Uleiul de smirnă, beneficii uimitoare. Cum poate sprijini sănătatea orală

uleiul de smirna foto:Freepik:wirestock
Uleiul de smirnă, beneficii uimitoare. Oamenii de știință testează acum utilizările potențiale ale uleiului, inclusiv pentru durere, infecții și răni ale pielii.

Uleiul de smirnă poate avea beneficii, precum distrugerea bacteriilor sau protejarea sănătății orale, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma pe deplin aceste aspecte. 

Vezi și: Vâscul, semnificații istorice în toate culturile. Cum a fost asociat în terapia cancerului

Smirna este o sevă uscată roșiatică provenită de la un arbust spinos — Commiphora myrrha, cunoscut și sub denumirea de C. molmol — originar din nord-estul Africii și sud-vestul Asiei. Procesul de distilare cu abur este folosit pentru a extrage uleiul esențial de smirnă, care are o culoare ambră până la maro și emite un miros pământos.

Uleiul de smirnă este folosit de mult timp în medicina tradițională chineză și în medicina ayurvedică. Oamenii de știință testează acum utilizările potențiale ale uleiului, inclusiv pentru durere, infecții și răni ale pielii.

Beneficiile

Distrugerea bacteriilor

În timpurile antice, egiptenii foloseau smirnă și alte uleiuri esențiale pentru a balsama mumii, deoarece acestea nu doar aveau un miros plăcut, ci și încetineau descompunerea. Oamenii de știință știu acum că acest lucru se întâmplă pentru că uleiurile distrug bacteriile și alte microorganisme, potrivit Healthline.

De asemenea, în vremurile biblice, adesea în combinație cu tămâia, era arsă în locurile de închinare pentru a purifica aerul și a preveni răspândirea bolilor contagioase, inclusiv cele cauzate de bacterii.

Un studiu recent a constatat că arderea tămâiei de smirnă și a tămâiei a redus numărul de bacterii din aer cu 68%. Cercetările preliminare asupra animalelor sugerează că mirul poate ucide direct bacteriile și poate stimula sistemul imunitar să producă mai multe celule albe din sânge, care la rândul lor distrug bacteriile.

În studiile de laborator, uleiul de smirnă a avut efecte puternice împotriva mai multor bacterii infectioase, inclusiv a celor rezistente la medicamente. Într-un studiu de laborator, uleiul de smirnă la o diluție mică de 0,1% a ucis toate bacteriile dormant ale bolii Lyme, care pot persista la unele persoane după tratamentul cu antibiotice și pot continua să provoace boală.

Totuși, mai sunt necesare studii pentru a determina dacă uleiul de mir poate trata infecțiile persistente cu Lyme.

Sprijinirea sănătății orale

Datorită proprietăților sale antimicrobiene, smirna a fost folosită tradițional pentru a trata infecțiile și inflamațiile orale. Unele ape de gură și pastă de dinți naturale conțin ulei desmirnă, care este aprobat ca aromă de către FDA (Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente).

Când persoanele cu boala Behcet — o tulburare inflamatorie — au folosit o apă de gură cu smirnă pentru a trata rănile dureroase la nivelul gurii de patru ori pe zi timp de o săptămână, 50% dintre acestea au avut o ameliorare completă a durerii și 19% au avut vindecarea completă a rănilor.

Studiile de laborator sugerează că apa de gură care conține ulei de smirnă poate ajuta și la gingivită, care este inflamația gingiilor din jurul dinților din cauza acumulării de placa dentară.

Totuși, mai sunt necesare studii pentru a confirma aceste beneficii.

Trebuie să țineți cont că nu trebuie să înghițiți produsele pentru îngrijirea orală cu smirnă, deoarece dozele mari de smirnă pot fi toxice.

Sprijinirea sănătății pielii și ajutorul în vindecarea rănilor

Utilizările tradiționale ale smirnei includ tratarea rănilor și infecțiilor cutanate. Astăzi, oamenii de știință testează aceste aplicații. Un studiu de laborator al celulelor umane ale pielii a constatat că un amestec de ulei esențial care conținea smirnă a ajutat la vindecarea rănilor.

Un alt studiu a remarcat că mirul și alte uleiuri esențiale aplicate prin băi au ajutat mamele să-și vindece rănile de la naștere.

Cu toate acestea, în aceste studii au fost utilizate mai multe uleiuri simultan, așa că efectele individuale ale smirnei pentru vindecarea rănilor nu sunt clare. Studiile specifice asupra uleiului de smirnă sunt mai relevante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel