Uleiul de măsline și sănătatea cardiometabolică. Ce spune știința despre cantitatea optimă pentru sănătatea inimii

Uleiul de masline Foto: Freepik
Un studiu a arătat că dietele cu ulei de măsline extravirgin reduc colesterolul "rău" și îmbunătățesc markerii cardiometabolici.

Uleiul de măsline, un element de bază al dietei mediteraneene, a fost asociat cu un risc redus de diverse probleme de sănătate. Cu toate acestea, cantitatea optimă de consum de ulei de măsline rămâne necunoscută.

Un studiu realizat de Universitatea din Florida a constatat că un regim alimentar bazat pe ulei de măsline extravirgin cu consum redus sau ridicat a dus la scăderea nivelului de colesterol "rău" din sânge. Participanții care au urmat o dietă cu consum redus de ulei de măsline extravirgin (EVOO) au prezentat, de asemenea, îmbunătățiri ale markerilor cardiometabolici în timpul perioadei de transfer de 4 săptămâni.

Studiul, publicat în Journal of the American Heart Association, a constatat că atât utilizarea ridicată, cât și cea scăzută a ulei de măsline extravirgin în dietă sunt corelate cu o minimizare a nivelului de colesterol lipoproteic cu densitate scăzută (LDL-C) din sânge, un marker pentru bolile de inimă.

Cu toate acestea, în timpul perioadei de report de 4 săptămâni, participanții care au urmat o dietă cu nivel scăzut de ulei de măsline extravirgin au avut reduceri semnificativ mai mari ale nivelurilor de LDL-C, ale colesterolului total, ale colesterolului lipoproteic cu densitate mare (HDL-C), ale apolipoproteinei B și ale nivelului de zahăr din sânge în comparație cu cei care au urmat o dietă cu utilizare ridicată a uleiului de măsline extravirgin.

Dietele cu mult ulei vs dietele cu puțin ulei de măsline

Un studiu la care au participat 40 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, cu risc ridicat de boli cardiovasculare aterosclerotice, a urmărit să determine beneficiile unei diete pe bază de plante integrale pe parcursul a patru săptămâni.

Participanții au fost rugați să urmeze o dietă cu cantități variabile de ulei de măsline, unii urmând o dietă cu utilizare ridicată de 4 linguri pe zi, în timp ce alții au urmat o dietă cu utilizare scăzută de mai puțin de 1 linguriță pe zi.

Studiul, condus de Monica Aggarwal, profesor asociat clinic la Universitatea din Florida, a urmărit să înțeleagă dacă uleiul de măsline extravirgin în sine a fost benefic sau mai puțin dăunător decât dieta mediteraneană. Studiul a urmărit să stabilească dacă uleiul de măsline extravirgin în sine a fost benefic sau mai puțin dăunător decât alternativa.

Reducere semnificativă a colesterolului LDL prin utilizarea uleiului de măsline

Cercetătorii au constatat că participanții care au urmat fie o dietă cu utilizare ridicată, fie o dietă cu utilizare redusă a uleiului de măsline extravirgin au redus semnificativ nivelul LDL-C din sânge după patru săptămâni.

Ambele grupuri au înregistrat, de asemenea, reduceri similare ale markerilor cardiometabolici, cum ar fi colesterolul total, apolipoproteina B, HDL-C, glicemia și proteina C reactivă cu sensibilitate ridicată.

Dietele bazate pe plante sunt asociate cu niveluri reduse de LDL în comparație cu dietele occidentale, care pot construi plăci în vasele de sânge și pot contribui la diabet. Reducerea markerilor inflamatori este asociată cu reducerea ratei evenimentelor.

Citește și: Ce sunt antioxidanții și cum funcționează în organism. Rolul lor esențial în combaterea radicalilor liberi

Foto: Freepik @AndreyStar

Beneficii pentru dietele cu un consum redus de ulei de măsline extravirgin

Cercetătorii au constatat că dietele EVOO cu consum redus au dus la reduceri mai semnificative ale nivelului de LDL-C în timpul perioadei de report de 4 săptămâni, comparativ cu dietele cu un consum ridicat.

Acest lucru a fost observat, de asemenea, în ceea ce privește colesterolul total, HDL-C, apolipoproteina B și nivelurile de glucoză. Descoperirea cheie sugerează că uleiul de măsline extravirgin ar putea să nu fie cea mai bună parte a unei diete.

Monica Aggarwal, profesor asociat clinic, adjunct în Divizia de Medicină Cardiovasculară de la Universitatea din Florida, sugerează efectuarea unui studiu mai amplu cu perioade de spălare mai mari pentru a reduce efectele de report și sugerează efectuarea unui studiu mai amplu cu perioade de spălare mai mari.

Un studiu realizat de Jennifer Wong, cardiolog certificat și director medical de cardiologie neinvazivă la MemorialCare Heart and Vascular Institute de la Orange Coast Medical Center a constatat că o dietă săracă în grăsimi, chiar și în grăsimi mononesaturate mai sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, conduce la profiluri metabolice mai bune.

Studiul evidențiază efectele metabolice imediate pe care oamenii le văd atunci când sunt randomizați pentru opțiuni mai sănătoase.

Jennifer Wong speră să vadă efectele pe termen lung ale acestor schimbări alimentare nu doar în testele de sânge, ci și în parametrii cardiaci precum atacul de cord, accidentul vascular cerebral și decesul din cauze cardiovasculare.

Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, a fost de acord cu această opinie. Nutriționistul a explicat că adăugarea a 4 linguri de ulei de măsline echivalează cu aproximativ 480 de calorii și 56 de grame de grăsime, ceea ce reprezintă o parte semnificativă de calorii și grăsimi dintr-o singură sursă într-o dietă de 1500-2000 de calorii.

Monique Richard a remarcat, de asemenea, că adăugarea a 4 linguri de ulei de măsline a deplasat probabil alte alimente care ar fi putut fi productive în scăderea lipidelor, cum ar fi alimentele bogate în fibre, alimentele bogate în proteine sau cele mai sărace în carbohidrați.

Vezi și: Apa aromatizată: alternativa sănătoasă la băuturile carbogazoase. Cum să o prepari și ce beneficii are

Cât ulei de măsline ar trebui să incluzi în dieta ta?

Un nutriționist dietetician înregistrat sau un expert în nutriție poate ajuta la determinarea cantității optime de ulei de măsline pentru o dietă sănătoasă. Pentru o dietă de 1500-1800 de calorii, se recomandă 450-540 de calorii din grăsimi (50-60 de grame pe zi).

Cu toate acestea, cantitățile recomandate pot fi depășite rapid atunci când se iau în considerare alte surse, lipsa de măsurare în timpul gătitului sau mâncatul în oraș.

Nutriționistul sugerează să se pună întrebări cu privire la consumul general de ulei de măsline și grăsimi, cum ar fi măsurarea cantității din tigaie sau masă, identificarea surselor suplimentare de ulei de măsline și înțelegerea alimentelor care sunt considerate grăsimi. Monique Richard subliniază că un pic de ulei de măsline extravirgin este în regulă și fiind meticulos cu măsurarea cantităților și calcularea grame de grăsime nu este necesar pentru majoritatea oamenilor.

Cu toate acestea, este important să observați aportul general și să deveniți conștienți de ceea ce se întâmplă sau nu în aportul zilnic legat de grăsimi, surse de grăsimi și calitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel