Consumul moderat de cafea este...
Incidența atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale a fost mai mică după vaccinarea împotriva COVID-19. Incidența atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale a fost mai mică după vaccinarea împotriva COVID-19 decât înainte sau fără vaccinare, conform unui nou studiu care a implicat aproape întreaga populație adultă din Anglia.
Această cercetare sprijină în continuare corpul vast de dovezi privind eficacitatea programului de vaccinare COVID-19, care a salvat milioane de vieți la nivel mondial, a declarat Samantha Ip.
Studiul, publicat în Nature Communications, a arătat că incidența trombozelor arteriale, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, a fost cu până la 10% mai mică în perioada de 13 până la 24 de săptămâni după prima doză a unui vaccin COVID-19. După administrarea celei de-a doua doze, incidența a fost cu până la 27% mai mică după primirea vaccinului AstraZeneca și cu până la 20% mai mică după vaccinul Pfizer/Biotech.
Incidența evenimentelor trombotice venoase comune - în principal embolismul pulmonar și tromboza venoasă profundă la nivelul membrelor inferioare - a urmat o schemă similară.
Vezi și: Testul banal care îți arată dacă ai cancer. Care este legătura cu balonarea și durerea de stomac
Vaccin anti-COVID - FOTO: Freepik@The Yuri Arcurs Collection
Cercetarea, condusă de Universitățile din Cambridge, Bristol și Edinburgh și posibilitată de Centrul de Științe ale Datelor al Fundației Britanice a Inimii (BHF) la Health Data Research UK, a analizat dosarele de sănătate anonimizate a 46 de milioane de adulți din Anglia între 8 decembrie 2020 și 23 ianuarie 2022. Oamenii de știință în date au comparat incidența bolilor cardiovasculare după vaccinare cu incidența înainte de vaccinare sau fără vaccinare, în primii doi ani ai programului de vaccinare.
Dr. Samantha Ip, co-autor principal și Cercetător Asociat la Departamentul de Sănătate Publică și Îngrijire Primară, Universitatea din Cambridge, a explicat care sunt beneficiile vaccinului anti-COVID.
"Am studiat vaccinurile COVID-19 și bolile cardiovasculare în aproape 46 de milioane de adulți din Anglia și am găsit o incidență similară sau mai mică a bolilor cardiovasculare comune, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, după fiecare vaccinare comparativ cu înainte sau fără vaccinare.
Această cercetare sprijină în continuare corpul vast de dovezi privind siguranța programului de vaccinare COVID-19, care a demonstrat că oferă protecție împotriva COVID-19 sever și a salvat milioane de vieți la nivel mondial", a explicat dr. Samantha Ip, potrivit University of Cambridge.
Vezi și: COVID, impact major asupra creierului. Efectele vizibile chiar și după 3 ani de la infectare
Incidența bolilor cardiovasculare este mai mare după COVID-19, în special în cazurile severe. Acest lucru poate explica de ce incidența atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale este mai mică la persoanele vaccinate comparativ cu cele nevaccinate, dar explicațiile suplimentare depășesc domeniul de aplicare al acestui studiu.
Profesorul William Whiteley, Director Asociat al Centrului de Științe ale Datelor BHF și Profesor de Neurologie și Epidemiologie la Universitatea din Edinburgh, a declarat că programul de vaccinare este eficient.
"Programul de vaccinare COVID-19 a început puternic în Marea Britanie, cu peste 90% din populația de peste 12 ani vaccinată cu cel puțin o doză până în ianuarie 2022.
Acest studiu la nivelul Angliei oferă pacienților asigurare privind siguranța cardiovasculară a primelor, a doua și a dozelor de rapel ale vaccinurilor COVID-19. Demonstrează că beneficiile dozelor a doua și de rapel, cu mai puține evenimente cardiovasculare comune, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale după vaccinare, depășesc complicațiile cardiovasculare foarte rare", a explicat prof. William Whiteley.
Echipa de cercetare a folosit date anonimizate legate din practica de medicină generală, internările în spital și dosarele de deces, analizate într-un mediu de date securizat furnizat de NHS England.
Dr. Venexia Walker, co-autor și Cercetător Asociat la Universitatea din Bristol, a menționat că vaccinarea are un rol esențial.
Vezi și: Cancerul bronhopulmonar, tratament în stadiile incipiente. Dr. Michael Schenker: Prognostic bun
"Având în vedere rolul critic al vaccinurilor COVID-19 în protejarea oamenilor împotriva COVID-19, este important să continuăm să studiem beneficiile și riscurile asociate cu acestea.
Disponibilitatea datelor la nivel de populație ne-a permis să studiem diferite combinații de vaccinuri COVID-19 și să considerăm complicațiile cardiovasculare rare. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără datele foarte mari la care avem privilegiul de a avea acces și colaborările noastre strânse între instituții" , a menționat dr. Venexia Walker.
Cercetarea, care analizează datele a 46 de milioane de adulți din Anglia, arată că riscul acestor evenimente cardiovasculare este cu până la 27% mai mic după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Rezultatele subliniază beneficiile vaccinării în prevenirea bolilor cardiovasculare și confirmă siguranța programului de vaccinare COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Consumul moderat de cafea este...
Îmbunătățirea vitezei de alergare...
Cum distruge diabetul organele interne. Medicul Doru Negru ne-a...
Care sunt simptomele ulcerului și cum...
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni...
Află mai multe despre apa cu semințe...
Un studiu recent sugerează că...