Vaccinul anti-COVID: ce efecte secundare sunt așteptate să apară pe termen scurt

Vaccinul COVID produs de Pfizer și BioNTech. Foto: BioNTech
Vaccinul anti-COVID ar putea avea efecte secundare pe termen scurt, la fel ca toate vaccinurile. Studiile clinice au deja lista acestor efecte secundare.

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre efectele secundare posibile ale vaccinului anti-COVID-19, care, spune el, „vor fi monitorizate și raportate așa cum vor fi ele înregistrate”.
El a mai pus că efectele adverse sunt deja cunoscute din studiile clinice. „Sunt studiile clinice generează un profil de siguranță foarte bun, în sensul în care s-au înregistrat reacții adverse obișnuite, care nu necesită o atenție medicală deosebită și sunt cele care sunt înregistrate în orice tip de activitate de vaccinare: reacții adverse locale, cu durere locală, roșeață, tumefacție și reacții adverse generale, cum sunt dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, febră.
Reacțiile adverse au fost raportate de parte dintre persoanele care au fost vaccinate în studiile clinice, însă aș vrea să vă subliniez că și persoanele din lotul Placebo, persoanele care nu au primit vaccin, au raportat mare parte dintre ele acest tip de reacție adversă, care țin, de fapt, de trauma locală la momentul înțepăturii. 
Deci profilul de siguranță pe termen scurt este unul cât se poate de bun și care ne creează premizele unui vaccin care poate să fie folosit în deplină siguranță în rândul populației generale”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel