână. 

”Au început să primească şi medicii de familie în cabinet dozele comandate. Este primul an, cel puţin din istoria pe care o cunosc eu, începând din anul 2001, când vaccinul gripal este adus în luna septembrie.

Am ţinut foarte mult la acest lucru ca să generăm campania de vaccinare, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccin la mijlocul lunii decembrie sau în ianuarie, ceea ce a dus la o adresabilitate scăzută, interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni și au rămas cantități importante de vaccin care nu au putut să mai fie utilizate”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății în cadru unei conferințe de presă.

Vezi și: De ce este mai bine să mănânci smochinele proaspete. Hâncu, despre beneficiile incredibile: Sunt extraordinare pentru digestie, longevitate

Cine are prioritate la vaccinarea antigripală

Mai multe categorii de persoane ar trebui să se vaccineze cu prioritate cu vaccinul antigripal. 

”În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, bolnavii cu afecțiuni cronice, copii şi bătrâni din centrele de ocrotire, personal medical și personal medical din instituțiile de ocrotire pentru copii și batrâni, precum şi gravide”, notează Ministerul Sănătății. 

Ce este gripa?

Gripa este o boală gravă, o infecție respiratorie acută, cauzată de virusul gripal, care, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), afectează anual între 10% și 30% din populația Europei și determină sute de mii de spitalizări. Dacă pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, ușor de trecut cu vederea, pentru alții poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc, și chiar la moarte.

Gripa are un caracter sezonier: circulația virusurilor gripale este accentuată în sezonul rece și redusă semnificativ în perioadele calde.

Oamenii în vârstă, copiii și persoanele cu afecțiuni cronice suferă cel mai mult, dar toți pacienții pot dezvolta complicații serioase, ca pneumonia (infecția plămânilor), miocardita (inflamația miocardului, mușchiul inimii), sau encefalita (inflamația creierului), care pot duce la deces, dar despre lista complicațiilor, a reacțiilor adverse și a simptomelor vom vorbi puțin mai jos.

Vezi și: Soluția pentru ca România să crească numărul de donatori de organe. Gabriel Oniscu: O viață poate salva 7 vieți. Anumite opțiuni, în România, nu sunt dezvoltate deloc

"Gripa este o afecţiune virală extrem de contagioasă, care se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta, mai ales în familie şi în rândul colectivităţilor, în şcoli, grădiniţe sau centrele de afaceri. Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului şi al gâtului la nivelul plămânilor, cauzând infecţii severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces. La nivel mondial, gripa produce anual între 250.000 şi 500.000 de decese", precizează Daniela Ştefănescu, medic Primar Medicină de Familie și vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti.

Ce este vaccinul antigripal

Potrivit HSE National Immunisation Office, "un vaccin este un produs care ajută sistemul imunitar al organismului (sistemul de apărare) să lupte împotriva infecţiilor. În fiecare an, virusurile gripale se modifică, astfel încât în fiecare an vaccinul antigripal este modificat pentru a oferi protecţie împotriva noilor tulpini de virus gripal".

Trecând peste orice teorie a conspirației legată de vaccin, traducerea termenilor este cât se poate de simplă.

Când spunem "vaccinare antigripală" ne referim la acțiunea de prevenire a gripei sau de combatere a gripei, nicidecum de infectare cu virusul gripal, teoria către care se îndreaptă campaniile de dezinformare.

Astfel, potrivit aceleiași surse, "vaccinul antigripal ajută sistemul imunitar să producă anticorpi, adică proteine care combat infecţia". Practic, dacă vi s-a administrat vaccin antigripal şi intraţi în contact cu virusul gripal, vaccinul vă poate feri de îmbolnăvire.

Vezi și: Ipohondrii, bolnavii închipuiți. Cum știi dacă ești un ipohondru. Leca: Se duce cu drag mult la medic și caută răul din orice. Își dorește să aibă ceva rău ca să fie vizibil

Vaccinarea este cel mai eficient mijloc de prevenire al infecțiilor gripale, iar din anul 1945, de la prima apariție, au apărut o mulțime de variante ale vaccinului care să vină în ajutorul populației și să scadă mortalitatea.

În prezent sunt disponibile mai multe vaccinuri antigripale, inclusiv vaccinuri cvadrivalente vii atenuate sau inactivate în forme convenționale sau alternative de livrare și vaccinuri adjuvantate.

Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) susține că vaccinurile antigripale autorizate în prezent sunt sigure și eficiente și pot preveni morbiditatea și mortalitatea anuală semnificativă, un lucru susținut și de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

"Vaccinarea este cel mai sigur mod de a ne proteja de gripă. Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire la copii și la adulții sănătoși şi cu până la 60% riscul de complicaţii în cazul bătrânilor şi al bolnavilor. Cu toate acestea, nu toată lumea este corect informată cu privire la vaccinarea antigripală şi la faptul că aceasta reduce riscul de îmbolnăvire, complicaţiile bolii şi ne ajută să trecem mai uşor peste perioada rece", atrage atenția medicul Daniela Ştefănescu.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel