Un implant a vindecat diabetul la șoareci. Studiu revoluționar din State

Diabet
Cercetători de la universitățile americane Washington și Cornell au demonstrat că un implant ar putea face diabetul reversibil. Testele au fost făcute pe șoareci.

O echipă de cercetare alcătuită din specialiști în diabet și ingineri biomedicali de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis și de la Universitatea Cornell au demonstrat, într-un studiu, că un implant ar putea face diabetul reversibil. La această concluzie au ajuns după testele pe șoareci. Aceștia au speranțe că ar putea funcționa și în cazul oamenilor.

Folosind un dispozitiv foarte mic, care are lățimea câtorva fire de păr, se pot implanta celule care secretă insulină, făcând diabetul de tip 1 reversibil.

Oamenii de știință au creat și perfecționat o metodă de fabricare a celulelor stem pluripotente induse și apoi de creștere a acestor celule stem în celule beta secretoare de insulină. Aceștia au folosit anterior aceste celule beta pentru remisia diabetului la șoareci, dar nu era clar cum celulele secretoare de insulină ar putea fi implantate în siguranță persoanelor cu diabet. Dispozitivul folosit în studiu este micro-poros, având deschizături prea mici pentru ca alte celule să se strecoare înăuntru, astfel încât celulele secretoare de insulină nu pot fi distruse de celulele imune, care sunt mai mare decât deschizăturile, afirmă cercetătorii, arată Antena 3.

La emisiunea Academia de Sănătate, medicul diabetolog Simona Carniciu a amintit că numărul de cazuri de diabet zaharat din România ”este destul de neclar”. ”S-ar spune că suntem undeva la 13-15% din populația prezentă, dar sunt cazuri care nu sunt descoperite, sunt cazuri care nu sunt luate în evidență nicăieri”, afirmă specialista. 

Potrivit acesteia, în lume nu există vreun program în care pacienții sunt învățați cum să-ți testeze glicemia. ”În țările nordice sunt foarte bine educați în acest sens și dacă nu au glucometre în apropriere se duc pe la vecini, la apropiați, în farmacii și își testează glicemia. Dar acolo este un cult (n. r. al luării glicemiei) pentru că au avut destul de mari cifrele în ceea ce privește numărul de diabetici și s-au luat foarte multe măsuri pentru prevenția diabetului. Ușor, ușor, să știți că și în partea noastră de Europă încep aceste lucruri să fie vizibile. Se observă că sunt din ce în ce mai multe farmacii care testează glicemia”, afirmă medicul Simona Carniciu, la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel