Ulcerul gastric, boala cauzată de infecția cu H-pylori sau medicamente. Complicații grave: gaură în stomac sau cancer

ulcerul gastric - FOTO: Freepik@ipopba
Ulcerul gastric apare atunci când acizii digestivi deteriorează mucoasa stomacului. Apariția ulcerului este strâns legată de infecția cu H-pylori și consumul de medicamente.

Ulcerul gastric este un tip de ulcer peptic. Ulcerele stomacale, cunoscute și sub denumirea de ulcer gastric, sunt răni dureroase în mucoasa stomacului. Ulcerele peptice sunt orice ulcer care afectează atât stomacul, cât și intestinul subțire.

Ulcerele stomacale apar atunci când stratul gros de mucus care protejează stomacul de sucurile digestive este redus. Acest lucru permite acizilor digestivi să roadă țesuturile care căptușesc stomacul, provocând un ulcer.

Ulcerele stomacale pot fi ușor de vindecat, dar pot deveni grave fără un tratament adecvat.

Ulcerul gastric, cauze

Ulcerele stomacale sunt aproape întotdeauna cauzate de una dintre următoarele cauze:

- o infecție cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori)

- utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofenul sau naproxenul

Rareori, o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul Zollinger-Ellison poate provoca ulcere stomacale și intestinale prin creșterea producției de acid din organism. Se bănuiește că acest sindrom cauzează mai puțin de 1%  din toate ulcerele gastroduodenale.

Vezi și: Nucile, suport pentru stimularea memoriei. Dieta care ajută în reducerea declinului cognitiv și al riscului de demență

Ulcerul gastric, simptome

O serie de simptome sunt asociate cu ulcerele gastrice. Severitatea simptomelor depinde de gravitatea ulcerului.

Cel mai frecvent simptom este o senzație de arsură sau durere în mijlocul abdomenului, între piept și buric. De obicei, durerea va fi mai intensă atunci când stomacul este gol și poate dura de la câteva minute până la câteva ore.

Alte semne și simptome comune ale ulcerului includ:

- durere surdă în stomac

- pierderea în greutate

- faptul că nu doriți să mâncați din cauza durerii

- greață sau vărsături

- balonare

- senzație de sațietate ușoară

- eructații sau reflux acid

- arsuri la stomac, care reprezintă o senzație de arsură în piept

- durere care se poate ameliora atunci când mâncați, beți sau luați antiacide

- anemie, ale cărei simptome pot include oboseală, dificultăți de respirație sau piele mai palidă

- scaune de culoare închisă, cu gudron

- vărsături cu sânge sau care arată ca zațul de cafea, notează Healthline.

Discutați cu un medic dacă prezentați orice simptome ale unui ulcer gastric. Chiar dacă disconfortul poate fi ușor, ulcerele se pot agrava dacă nu sunt tratate. Ulcerele sângerânde pot deveni amenințătoare pentru viață.

Vezi și: Bolile tiroidiene: cauze, simptome și tratament. Hipotiroidismul, mai frecvent la femei. Poiană: Prevalența, între 3,5 și 5,5% din întreaga populație

Ulcerul gastric, complicații

Lăsate netratate, ulcerele peptice pot duce la:

- Hemoragie internă. Hemoragia poate apărea ca pierdere lentă de sânge care duce la anemie sau ca pierdere severă de sânge care poate  necesita spitalizare sau o transfuzie de sânge. Pierderea severă de sânge poate provoca vărsături negre sau cu sânge sau scaune negre sau cu sânge.

- O gaură (perforație) în peretele stomacului dumneavoastră. Ulcerul peptic poate face o gaură (perforație) în peretele stomacului sau al intestinului subțire, ceea ce vă expune la riscul unei infecții grave a cavității abdominale (peritonită).

- Obstrucție. Ulcerul peptic poate bloca trecerea alimentelor prin tractul digestiv, făcându-vă să vă simțiți sătul cu ușurință, să vomitați și să pierdeți în greutate, fie din cauza umflăturilor cauzate de inflamație, fie din cauza cicatricilor.

- Cancer gastric. Studiile au arătat că persoanele infectate cu H. pylori au un risc crescut de cancer gastric, notează Mayo Clinic.

Ulcerul gastric, diagnostic

Diagnosticul și tratamentul vor depinde de simptomele dumneavoastră și de gravitatea ulcerului. Pentru a diagnostica un ulcer gastric, medicul dumneavoastră vă va analiza istoricul medical, împreună cu simptomele dumneavoastră și cu orice medicamente pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală pe care le luați.

Pentru a exclude o infecție cu H. pylori, se poate solicita un test de sânge, scaun sau respirație. În cazul testului de respirație, veți fi instruit să beți un lichid limpede și să respirați într-o pungă, care este apoi sigilată. În cazul în care H. pylori este prezent, proba de respirație va conține niveluri de dioxid de carbon mai ridicate decât în mod normal.

Alte teste și proceduri utilizate pentru a diagnostica ulcerul gastric includ:

Bariu: Beți un lichid alb și gros (bariu) care vă îmbracă tractul gastro-intestinal superior și îl ajută pe medic să vă vadă stomacul și intestinul subțire pe raze X.

Endoscopie (EGD): Un tub subțire, luminat, este introdus prin gură și în stomac și în prima parte a intestinului subțire. Acest test este folosit pentru a căuta ulcere, sângerări și orice țesut care pare anormal.

Biopsie endoscopică: Se îndepărtează o bucată de țesut din stomac pentru a putea fi analizată în laborator.

Vezi și: Copilul, afectat de lipsa de reguli din familie. Radu Leca: Relația cu bunicii poate fi o catastrofă. Ăsta e adevărul

Ulcerul gastric, tratament

Tratamentul va varia în funcție de cauza ulcerului dumneavoastră. Majoritatea ulcerelor pot fi tratate cu o rețetă de la medicul dumneavoastră, dar în cazuri rare poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Este important să tratați prompt un ulcer. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a discuta un plan de tratament. Dacă aveți un ulcer care sângerează în mod activ, veți fi probabil spitalizat pentru un tratament intensiv cu endoscopie și medicamente pentru ulcer intravenos. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de o transfuzie de sânge.

Tratamentul nechirurgical

Dacă ulcerul gastric este rezultatul H. pylori, veți avea nevoie de antibiotice și de medicamente numite inhibitori ai pompei de protoni (IPP). IBP-urile blochează celulele stomacale care produc acid.

În plus față de aceste tratamente, medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea,:

- blocanți ai receptorilor H2 (medicamente care blochează, de asemenea, producția de acid)

- oprirea utilizării tuturor AINS

- endoscopie de urmărire

- probiotice (bacterii utile care pot avea un rol în eliminarea H. pylori)

- supliment de bismut

Simptomele unui ulcer pot dispărea rapid cu ajutorul tratamentului. Dar chiar dacă simptomele dispar, trebuie să continuați să luați orice medicament prescris de medic. Acest lucru este deosebit de important în cazul infecțiilor cu H. pylori, pentru a vă asigura că toate bacteriile sunt eliminate.

Vezi și: Zgomotul maro, benefic pentru persoanele cu ADHD. Când poate fi ascultat și cum acționează

Efectele secundare ale medicamentelor utilizate pentru tratarea ulcerului gastric pot include:

- greață

- amețeli

- dureri de cap

- diaree

- dureri abdominale

Aceste efecte secundare sunt de obicei temporare. Dacă oricare dintre aceste reacții adverse provoacă un disconfort extrem, discutați cu medicul dumneavoastră despre schimbarea medicației.

Tratamentul chirurgical

În cazuri foarte rare, un ulcer gastric complicat va necesita intervenție chirurgicală. Acesta poate fi cazul ulcerelor care:

- continuă să revină

- nu se vindecă

- sângerează

- împiedică alimentele să curgă din stomac în intestinul subțire

Intervenția chirurgicală poate include:

- îndepărtarea întregului ulcer

- prelevarea de țesut dintr-o altă parte a intestinelor și aplicarea unui plasture pe locul ulcerului

- legarea unei artere care sângerează

- întreruperea alimentării nervoase a stomacului pentru a reduce producția de acid gastric

Vezi și: Boala care nu se vindecă niciodată. Doru Negru: E îngrozitoare. La canal, în Siberia sau la Auschwitz nu au luat niciun fel de medicamente. Sunt ticălos, sunt rău

Ulcerul gastric și alimentația

În trecut, se credea că dieta ar putea cauza ulcerele. Acum știm că acest lucru nu este adevărat. Știm, de asemenea, că, deși alimentele pe care le consumați nu vor cauza sau vindeca un ulcer gastric, o dietă sănătoasă poate fi benefică pentru tractul intestinal și pentru sănătatea dumneavoastră generală.

În general, este o idee bună să aveți o dietă cu multe fructe, legume și fibre.

Acestea fiind spuse, este posibil ca unele alimente să joace un rol în eliminarea H. pylori. Alimentele care pot ajuta la combaterea H. pylori sau la stimularea bacteriilor sănătoase ale organismului includ:

- broccoli, conopidă, varză și ridichi.

- verdețuri cu frunze, cum ar fi spanacul și varza kale

- alimente bogate în probiotice, cum ar fi varza murată, miso, kombucha, iaurt

- mere

- afine, zmeură, zmeură, căpșuni și mure

- ulei de măsline

În plus, deoarece persoanele cu ulcer gastric pot avea ca însoțitor o boală de reflux acid, este o idee bună să stați departe de alimentele picante și acre în timp ce un ulcer se vindecă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel