Uleiul esențial de scorțișoară: 5 beneficii neștiute pentru sănătate. STUDII

Scortisoara și anason
În afară de parfumul care se potrivește de minune sezonului rece, uleiul esențial de scorțișoară are și beneficii pentru sănătate: relaxează, curăță, te scapă de anumite bacterii periculoase și poate contribui la creșterea părului. Iată pe larg la ce este el bun și cum se folosește: 

Există puține arome care rezonează la fel de bine cu zilele reci de iarnă petrecute înfășurat în pătură, la căldură, cu o cană fierbinte cu ceva delicios presărat cu scorțișoara dulce și picantă, fie că e vorba de vin fiert, lapte cald sau ceai. Dar trebuie să știți că și uleiul esențial de scorțișoară are beneficii pentru sănătate care merită băgate în seamă. 

Uleiul esențial de scorțișoară păstrează parfumul minunat de bogat și dulce al condimentului. Poate fi folosit în tratamente de înfrumusețare care vă oferă strălucire și hidratare pielii. Uleiul de scorțișoară este produs prin prelucrarea la aburi a frunzelor sau a scoarței copacilor din familia Cinnamomum, și, de regulă, cele obținute din coajă sunt mai scumpe decât cele produse din frunze.

Cum se folosește

Diluați întotdeauna uleiul de scorțișoară cu un ulei purtător pentru a vă asigura că nu vă iritați pielea sau plămânii. De regulă, uleiurile esențiale pot fi sever iritante, dacă nu sunt diluate.

Uleiul de scorțișoară poate fi folosit pentru o varietate de tratamente benefice de înfrumusețare, inclusiv în aromaterapie. Iată cum îl puteți folosi: 

- Folosește uleiul într-un difuzor (2-3 picături) pentru a-ți umple casa cu parfumul cald de scorțișoară, timp de cel mult treizeci de minute o dată, pentru a nu-ți irita căile respiratorii.

- Puteți de asemenea aplica 1-2 picături pe o batistă sau un tampon de bumbac și să inhalați pentru puțină aromaterapie, când vă grăbiți.

- Masați pielea, după ce l-ați diluat cu un ulei purtător. Masați cu acest ulei părțile tensionate sau rigide ale corpului pentru a relaxa mușchii. 

- De asemenea, 4-5 picături de ulei esențial de scorțișoară pot fi presărate în cada cu apă caldă, tot pentru relaxare. Relaxați-vă într-o baie plăcută sau adăugați scorțișoară în creme demachiante (1-2 picături), în șampon (2-3 picături într-o sticlă) sau gelul de duș pentru corp (2-3 picături).

Beneficiile uleiului esențial de scorțișoară

1. Aromaterapie

Uleiul de scorțișoară este un ulei esențial frumos de folosit într-un difuzor pentru aromaterapie, în special în lunile de toamnă și iarnă, când parfumul se potrivește sezonului.

2. Efecte liniștitoare

Mirosul de ulei de scorțișoară poate ajuta la crearea unui mediu relaxant, un fundal ideal pentru rutina zilnică de exerciții fizice sau pentru cea de relaxare

3. Un adaos excelent la soluția de curățare

Adăugați câteva picături de ulei esențial de scorțișoară în produsele de curățare a casei. În afară de parfum are și capacitatea de a curăța alte uleiuri.

4) Proprietăți antibacteriene. Cercetările sugerează că uleiul de scorțișoară:

- Combate organismele bacteriene greu de tratat. Un studiu (link direct studiu), care a folosit culturi bacteriene și teste de laborator, a constatat că anumiți compuși din uleiul de scorțișoară au avut un efect antimicrobian împotriva Pseudomonas aeruginosa, o bacterie care poate pune viața în pericol, rezistentă la medicamente, care afectează plantele, oamenii și alte animale.

- Susține sănătatea orală. Proprietățile antibacteriene și antifungice ale scorțișoarei s-au dovedit a fi eficiente împotriva Streptococcus mutans (link direct studiu) și asupra biofilmului Candida ssp (link direct studiu), doi agenți care provoacă infecții bucale și carii ale dinților.

- Dezinfectează. Proprietățile antibacteriene ale uleiului de scoarță de scorțișoară îl fac o alternativă sigură, eficientă și non-chimică a aditivilor care poate fi folosită pentru a conserva produsele și a le crește durata de valabilitate. Un studiu (link direct studiu) a descoperit că uleiul de scorțișoară ar putea fi utilizat în mod eficient ca conservant în produse cosmetice, articole de toaletă și dezinfectanți pentru spitale.

5) Creșterea și volumul părului

Nu există dovezi științifice care să lege scorțișoara de creșterea părului la oameni. Dar au existat studii (link direct studiu) la șoareci care au constatat o oarecare îngroșare și creștere a părului. Rapoartele anecdotice și practicile tradiționale indică faptul că o mască din scorțișoară, ulei de măsline și miere poate fi eficientă în promovarea creșterii și îngroșării părului.

Efecte secundare ale uleiului de scorțișoară

Experții vă sfătuiesc să folosiți uleiuri esențiale doar ocazional și doar diluate. Cu precauție, deoarece sunt atât de concentrate, pot provoca iritații, tulburări respiratorii și chiar arsuri chimice. De asemenea, trebuie știut că scorțișoara conține un compus numit cumarină, care este toxic pentru ficat și rinichi în doze mari. Folosiți ulei esențial de scorțișoară doar neregulat și numai cu consultarea medicului dacă aveți afecțiuni hepatice sau renale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel