Uleiul de Roiniță (Melissa), 6 efecte benefice dovedite de studii. În ce boli funcționează

Roinita (Melissa) și efectele benefice ale uleiului esențial. Foto: Pexels
Uleiul de Roiniță (Melissa) a fost folosit de ani de zile pentru a trata numeroase probleme de sănătate, inclusiv anxietatea, insomnia și migrenele. 

Uleiul de Roiniță - platntă denumită științific Melissa officinalis, de aceea i se mai spune și melisă - are un parfum proaspăt ca de lămâie care oferă proprietăți antivirale și antimicrobiene. De asemenea, oamenii de știință au descoperit că are capacitatea de a servi ca adjuvant natural în tratamentul pentru Alzheimer.

Iată beneficiile sale dovedite științific: 

1. Ameliorează simptomele Alzheimer

Roinița, o plantă perenă din genul Melissa L., familia Labiatae, a fost studiată pentru capacitatea sa de a ameliora simptomele bolii Alzheimer. Oamenii de știință de la Newcastle General Hospital’s Institute for Aging and Health au efectuat un studiu (link direct studiu) pentru a determina valoarea acesteia ca aromaterapie, în tratamentul Alzheimer. Ei au făcut un studiu controlat cu placebo pentru a evalua efectul uleiului pentru agitația persoanelor cu demență severă. Pacienții în cauză sunt neliniștiți, au acțiuni repetitive și izbucniri emoționale. Cercetătorii au descoperit că 60% din grupul care a făcut aromaterapie cu ulei de roiniță și 14% din grupul tratat cu placebo au prezentat o reducere cu 30% a agitației. În general, agitația s-a îmbunătățit la 35% dintre pacienții tratați cu ulei esențial.

2. Previne și tratează infecțiile

Cercetările in vitro (adică nu pe oameni, ci în laborator) sugerează că uleiul de Roiniță (Melissa) poate fi utilizat pentru a opri infecțiile bacteriene datorită efectelor sale antimicrobiene. Un studiu (link direct studiu) a constatat că acesta a prezentat un grad mai mare de activitate antibacteriană decât uleiul de lavandă împotriva tulpinilor bacteriene, inclusiv candida.

3. Efecient contra herpesului și a altor virusuri

Herpesul poate fi tratat folosind ulei esențial de roiniță pentru a inhiba infecțiile virale. Un studiu publicat în Phytomedicine (link direct studiu) a constatat că la concentrații mai mari, uleiul aproape au eliminat virusul herpes simplex tip 1 și 2.

4. Îmbunătățește starea de spirit și combate depresia

Uleiul esențial de Roiniță are proprietăți antidepresive și sedative, care promovează echilibrul emoțional, stimulează starea de spirit și combate depresia. Un studiu (link direct studiu) efectuat la Universitatea din Melbourne a constatat că uleiul poate fi utilizat pentru a ajuta la ameliorarea anxietății, depresiei și a cogniției.

5. Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute

Uleiul de roiniță are capacitatea de a reduce nivelul tensiunii arteriale. Un studiu (link direct studiu) publicat în Research in Cardiovascular Medicine a constatat că există o corelație între alternanțele de ulei de roiniță și electrocardiogramă. Electrocardiograma este un test utilizat în mod obișnuit pentru a verifica dacă există probleme cu activitatea electrică a inimii.

6. Ameliorează simptomele premenstruale

Conform unui studiu (link direct studiu) publicat în Nursing and Midwifery Studies, Roiniță ajută la ameliorarea simptomelor menstruale. Rezultatele studiului au relevat o reducere semnificativă a simptomelor sindromului premenstrual la un grup de femei care luau 1.200 miligrame de ulei în timpul ciclurilor menstruale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel