Vaccin gripal, eliberat fără rețetă. Ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru vaccinare. Rafila: Nu este în regulă! Sancțiuni pentru eliberarea fără prescripție de la medicul de familie

Vaccin gripal - Foto: Freepik @wirestock
Vaccinarea antigripală 2023 - care sunt noutățile. Poți cumpăra vaccinul gripal doar cu prescripție de la medicul de familie. Ce trebuie să faci, pas cu pas, dacă vrei să te vaccinezi și cine primește vaccin gratuit.

Anul acesta, vaccinarea antigripală a venit cu unele noutăți.

Deși a trecut o săptămână de la lansarea campaniei de vaccinare antigripală, există deja cazuri din care reiese că nici românii, dar nici unii farmaciști nu au înțeles noutățile vaccinării.

În continuare, în multe farmacii, vaccinul nu se eliberează pe baza de prescripție de la medicul de familie. 

În acest articol, vă vom explica procesul, pas cu pas, pe care trebuie sa-l urmeze orice pacient, din momentul deciziei de a se vaccina, până în momentul vaccinării.

Luni, 9 octombrie, prezent la Spitalul Municipal Codlea pe tema verificării stadiului investițiilor și evaluării infrastructurii medicale a acestei unități de sănătate, Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ne-a vorbit și despre campania de vaccinare antigripală.

"Noi am schimbat modul de finanțare al programului, în sensul că vaccinul împotriva gripei este compensat integral pentru pacienții cu boli cronice și cei care erau eligibili și înainte și parțial și pentru alte categorii.

Este un lucru extrem de important și se întâmplă și în România cum se întâmplă peste tot în Uniunea Europeană, cine dorește să se vaccineze împotriva gripei merge la farmacie, își procură vaccinul pe care îl administrează medicul de familie sau sunt situații unde se poate vaccina chiar în farmacie", a spus ministrul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre eliberarea vaccinului gripal în farmacii, fără rețetă

 

"Vaccinurile fac parte din medicamentele care se eliberează pe bază de prescripție medicală, asta este regula, iar faptul că se eliberează fără prescripție nu este în regulă.

Sigur că nu este la fel de îngrijorător ca și un antibiotic care se eliberează fără prescripție medicală pentru că un antibiotic utilizat necorespunzător duce în timp la apariția bacteriilor rezistente și lucrul acesta are impact asupra sănătății publice.

Există inspecții în farmacii, s-au făcut proceduri de control pentru 500 de farmacii la nivel național, sigur că sunt mii de farmacii, dar periodic se fac astfel de controale, iar sancțiunile care se aplică în cadrul eliberării de medicamente fără prescripție, atunci când ele trebuie să aibă o prescripție, sunt acordate.

Chiar acum avem o situație, pentru că acum încercăm să facem un cotrol la farmaciile care eliberează substanțe psihoactive, la care știți bine că este un formular special, o rețetă specială.

Pentru că un vaccin poate fi eliberat cu o rețetă simplă, fără niciun fel de problemă, dacă nu este compensat. Dacă este compensat, atunci cu formular de rețetă electronică, care se supune regimului compensării", a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Care este procesul, pas cu pas, prin care trebuie să treci dacă vrei să te vaccinezi antigripal. Noutățile vaccinării

Începând de anul acesta, vaccinurile antigripale pot fi achiziționate de la farmacie pe baza unei prescripții de la medicul de familie, prescripții devenite electronice din acest an.

Dacă până anul acesta cei care doreau să primească vaccinul antigripal gratuit aveau obligația să se înscrie pe lista medicului de familie, de acum pacienții își vor lua singuri vaccinul de la farmacie pe baza unei prescripții electronice eliberate de medicul de familie.

Acest lucru este valabil atât pentru românii care beneficiază de gratuitate, cât și pentru cei care pot achiziționa vaccinul cu reducere de 50%.

Mai mult, vaccinurile antigripale nu vor mai fi cumpărate direct de către Ministerul Sănătății, ci vor fi procurate printr-un sistem de compensare directă prin care persoanele din grupe de risc vor putea benefica de vaccinul antigripal compensat 100%, iar persoanele de 45 - 65 de ani fără boli cronice de o compensare de 50%.

- Pentru a putea intra în posesia vaccinurilor antigripale, atât gratuite, cât și compensate, toți pacienții asigurați vor avea nevoie de o prescripție de la medicul de familie, apoi vor merge la farmacie să cumpere vaccinul.

- Pentru vaccinare aveți două opțiuni: fie faceți vaccinul direct în farmacie, fie vă întoarceți la medicul de familie care vă va face vaccinul.

Cine beneficiază de vaccin gripal gratuit

- Femeile gravide

- Copiii cu vârste între 5 luni și 6 ani

- Persoanele peste 65 de ani, indiferent dacă au sau nu boli cronice

- Pacienții cu vârsta cuprinsă între 6 luni - 65 de ani cu boli cardiovasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, HIV/SIDA, pacienții care fac terapie cu imunosupresoare, cu transplant, cu imunosupresie congenitală

- Personalul medical

- Personalul de îngrijire

Adulții cu vârste între 45 și 65 de ani care nu suferă de boli cronice vor beneficia de o compensare de 50%.

Pentru a menține serul cumpărat de la farmacie în condiții ideale până la momentul administrării, este necesar să îl depozitați corespunzător. Acest lucru implică stocarea vaccinului într-o pungă sau cutie izotermă, însoțită de un element de răcire, cum ar fi gheață, pentru a menține lanțul de frig. Temperatura optimă de păstrare a vaccinului trebuie să fie între 2 și 8 grade Celsius.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Primul semn că ai o criză biliară

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel