Umflăturile de pe pleoape, semn de cancer. Ce alte boli ar putea ascunde

umflaturile de pe pleoape - FOTO: Freepik@wirestock
Umflăturile de pe pleoape ar putea fi semn de cancer, dar și al altor boli. Iată ce îți transmit ochii despre starea ta de sănătate.

Umflăturile de pe pleoape pot provoca iritație, roșeață și durere. Multe afecțiuni pot declanșa o umflătură pe pleoapă. Adesea, aceste leziuni sunt inofensive și nu trebuie să vă faceți griji. Dar ele pot fi, de asemenea, un semn de cancer al pleoapei.

Ce este cancerul de pleoapă

Cele mai multe cazuri de cancer de pleoapă sunt cancere de piele. Pleoapele conțin cea mai subțire și mai sensibilă piele de pe corpul dumneavoastră. Acest lucru înseamnă că sunt ușor de afectat de expunerea la soare.

Între 5 și 10% din toate cancerele de piele apar pe pleoape. Majoritatea cancerelor de pleoape sunt fie carcinoame bazocelulare, fie carcinoame cu celule scuamoase - două tipuri de cancer de piele foarte ușor de tratat.

Vezi și: Creșterea părului în urechi: de ce se întâmplă acest lucru și ce rol are

Simptomele cancerului de pleoapă

Caracteristicile comune ale cancerului de pleoapă includ:

- umflătură netedă, strălucitoare și ceroasă sau fermă și roșie

- rană care este sângeroasă, cu cruste sau cu cruste

- leziune plată, de culoarea pielii sau maro, care arată ca o cicatrice

- o pată de piele roșie sau maro, solzoasă și aspră și aspră

- pată plată cu o suprafață solzoasă care provoacă mâncărimi sau este sensibilă

Umflăturile legate de cancerul de pleoapă pot apărea roșii, maro, de culoarea cărnii sau negre. Acestea se pot răspândi, își pot schimba aspectul sau se pot lupta să se vindece corespunzător.

Mai mult de jumătate din toate cancerele de pleoape se formează în partea inferioară a pleoapei. Locurile mai puțin frecvente includ pleoapa superioară, sprânceana, colțul intern al ochiului sau colțul extern al ochiului.

Simptomele suplimentare ale cancerului de pleoapă sunt:

- pierderea genelor

- umflarea sau îngroșarea pleoapei

- infecții cronice ale pleoapei, potrivit Healthline.

Vezi și: Cum trebuie să arate meniul zilnic complet. Wasim Nazer: Este perfect!

Alte cauze ale unei umflături la nivelul pleoapelor

Umflăturile de pe pleoape pot fi cauzate de mai multe alte afecțiuni, dintre care cele mai multe nu sunt grave.

Blefarită

Blefarita este o afecțiune a pielii care provoacă umflături în jurul pleoapelor și genelor. Bacteriile și alte afecțiuni ale pielii cauzează adesea blefarita. Este mai probabil să aveți orje dacă aveți blefarită.

Adesea, spălarea pleoapelor și a genelor poate ajuta la controlul blefaritei. De asemenea, este posibil să doriți să aplicați o compresă caldă pentru a ajuta la controlul simptomelor. Sau, s-ar putea să fie nevoie să luați antibiotice sau să încercați un alt tip de tratament.

Chalazion

Un chalazion este o umflătură care apare pe pleoapă. Se întâmplă atunci când glandele sebacee ale pleoapei tale se înfundă. Dacă un chalazion se mărește, acesta poate apăsa pe ochi și vă poate afecta vederea.

Este adesea dificil să faci diferența între un chalazion și un urcior. De obicei, chalazionul nu este dureros și se dezvoltă mai în spate pe pleoapă decât un urcior. De obicei, acestea nu provoacă umflarea întregii pleoape.

Multe chalazionuri se vor vindeca de la sine după câteva săptămâni. Dar, consultați-vă medicul dacă simptomele sunt severe sau nu dispar.

Vezi și: Ceaiul care îți dă energie în DOUĂ minute. Susține sănătatea creierului și ameliorează simptomele bolii Alzheimer

Xantelasma

Xantelasma este o afecțiune care apare atunci când grăsimile se acumulează sub suprafața pielii dumneavoastră. O xantelasmă palpebrală este un tip comun de xantom care se formează pe pleoape. Ar putea arăta ca o umflătură galbenă sau portocalie cu margini definite. Este posibil să aveți mai multe umflături, iar în unele cazuri, acestea pot forma grupuri.

Ar trebui să vă consultați medicul dacă dezvoltați o xantelasmă palpebrală, deoarece umflăturile sunt uneori indicatori ai altor afecțiuni medicale.

Diagnosticarea unei umflături pe pleoapă

Pentru a diagnostica nodulul de pe pleoapa dumneavoastră, medicul dumneavoastră ar putea efectua mai întâi un examen oftalmologic.

În cazul în care se suspectează cancer, medicul dumneavoastră ar putea efectua o biopsie prin îndepărtarea totală sau parțială a nodulului. Această mostră este apoi trimisă la un laborator pentru a fi examinată la microscop.

Anumite teste imagistice, cum ar fi o tomografie computerizată sau un RMN, pot fi, de asemenea, efectuate pentru a vedea dacă cancerul s-a răspândit dincolo de pleoapa dumneavoastră.

Vezi și: Otrava din cafea. Cum ne poate îmbolnăvi cafeaua. Wasim Nazer: Duce la cancer, crește colesterolul

Tratamentul pentru cancerul de pleoapă

Intervenția chirurgicală este tratamentul standard pentru cancerul de pleoapă. Chirurgul dumneavoastră va îndepărta leziunea pleoapei și va efectua o reconstrucție pe pielea rămasă.

Două tehnici chirurgicale comune - microchirurgia Mohs și controlul prin secțiune congelată - sunt efectuate pentru a îndepărta tumorile de pleoape. Cu ambele proceduri, chirurgii scot tumora și o mică zonă de piele din jurul ei în straturi subțiri. Aceștia examinează fiecare strat pentru celulele tumorale pe măsură ce este îndepărtat.

Alte terapii de tratament care pot fi utilizate includ:

Radiații. Se administrează raze X de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase.

Chimioterapie sau terapie țintită. Chimioterapia topică, sub formă de picături pentru ochi, este uneori recomandată după operație. De asemenea, medicul dumneavoastră ar putea să vă sugereze să folosiți o cremă topică numită imiquimod dacă aveți carcinom bazocelular.

Crioterapie. Această procedură folosește frigul extrem pentru a trata cancerul.

Dacă aveți o umflătură pe pleoapă, este important să știți că există multe cauze posibile care nu sunt cancer. Cel mai probabil este o umflătură inofensivă care va dispărea de la sine. Cancerul de pleoapă este o posibilitate, așa că mergeți la medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel