Unghiile, repere pentru anumite boli. Ce semne nu trebuie să ignori niciodată

unghiile - FOTO: Freepik@Racool Studio
Unghiile pot oferi o privire importantă asupra sănătății tale generale. Ce poate spune forma unghiilor despre bolile de care suferi.

Unghiile primele pe care le vedem atunci când dăm mâna. A avea unghii puternice și sănătoase nu este doar o veste bună pentru manichiura ta, dar arată și că organismul tău funcționează la parametric optima.

Simptomele neplăcute ale unghiilor ar putea indica, de asemenea, probleme de sănătate mai mari. Dr. John Anthony, MD, un dermatolog de la Clinica Cleveland din Ohio, și Debra Jaliman, MD, un dermatolog din New York City, autor al Regulilor pielii au vorbit despre simptomele unghiilor nu ar trebui să le ignori și care sunt complet normale, potrivit Healh.

Unghiile galbene

"Acest lucru se poate întâmpla în mod natural odată cu vârsta. Dar este, de asemenea, uneori din cauza lacurilor de unghii sau a unghiilor acrilice", a spus dr. Anthony.

Dacă purtați adesea unghii acrilice sau vă vopsiți unghiile și aveți această problemă, încercați să luați o pauză de la salon și să oferiți unghiilor o șansă de a se recupera.

Alte cauze posibile sunt fumatul, care poate pata unghiile și le poate da o nuanță gălbuie, și sindromul unghiilor galbene - o tulburare rară în care o persoană are unghii galbene groase care apar de obicei alături de probleme respiratorii și umflarea membrelor, conform Centrului de Informare genetică și boli rare (GARD).

Vezi și: Presbiacuzia, pierderea auzului odată cu îmbătrânirea. De la ce vârstă debutează

Unghii uscate, crăpate sau fragile

Această problemă este una comună și există câteva cauze posibile.

"Unghiile moi, fragile pot apărea din cauza uscăciunii de pe placa unghiilor. Acest lucru ar putea fi de la înot, utilizarea excesivă a lacului de unghii, a acetone, de la spălatul vaselor fără mănuși, sau poate apărea în cazul persoanelor care trăiesc într-un mediu cu umiditate scăzută", a spus dr. Jaliman.

Alte cauze posibile includ substanțe chimice (cum ar fi dacă sunteți expus frecvent la produse de curățare) sau îmbătrânirea. Cu toate acestea, dacă unghiile fragile sunt o problemă permanentă, discutați cu furnizorul de asistență medicală: uneori hipotiroidismul (o afecțiune în care tiroida funcționează prea încet) provoacă și acest efect secundar.

Pentru a calma unghiile crăpate, încercați să le tratați cu o loțiune super-hidratantă. Ca și pielea ta, unghiile sunt absorbante, iar loțiunea le poate împiedica să se usuce în viitor.

Dr. Jaliman a recomandat alegerea unui produs care conține acid hialuronic, glicerină sau unt de shea. Dacă acest lucru nu ajută, puteți încerca, de asemenea, să luați biotină, un supliment care promovează creșterea sănătoasă a unghiilor.

Vezi și: Zeama de murături, beneficii pentru sănătate. Ce indicații are

Unghii umflate și rotunjite

Atunci când marginile degetelorse umflă și unghia devine curbată poate fi semnul unor boli de ficat sau rinichi. În plus, conform unui studiu din mai 2021, curbarea unghiilor poate apărea și în afecțiuni legate de plămâni și tractul gastro-intestinal (de exemplu, cancer pulmonar). Astfel, contactați furnizorul de asistență medicală cât mai curând posibil dacă descoperiți că vă confruntați cu această afecțiune a unghiilor.

Pete albe

Mulți oameni cred că petele albe de pe unghii indică o deficiență de calciu, dar nu este cazul.

"De obicei, acele pete albe nu sunt foarte semnificative. Ele sunt adesea rezultatul unor traume minore, cum ar fi dacă îți lovești degetul de ceva și nu au, în general, legătură cu calciul", a spus dr. Anthony.

Vezi și: Atac de cord vs. stop cardiac. Cardiolog: Multă lume crede că sunt același lucru, însă nu e chiar așa. Trebuie să înțelegeți ce se petrece în corp în fiecare dintre situații

Creste orizontale sau verticale

"Uneori văd creste transversale (dintr-o parte în alta) pe unghii. Acesta este de obicei rezultatul unei traume directe la nivelul unghiei sau al unei boli mai grave. Atunci când corpul tau este obosit,  economisește energia pentru lucrurile importante. Corpul tău spune literalmente: ”Am lucruri mai bune de făcut decât să fac unghii” și întrerupe creșterea lor", a spus dr. Anthony.

S-ar putea să aveți, de asemenea, creste orizontale pe unghii dintr-un alt motiv.

"Liniile orizontale de pe placa unghiei pot fi, de asemenea, cauzate de o reacție medicamentoasă, de exemplu dacă pacientul a avut recent chimioterapie", a spus dr. Jaliman.

MedlinePlus a mai precizat că și intervenția chirurgicală ar putea fi cauza crestelor orizontale. Crestele verticale sunt de obicei un semn normal al îmbătrânirii.

"La fel ca ridurile de pe față, veți obține, de asemenea, linii de pe unghiile pe masură ce îmbătrânești", a spus dr. Jaliman.

Vezi și: Sarcoidoza, simptome și tratament. Medic: Poate afecta orice organ. Boala poate fi asimptomatică, fiind descoperită accidental în aproximativ 5% din cazuri

Unghii lingură

Unghiile "lingură"  sunt cele care au formă concavă. Conform articolului de medicină clinică din mai 2021, unghiile lingură pot fi rezultatul unor traume în jurul unghiei sau al bolilor de piele care duc la subțierea unghiilor.

"Acesta este de obicei un semn de anemie cu deficit de fier. Acesta poate fi tratat cu suplimente de fier", a spus dr. Jaliman, care a recomandat să vorbiți cu furnizorul de asistență medicală dacă vă confruntați cu acest lucru

Unghiile extrem de palide ar putea fi, de asemenea, un semn de anemie cu deficit de fier.

Vezi și: De ce să nu mai gândești negativ la orice simptom: Românii și chinezii, cea mai mare gândire de catastrofizare. Apar tumori cognitive

Dungi întunecate sau o creștere dureroasă

Dacă aveți decolorare neagră pe unghii (cum ar fi dungi negre) sau o creștere dureroasă pe unghie, consultați imediat furnizorul de asistență medicală.

"Melanomul se poate dezvolta și pe unghii și poate provoca, uneori, linii negre sau dungi să apară pe unghie. Deci, dacă vedeți aceste schimbări se întâmplă pe unghiile tale, este important pentru a vedea un medic", a spus Dr. Anthony.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel