Urinați des? Care ar fi motivele

Pietre se pot forma și în alte locuri din organism, nu doar în rinichi și vezică
Diabetul, infecția tractului urinar, diureticele sunt doar câteva motive pentru care mergeți mai des la baie.

Urinați des. Prea multă apă, alcool ori cafeină este doar unul dintre motivele pentru care urinați mai des. Cei de la medicinenet au realizat o listă cu mai multe cauze care v-ar determina să mergeți mai des la baie.

Iată câteva:

1. Beți multă apă - 20-30% din cantitatea de apă o obțineți din alimente și mai mult din alte băuturi. E un motiv care vă poate duce mai des la baie. Asta ar putea scădea sarea din sângele vostru la niveluri nesănătoase. Beți suficientă apă pentru a vă păstra urina limpede sau galben deschis, dar nu atât de mult încât să stați toată ziua în baie.

2. Infecția tractului urinar - este cea mai frecventă cauză de urinare frecventă. Bacteriile vă infectează rinichii, vezica sau tuburile care le leagă între ele și lumea exterioară. Vezica se umflă și nu poate ține la fel de multă urină, care poate fi tulbure, sângeroasă sau cu miros ciudat. S-ar putea să aveți febră, frisoane, greață și durere în partea laterală sau în burtă inferioară. Medicul vă poate prescrie antibiotice ca să scăpați de infecție.

3. Diabetul (Mellitus) - Atât tipul 1, cât și cel de tip 2 vă cresc glicemia. Rinichii tăi încearcă să-l filtreze, dar nu se pot menține mereu. Acest lucru atrage mai multă apă din corpul tău și vă fac să mergeți mai des la baie. Nevoia frecventă de a merge este unul dintre primele și cele mai frecvente semne de diabet. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă începeți brusc să faceți pipi mai mult decât de obicei.

4. Diabetul zaharat Insipidus - este o afecțiune diferită de diabetul de tip 1 sau de tipul 2. Aici, corpul tău nu poate folosi sau nu face suficientă vasopresină, un hormon care, în mod normal, spune rinichilor să elibereze apă în sânge atunci când ai nevoie. S-ar putea să vă simțiți obosiți, să aveți senzația de greață, confuzie și să fiți foarte însetați.

5. Diuretice - cunoscute și sub numele de pastile de apă, aceste medicamente tratează hipertensiunea arterială și problemele hepatice și renale. Acestea fac ca rinichii să elibereze mai multă sare (sodiu) în urină, de aceea urinați mai des. Acest lucru vă poate determina să pierdeți prea mult sodiu și potasiu, ceea ce ar putea fi rău pentru sănătatea voastră.

6. Sindromul vezicii dureroase - s-ar putea să simți că trebuie să mergeți tot timpul la baie, dar nu urinați o cantitate mare. S-ar putea să aveți dureri în burta inferioară, care se agravează atunci când faceți pipi sau sex. Pare să se întâmple atunci când țesutul vezicii urinare este umflat și foarte sensibil. Nu este întotdeauna clar care este cauza. Puteți trata această afecțiune, care se mai numește cistită interstițială, cu dietă și exerciții fizice, medicamente, chirurgie și kinetoterapie.

7. Pietrele la rinichi - mineralele și sărurile pot forma roci minuscule în rinichi. De obicei, simți că trebuie să mergeți des la baie, dar urinați puțin. Puteți avea greață, febră, frisoane și dureri serioase în spate, care se ramifică până în zona inghinală. Greutatea suplimentară, deshidratarea, dietele bogate în proteine și istoricul familial le fac mai probabile. Pietrele ar putea ieși de la sine sau ar putea fi nevoie de o intervenție chirurgicală.

8. Sarcina - Pe măsură ce bebelușul crește, ocupă mai mult spațiu și pune presiune pe vezica urinară, ceea ce vă determină să mergeți mai des la baie. Când bebelușul era un embrion implantat în uter, corpul a declanșat un hormon care vă determină să urinați mai des. Discutați cu medicul dacă vă doare să faceți pipi sau vedeți sânge în urină.

9. Accident vascular cerebral - dăunează uneori nervii care controlează vezica. Parkinson, scleroza multiplă și alte boli ale creierului pot avea efecte similare. Medicul vă poate ajuta să vă schimbați dieta și obiceiurile de baie pentru a reduce simptomele. Este posibil să aveți nevoie de medicamente sau intervenții chirurgicale în cazuri grave.

10. Vaginita - Este atunci când vaginul tău se infectează și se inflamează de la bacterii, viruși, medicamente sau modificări hormonale. Se poate întâmpla de la substanțe chimice din creme, spray-uri sau haine. Puteți avea mâncărimi sau arsuri când urinați. Puteți observa un miros și să simțiți că trebuie să faceți pipi mai des.

11. Prea mult alcool sau cafeină - acționează ca un diuretic; acestea limitează producția organismului de vasopresină, un hormon care, în mod normal, spune rinichilor să elibereze mai multă apă în corp, în loc să o trimită direct la vezică.

12. Pelvis slab - când mușchii se întind și slăbesc, ceea ce se poate întâmpla în sarcină și naștere, vezica se poate deplasa din poziție. Sau uretra ta, tubul prin care faci pipi, ar putea fi întins. Ambele ar putea provoca scurgeri de pipi.

13. Menopauza - Aceasta este atunci când o femeie încetează să mai aibă menstruație, corpul produce mai puțin estrogen și asta vă poate determina să urinați mai des. Este posibil ca medicul să vă ajute cu terapia de înlocuire a hormonilor, modificările dietei și alte tratamente.

14. Tumoră – vă pot face să urinați mai des deoarece ocupă mai mult spațiu în sau în jurul vezicii. Sângele din urină este cel mai important semn dacă este cancer. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vedeți sânge, observați o umflătură în burta inferioară sau aflați că doare să faceți pipi.

15. Prostata - rar, acesta poate fi un semn al unor afecțiuni mai grave precum cancerul. Medicul vă poate ajuta să excludeți alte cauze și să vă tratați prostata mărită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel