Un virus care dă răceala, tratament pentru cancerul de vezică. Un pacient vindecat într-o săptămână!

Infecția e dată de un coronavirus
O tulpină a unui virus coxsackie, care dă o formă comună de răceală, vizează, infectează și distruge celulele exclusiv canceroase la pacienții cu cancer de vezica urinară, arată un nou studiu publicat în revista medicală Clinical Cancer Research. După doar o săptămână de tratament, la unul dintre cei 15 pacienți incluși în studiu nu s-a mai găsit nicio urmă de cancer!

Cercetătorii de la Universitatea din Surrey și Spitalul regional Royal Surrey au investigat siguranța și tolerabilitatea expunerii la un virus coxsackie (CVA21), o tulpină naturală care dă, în pacienții infectați, o formă de răceală, la cincisprezece pacienți cu cancer invaziv non-muscular al vezicii urinare (NMIBC). NMIBC se găsește în țesutul de pe suprafața interioară a vezicii urinare și este al zecelea dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din Marea Britanie, cu aproximativ 10.000 de persoane diagnosticate în fiecare an.

Tratamentele actuale pentru acest tip de cancer sunt problematice. Rezecția transuretrală, o procedură invazivă care elimină toate leziunile vizibile, are o rată ridicată de recurență a tumorii, variind de la 50% la 70%, precum și o rată crescută de progresie a tumorii între 10% și 20% pe o perioadă de doi până la cinci ani. Un alt curs comun de tratament, imunoterapia cu Bacille Calmette-Guerin, o bacterie vie utilizată pentru a trata cancerul vezicii urinare, a fost găsită ca având efecte secundare grave la o treime din pacienții cu NMIBC, în timp ce o treime nu răspund la tratament.

Infectează exclusiv celulele canceroase

În timpul acestui studiu de pionierat, publicat în revista medicală Clinical Cancer Research, cincisprezece pacienți cu NMIBC, cu o săptămână înainte de operația pre-programată pentru a-și îndepărta tumorile, au fost infectați cu CVA21 prin intermediul unui cateter montat în vezică. Examinarea probelor de țesut postoperator a descoperit că virusul a fost extrem de selectiv, vizând numai celulele canceroase din organ și lăsând toate celelalte celule intacte. S-a descoperit că virusul a infectat celulele canceroase și s-a replicat provocând distrugerea și moartea celulelor canceroase. Probele de urină prelevate de la pacienți luate în zilele alternative au detectat eliminarea virusului, indicând faptul că odată ce celulele canceroase infectate de el au murit, virusul nou reprodus a continuat să atace mai multe celule canceroase în organ.

În mod tipic, tumorile din vezică nu au celule imune, împiedicând propriul sistem imunitar al pacientului să elimine cancerul pe măsură ce acesta crește. Dovezile sugerează că tratamentul cu CVA21 inflamează tumora, determinând celulele imune să se grăbească în mediul cancerului, orientându-se și ucidând celulele canceroase. Aceste tumori lipsite de celule imune sunt cunoscute ca zone „reci"; totuși, tratamentul cu virusul provoacă inflamarea și stimularea celulelor imune pentru a crea „căldură" imunologică". Tumorile marcate în acest mod sunt mai susceptibile de a fi respinse de sistemul imunitar.

Un pacient vindecat complet!

După tratament, moartea celulelor virale a fost identificată în majoritatea tumorilor pacienților. La un pacient nu s-a mai descoperit nicio urmă de cancer în timpul intervenției chirurgicale.

Hardev Pandha, cercetător principal și profesor de oncologie medicală la Universitatea din Surrey, a declarat: „Cancerul vezical non-muscular invaziv este o boală extrem de răspândită care necesită un plan de tratament intruziv și adesea de lungă durată, tratamentul actual fiind ineficient și toxic în o proporție de pacienți și există o nevoie urgentă de noi terapii".

„Virusul Coxsackie ar putea ajuta la revoluționarea tratamentului pentru acest tip de cancer. Reducerea încărcăturii tumorale și creșterea morții celulelor canceroase au fost observate la toți pacienții și au eliminat toate semnele bolii la un pacient după doar o săptămână de tratament, nu s-au observat efecte secundare semnificative la niciun pacient".

Dr. Nicola Annels, cercetător la Universitatea din Surrey, a declarat: "În mod tradițional, virușii au fost asociați cu boli, însă în situația corectă pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea globală prin distrugerea celulelor canceroase. Virusurile oncolitice, cum este virusul coxsackie, ar putea transforma modul în care tratăm cancerul și putem semnala o îndreptare spre tratamente mai stabile".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel