Schimbarea untului cu ulei pe bază de plante poate reduce riscul de cancer, boli de inimă și diabet

Unt, ulei - Foto: Freepik @andreycherkasov
Cum schimbarea grăsimilor animale cu cele vegetale îți poate schimba viața. Studiile confirmă: beneficii uimitoare ale grăsimilor vegetale pentru sănătate.

Înlocuirea grăsimilor saturate de origine animală cu grăsimi nesaturate de origine vegetală poate aduce schimbări semnificative în compoziția grăsimilor din sânge, conform unui studiu recent, publicat în Nature Medicine.

Această schimbare dietetică nu doar că îmbunătățește profilul lipidic, dar reduce și riscul de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Clemens Wittenbecher, coordonatorul echipei de cercetare la Universitatea de Tehnologie Chalmers, a subliniat importanța descoperirilor și spune că: "studiul confirmă cu și mai multă certitudine beneficiile pentru sănătate ale unei diete bogate în grăsimi nesaturate de origine vegetală precum dieta mediteraneană și ar putea oferi sfaturi dietetice specifice pentru cei care ar beneficia cel mai mult de pe urma schimbării obiceiurilor alimentare".

Ei bine, cercetătorii au analizat grăsimile din sânge în cadrul unui grup de 113 oameni din studiul DIVAS, un studiu controlat randomizat ed intervenție dietetică.

În cadrul acestui studiu, participanții au fost împărțiți în 3 grupuri: un grup a urmat o dietă bogată în grăsimi saturate de origine animală, în timp ce celelalte 2 grupuri au urmat diete bogate în grăsimi mononesaturate sau polinesaturate de origine vegetală.

Echipa de cercetare a dezvoltat un sistem de scoruri pentru a rezuma efectele înlocuirii grăsimilor saturate cu cele nesaturate asupra a 45 de concentrații de metaboliți lipidici.

"Am rezumat efectele asupra lipidelor din sânge cu un scor multi-lipidic (MLS). Un MLS ridicat indică un profil sănătos de grăsimi în sânge, iar un consum ridicat de grăsimi nesaturate de origine vegetală și un consum redus de grăsimi saturate de origine animală pot ajuta la atingerea unor nivele pozitive de MLS", a declarat Fabian Eichelmann, primul autor al studiului.

Analiza a arătat că participanții cu un scor MLS ridicat aveau un risc semnificativ reduc de a dezvolta boli cardiometabolice.

Un scor MLS ridicat a fost asociat cu o reducere de șase ori mai puternică a riscului de boli de inimă și o reducere de cinci ori mai puternică a riscului de diabet de tip 2.

Cu toate acestea, studiul a avut câteva limitări. Nu au fost incluse cercetări independente pentru a valida dimensiunile efectului absolut asupra tuturor metaboliților și nu au fost stabilite praguri exacte. De asemenea, participanții au fost în majoritate de origine europeană, ceea ce limitează generalizarea rezultatelor.

Totuși, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă reducerea consumului de grăsimi saturate pentru a scădea colesterolul LDL și pentru a avea beneficii asupra sănătății inimii. Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate asu mononesaturate din alimente de origine vegetală poate reduce riscul bolilor coronariene.

Grăsimile sunt esențiale în dietă, dar sursa lor contează.

"Avem nevoie de grăsimi în dietă, deoarece acestea compun membranele celulare și sunt importante pentru sănătatea creierului", spune Dana Hunnes, dietetician, potrivit Medical News Today.

Grăsimile de origine vegetală sunt adesea găsite în alimente bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și alți compuși sănătoși care reduc inflamația.

Pe de altă parte, grăsimile saturate de origine animală și proteinele asociate acestora cresc inflamația și riscul de boli de inimă, AVC, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer.

Alegerea uleiurilor vegetale sănătoase

Experții recomandă uleiurile mononesaturate precum:

- uleiul de măsline

- uleiul de avocado

- uleiul de arahide

- uleiul de struguri

Uleiurile polinesaturate sănătoase includ:

- uleiul de nucă

- uleiul de in

- uleiul de cânepă

Ghidurile dietetice pentru americani sugerează că untul poate fi înlocuit cu:

- ulei de canola

- ulei de porumb

- ulei de șofrănel

- ulei de floarea-soarelui

- ulei de soia.

Dieteticianul Dana Hunnes subliniază importanța schimbărilor lente și simple în dietă.

"Începeți prin reducerea alimentelor e origine animală și creșterea celor de origine vegetală, precum legumele, fructele, avocado, cereale integrale, nucile, semințele și leguminoasele pentru a evita senzația de foame. Schimbările treptate sunt adesea mai bine tolerate și acceptate decât cele bruște", spune dieteticianul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel