Un studiu arată că aproape jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite. Ce anume trebuie schimbat în stilul de viață

Cancer - Foto: Freepik @amuhrinova55
Un studiu arată că 40% din cazurile de cancer și aproape jumătate din decese ar putea fi prevenite. Schimbarea banală pe care trebuie să o facem zilnic.

În contextul unei creșteri alarmante a numărului de cazuri de cancer în rândul adulților din Statele Unite, un nou studiu realizat de Societatea American de Cancer a dezvăluit că aproximativ 40% din toate cazurile de cancer și aproape jumătate din decese ar putea fi prevenite prin schimbări de stil de viață.

Studiul, publicat joi, a analizat 30 de tipuri de cancer și 18 factori de risc modificabili, precum fumatul și greutatea corporală.

Fumatul rămâne principalul factor de risc pentru cancer, contribuind la aproape 20% din toate cazurile și 30% din toate decesele cauzate de cancer.

Studiul a arătat că riscul de cancer crește atât pentru fumătorii actuali, cât și pentru cei care au renunțat la fumat, precum și pentru persoanele expuse la fumatul pasiv.

Fumatul este asociat cu diverse tipuri de cancer, ,inclusiv cancerul pulmonar, oral, de sânge, cervical, de vezică urinară, pancreas, stomac, ficat și rinichi.

Renunțarea la fumat poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer. Conform CDC, șansa unei persoane de a dezvolta cancer oral, de gât, pulmonar sau de laringe scade la jumătate după ce renunță la fumat.

După 20 de ani de la renunțare, riscul de a dezvolta cancer în gură, gât, laringe au pancreas scade aproape la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodată.

Excesul de greutate crește riscul de a dezvolta 13 tipuri de cancer, reprezentând 40% din toate cazurile diagnosticate anual în SUA.

CDC subliniază că, cu cât o persoană are un exces de greutate mai mare și pentru o perioadă mai lungă de timp, cu atât riscul de cancer este mai mare.

Calcularea indicelui de masă corporală (IMC) poate ajuta la determinarea unei greutăți sănătoase.

În plus, cercetări recente contrazic beneficiile presupuse ale consumului moderat de alcool. Pentru femei, consumul moderat este definit ca maximum șapte porții de alcool pe săptămână, iar pentru bărbați, maximum 14 porții.

Consumul excesiv este definit ca opt sau mai multe băuturi pe săptămână pentru femei și 15 sau mai multe pentru bărbați.

O porție de alcool este echivalentă a 150 ml de vin sau 45 ml de băuturi spirtoase.

Studiul mai arată că o dietă bogată în carne roșie și procesată și sărată în fructe, legume, fibre și calciu poate crește riscul de cancer.

Ghidurile alimentare pentru americani recomandă o varietate de alimente proteice, inclusiv carne slabă, ouă, fructe de mare, fasole și mazăre, precum și consumul de fructe, legume și cereale integrale.

De asemenea, se recomandă limitarea zaharurilor adăugate, a sodiului, a grăsimilor saturate și a colesterolului.

Inactivitatea fizică poate crește riscul de cancer. Ghidurile de activitate fizică recomandă cel puțin 150 - 300 de minute de activitate moderată pe săptămână sau 75 - 100 de minute de activitate intensă, alături de exerciții de întărire a mușchilor de două ori pe săptămână.

Participarea la screening-urile periodice pentru cancer este crucială. Se recomandă mamografii la fiecare 2 ani, odată cu împlinirea vârstei de 40 de ani.

Screening-ul pentru cancer colorectal ar trebui început la vârsta de 45 de ani și continuat până la 75 de ani, cu frecvența variind în funcție de procedura utilizată.

Utilizarea regulată a cremei de protecție solară poate reduce riscul de melanom și cancer de piele cu aproximativ 70%. Academia Americană de Dermatologie recomandă utilizarea unei creme cu SPF 30 sau mai mare, cu rezistență la apă, aplicată la fiecare două ore și după înot sau transpirație.

Ei bine, studiul subliniază importanța adoptării unui stil de viață sănătos pentru prevenirea cancerului. Prin evitarea fumatului, menținerea unei greutăți sănătoase, limitarea consumului de alcool, adoptarea unei diete echilibrate și menținerea unei activități fizice regulate, putem reduce semnificativ riscul de cancer și îmbunătăți calitatea vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel