Vaccin anti-COVID: AstraZeneca şi Rusia îşi vor combina vaccinurile anti-COVID-19, AZD1222 şi Sputnik V

Vaccinul rusesc Sputnik contra COVID-19. Foto: sputnikvaccine.com
Compania farmaceutică AstraZeneca şi autorităţile din Rusia au anunţat vineri că vor organiza până la sfârşitul acestui an un studiu clinic care va combina vaccinurile lor anti-COVID-19, AZD1222 şi Sputnik V. 

Anunţul este considerat o recunoaştere a vaccinului rusesc, lăudat de autorităţile din această ţară, dar primit cu răceală de ţările occidentale.
"Anunţăm un program de studii clinice pentru a evalua siguranţa şi imunogenicitatea combinaţiei dintre AZD1222, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, şi Sputnik V, dezvoltat de Institutul de cercetare Gamaleia", a anunţat filiala din Rusia a companiei AstraZeneca într-un comunicat, precizând că testele vor fi realizate pe persoane cu vârste de cel puţin 18 ani.
Cele două vaccinuri, AZD1222 şi Sputnik V, folosesc ca vectori adenovirusuri, care conţin fragmente genetice ale unei proteine din membrana externă a virusului SARS-CoV-2, dar care care nu se pot replica, potrivit DPA.

Într-un comunicat publicat vineri, Fondul suveran de investiţii din Rusia, care participă la dezvoltarea vaccinului rusesc, a precizat că a propus pe 23 noiembrie companiei AstraZeneca să folosească una dintre cele două componente ale vaccinului Sputnik V. "AstraZeneca a acceptat propunerea (...) de a utiliza unul dintre cei doi vectori ai vaccinului Sputnik V în studii clinice suplimentare dedicate propriului său vaccin, care vor începe înainte de sfârşitul acestui an", a transmis Fondul suveran de investiţii din Rusia.

Potrivit comunicatului publicat vineri de AstraZeneca, "combinaţii de diferite vaccinuri anti-COVID-19 pot reprezenta o etapă importantă pentru a genera o protecţie mai mare prin intermediul unei reacţii imunitare mai puternice şi printr-o mai bună accesibilitate", notează Agerpres. Directorul Fondului suveran de investiţii din Rusia, Kirill Dmitriev, a declarat că "acest exemplu unic de cooperare între cercetători din diverse ţări în lupta comună împotriva noului coronavirus va juca un rol decisiv pentru obţinerea unei victorii finale asupra pandemiei la scară mondială".
Rusia a anunţat că vaccinul său Sputnik V are o eficienţă de 95%. Acest vaccin se află în prezent în faza 3 a studiilor clinice, realizate pe un eşantion de peste 40.000 de voluntari. Rusia a demarat săptămâna trecută campania de vaccinare a populaţiei sale, începând cu angajaţii din sectoarele profesionale cu risc sporit de infectare cu SARS-CoV-2.
Compania AstraZeneca şi Universitatea Oxford au anunţat că vaccinul lor are o eficienţă medie de 70%.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel