Uleiul de pește: cât și în ce măsură ajută memoria

Despre uleiul de pește există numeroase studii care au analizat dacă și în ce măsură ajută memoria.

Uleiul de pește ajută memoria, spun specialiștii, iar explicația lor este aceea că acizii grași omega-3 găsiți în pești susțin o bună sănătate a creierului. Acești nutrienți susțin și funcțiile creierului - care, desigur, includ gândirea și memoria.

„Avem dovezi destul de bune cu privire la aportul de pește și rolul său în sănătatea creierului. Din meta-analize și cohorte mari de adulți sănătoși, un aport mai mare de pește este asociat cu o rată mai scăzută a declinului memoriei în timp, precum și cu un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer ”, spune dr. Puja Agarwal, Epidemiolog nutrițional și profesor asistent de medicină internă la Rush University Medical Center din Chicago.

Într-un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie în mai 2018, care a analizat datele de la 23.688 de persoane din cinci cohorte grupate, adulții în vârstă care au consumat patru sau mai multe porții de pește pe săptămână au înregistrat pierderi de memorie în cei aproape patru, până la nouă ani în cre au fost urmăriți, comparativ cu persoanele care consumă de obicei mai puțin de o porție pe săptămână. Acesta a fost echivalentul, spun cercetătorii, cu a avea un creier mai tânăr cu patru ani.

Un alt studiu publicat în JAMA în februarie 2016 a constatat că consumul moderat de fructe de mare a fost asociat cu un risc mai mic de a avea markeri ai bolii Alzheimer decât s-a constatat la persoanele care consumau mai puține fructe de mare.

Peștele, consumat cel puțin o dată pe săptămână, este o componentă importantă a dietei MIND, care s-a dovedit că întârzie declinul cognitiv legat de vârstă, potrivit unui studiu din septembrie 2015 din Alzheimer și demență.

Dar este important de reținut că cercetările de până acum sugerează că consumul de pește sprijină memoria și centrele de gândire ale creierului, spune Agarwal. Când vine vorba de suplimentele cu ulei de pește, cercetările de până acum nu au găsit un beneficiu al suplimentelor în ceea ce privește încetinirea declinului cognitiv sau prevenirea bolii Alzheimer.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel