Schimbările extreme de temperatură...
Tusea trece într-o perioadă de 3-4 săptămâni, însă când aceasta persistă mai mult timp devine o problemă medicală. Tusea este un act voluntar sau involuntar care curăță tractul gâtului de particulele străine, microbi, iritanți, fluide și mucus. Tusea este o expulzare rapidă a aerului din plămâni.
Tusea se poate face în mod deliberat sau ca parte a unui reflex. Deși tusea poate fi un semn al unei boli grave, mai des, se va clarifica singură fără a fi nevoie de asistență medicală.
Dr. Bogdan Popescu, medic ORL a explicat ce este tusea și când devine aceasta o problemă medicală. Mai mulți factori pot contribui la declanșarea tusei.
”Tusea este un mecanism de protecție al căilor respiratorii. Tusea seacă este diferită de tusea productivă prin faptul că nu expectorăm absolut nimic. Tusea seacă ne îngrijorează atunci când durează mai mult de 6-8 săptămâni, deci aceea este tusea cronică. Există cauze banale de apariție a tusei seci, care este pe o perioadă limitată de timp, cum sunt virozele de sezon.
Un grad de deshidratare, poate să genereze tuse seacă, la fel cum sunt și diverse alte boli. Deci, ar trebui să ne îngrijorăm în momentul în care tusea seacă durează mai mult de 6-8 săptămâni”, a precizat medicul la Antena 3.
Majoritatea tusei este cauzată de virusuri și se limpezește fără tratament. În cele mai multe cazuri, infecția este în tractul respirator superior și afectează gâtul. O tuse persistentă (care durează mai mult de 8 săptămâni) este cunoscută și sub numele de "tuse cronică". Aceasta poate fi cauzată de o boală.
Poate fi vorba despre:
- gripă
- răceală
- laringită
"Tusea seacă poate să fie generată de afecțiuni ale diverselor organe. Nasul și sinusurile paranazale pot să dea tuse seacă prin faptul că sunt secreții care se scurg în spatele gâtului și atunci declanșează reflexul de tuse.
Inflamațiile de la nivelul gâtului, cavității bucale, faringe, laringe, iarăși în cadrul virozelor, pot să declanșeze tuse seacă. Problemele de stomac, acel reflux acid gastroesofagian în care acidul ajunge în gât și lirită, generează tuse seacă. Problemele pulmonare de tipul astmului, de tipul alergiilor, inclusiv de tipul cancerelor la nivelul plămânilor, pot să genereze tuse seacă, coroborat cu alte simptome”, a mai subliniat dr. Bogdan Popescu.
Vezi și: Spălatul pe față, ce nu ai știut până acum. Trucul de 10 secunde pe care l-ai omis mereu
Cel mai bun mod de a trata o tuse cauzată de o infecție virală este de a lăsa sistemul imunitar să se ocupe de ea. Dacă un medic tratează o tuse, se va concentra asupra cauzei.
”Pentru a scăpa de tuse seacă putem face şi nişte lucruri acasă. În primul rând o igienă a casei, adică curățenia din casă, purificarea aerului, umidifierea aerului. Dacă avem animale de casă, acestea trebuie să fie îngrijite corespunzător pentru că pot genera tuse. În plus, tot ce înseamnă tuse seacă de cauză iritativă, adică inflamații, se poate trata cu remedii inclusiv naturiste. Vorbim aici de miere, propolis, fagure, care sunt remedii care pot să ajute la eliminarea tusei.
În ceea ce priveşte administrarea siropurilor, este evident că trebuie întrebat specialistul, dar şi medicul de familie, pentru că sunt siropuri care se administrează pentru tuse seacă şi siropuri care se administrează pentru tusea productivă. Evident că dacă le încurcăm unul cu altul, nu ne vor ajuta. Siropurile nu fac decât să amelioreze simptomele în unele cazuri, dar nu este neapărat indicat să ne apucăm să luăm vreun sirop de tuse după ureche. Cel mai bine este să întrebăm un specialist.
Cât despre fumat, acesta generează ambele tipuri de tuse și tuse seacă și tuse productivă. Tusea seacă este dată de iritația mucoasei, iar tutunul, fumul de țigară și componentele tutunului generează această inflamație. Deci, o tuse generează niște modificări în plămâni care duc la apariția de expectorație umedă, cum se spune, ceea ce trebuie să ne alarmeze un pic", a mai spus medicul Bogdan Popescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...
Uite trucul simplu care îți usucă...