Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un virus care dă răceala, tratament pentru cancerul de vezică. Un pacient vindecat într-o săptămână!
08 iul 2019 / 18:07
O tulpină a unui virus coxsackie, care dă o formă comună de răceală, vizează, infectează și distruge celulele exclusiv canceroase la pacienții cu cancer de vezica urinară, arată un nou studiu publicat în revista medicală Clinical Cancer Research. După doar o săptămână de tratament, la unul dintre cei 15 pacienți incluși în studiu nu s-a mai găsit nicio urmă de cancer!
Infecția e dată de un coronavirus

Cercetătorii de la Universitatea din Surrey și Spitalul regional Royal Surrey au investigat siguranța și tolerabilitatea expunerii la un virus coxsackie (CVA21), o tulpină naturală care dă, în pacienții infectați, o formă de răceală, la cincisprezece pacienți cu cancer invaziv non-muscular al vezicii urinare (NMIBC). NMIBC se găsește în țesutul de pe suprafața interioară a vezicii urinare și este al zecelea dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din Marea Britanie, cu aproximativ 10.000 de persoane diagnosticate în fiecare an.

Tratamentele actuale pentru acest tip de cancer sunt problematice. Rezecția transuretrală, o procedură invazivă care elimină toate leziunile vizibile, are o rată ridicată de recurență a tumorii, variind de la 50% la 70%, precum și o rată crescută de progresie a tumorii între 10% și 20% pe o perioadă de doi până la cinci ani. Un alt curs comun de tratament, imunoterapia cu Bacille Calmette-Guerin, o bacterie vie utilizată pentru a trata cancerul vezicii urinare, a fost găsită ca având efecte secundare grave la o treime din pacienții cu NMIBC, în timp ce o treime nu răspund la tratament.

Infectează exclusiv celulele canceroase

În timpul acestui studiu de pionierat, publicat în revista medicală Clinical Cancer Research, cincisprezece pacienți cu NMIBC, cu o săptămână înainte de operația pre-programată pentru a-și îndepărta tumorile, au fost infectați cu CVA21 prin intermediul unui cateter montat în vezică. Examinarea probelor de țesut postoperator a descoperit că virusul a fost extrem de selectiv, vizând numai celulele canceroase din organ și lăsând toate celelalte celule intacte. S-a descoperit că virusul a infectat celulele canceroase și s-a replicat provocând distrugerea și moartea celulelor canceroase. Probele de urină prelevate de la pacienți luate în zilele alternative au detectat eliminarea virusului, indicând faptul că odată ce celulele canceroase infectate de el au murit, virusul nou reprodus a continuat să atace mai multe celule canceroase în organ.

În mod tipic, tumorile din vezică nu au celule imune, împiedicând propriul sistem imunitar al pacientului să elimine cancerul pe măsură ce acesta crește. Dovezile sugerează că tratamentul cu CVA21 inflamează tumora, determinând celulele imune să se grăbească în mediul cancerului, orientându-se și ucidând celulele canceroase. Aceste tumori lipsite de celule imune sunt cunoscute ca zone „reci"; totuși, tratamentul cu virusul provoacă inflamarea și stimularea celulelor imune pentru a crea „căldură" imunologică". Tumorile marcate în acest mod sunt mai susceptibile de a fi respinse de sistemul imunitar.

Un pacient vindecat complet!

După tratament, moartea celulelor virale a fost identificată în majoritatea tumorilor pacienților. La un pacient nu s-a mai descoperit nicio urmă de cancer în timpul intervenției chirurgicale.

Hardev Pandha, cercetător principal și profesor de oncologie medicală la Universitatea din Surrey, a declarat: „Cancerul vezical non-muscular invaziv este o boală extrem de răspândită care necesită un plan de tratament intruziv și adesea de lungă durată, tratamentul actual fiind ineficient și toxic în o proporție de pacienți și există o nevoie urgentă de noi terapii".

„Virusul Coxsackie ar putea ajuta la revoluționarea tratamentului pentru acest tip de cancer. Reducerea încărcăturii tumorale și creșterea morții celulelor canceroase au fost observate la toți pacienții și au eliminat toate semnele bolii la un pacient după doar o săptămână de tratament, nu s-au observat efecte secundare semnificative la niciun pacient".

Dr. Nicola Annels, cercetător la Universitatea din Surrey, a declarat: "În mod tradițional, virușii au fost asociați cu boli, însă în situația corectă pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea globală prin distrugerea celulelor canceroase. Virusurile oncolitice, cum este virusul coxsackie, ar putea transforma modul în care tratăm cancerul și putem semnala o îndreptare spre tratamente mai stabile".


Ştiri Recomandate

Dieta occidentală distruge fertilitatea masculină
Raed Arafat, mesaj pentru românii din țările cu COVID 19. Ce trebuie să facă
Coronavirus, cine ar fi fost pacientul zero
Intoxicație cu fum: doi tineri și un sugar, duși de urgență la spital
Greșelile care nu ne lasă să slăbim. Cum ne sabotăm singuri
Ministerul Sănătății: cei 6 români de pe nava Diamond Pricness au ajuns în țară
De ce sunt stresați elevii. Sănătate mentală și stare de bine
Cele mai ucigătoare boli. OMS: 7 din 10 decese pe glob sunt din cauza lor
Dieta cu micul dejun. Cum să arzi de două ori mai multe calorii
Astm: Produsele de curățare care cresc riscul de astm al bebelușului
Vinul roșu, în ce condiții este bun pentru inimă
Dr Alexandru Ulici, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu. FOTO: Agerpres
EXCLUSIV
Doctorița de la Spitalul Grigore Alexandrescu, amendată! Managerul dr Alexandru Ulici, explicații
Sarea, bună în cantități mici. 10 trucuri ca să mănânci mai puțină
Fertilitate masculină, un nou tip de a testa cât de vivaci sunt spermatozoizii
Nou antibiotic puternic, descoperit de Inteligența Artificială
Coronavirus, semi-carantină într-o localitate din Italia. Au 6 cazuri confirmate
Transplant: Prelevarea de organe de la un pacient cu AVC, la SJU Baia Mare
Coronavirus China, impactul asupra producției de medicamente. Când vom avea criză și de ce
Anxietate, 7 simptome fizice. Soluții la îndemână
Demența: un nou factor care ar prezice riscul bolii
Ablație de fibrilație atrială de la Spitalul Militar Central. Totul despre procedura în premieră
Medicul a fost acuzat că nu poartă echipament de protecție, deși la un control nu avea nevoie decât de mănuși și mască. Foto: Antena3
EXCLUSIV
Spitalul Grigore Alexandrescu, RĂSTURNARE de situație: Doctorița incriminată că nu purta mănuși NU OPERA!
Ruby la Urgență. Ce a pățit artista
Atenție unde mâncați! OPC a închis 5 restaurante în Cluj
OMS și UNICEF: Nicio țară nu protejează sănătatea și viitorul copiilor
Noi antibiotice care distrug altfel bacteriile
Coronavirus. Cine a părăsit nava de croazieră Diamond Princess
Microbiomul și personalitatea. Cum ”spun” bacteriile că un om e stresat
Cancer la creier, posibil tratament oferit de câini
Diabet: protecția împotriva bolii, găsită chiar în intestin
Săli de operații, dezinfecție: noi soluții cu eficiență de peste 96%, descoperite
O asistentă medicală a făcut accident vascular cerebral în timpul serviciului
SANITAS semnalează deficiențe în ce privește acordarea creșterilor salariale
Actor celebru din Stranger Things, boala rară de care suferă
Medicul Mircea Beuran rămâne în arest la domiciliu
Comentarii