Tulburările psihice ar putea dubla riscul de deces din cauza COVD-19

Psihiatrie
Rata de deces la persoanele cu tulburări psihice a fost aproape de două ori mai mare, comparativ cu persoanele fără astfel de tulburări. Acestea sunt rezultatele celui mai recent studiu din Suedia.

Cercetătorii au analizat întreaga populație suedeză cu vârsta peste 20 de ani, în perioada 11 martie - 15 iunie 2020
Persoanele cu tulburări psihice severe prezintă un risc ridicat de a muri din cauza Covid-19, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea Umeå și Institutul Karolinska din Suedia.
Dintre persoanele în vârstă, proporția deceselor cauzate de Covid-19 a fost de aproape patru ori mai mare pentru cei cu tulburări mentale severe, comparativ cu persoanele care nu suferă de o tulburare mentală de aceeași vârstă.
Martin Maripuu, profesor asociat la Universitatea Umeå, a declarat: „Vedem un exces mare de mortalitate datorată Covid-19 în rândul persoanelor în vârstă cu tulburări psihice severe, ceea ce ne dă motive să ne gândim dacă acestui grup ar trebui să i se acorde prioritate pentru vaccinuri.
Cercetătorii au analizat întreaga populație suedeză cu vârsta peste 20 de ani în perioada 11 martie - 15 iunie 2020.
Dintre cetățenii cu tulburări psihice severe, 130 de persoane au murit din cauza Covid-19 în această perioadă, ceea ce a corespuns cu 0,1% din grup. Dintre persoanele cărora nu le fusese diagnosticată o tulburare mentală severă, rata mortalității a fost aproape înjumătățită, de 0,06%.
Mai presus de toate, după vârsta de 60 de ani, persoanele cu tulburări psihice severe au avut o rată de mortalitate mai mare în comparație cu cele care nu au diagnosticat o tulburare mentală de aceeași vârstă, au scris cercetătorii.

Grupa de vârstă cea mai afectată

În grupul de vârstă 60-79 de ani, decesul cauzat de Covid-19 a fost de aproape patru ori mai frecvent în rândul persoanelor cu tulburări psihice severe.
Aceste tulburări includ pacienții cu tulburări psihotice, inclusiv schizofrenia și tulburarea bipolară. Studiul nu a inclus depresie sau anxietate în termen, deși cercetătorii au menționat că aceste condiții pot fi, de asemenea, severe.
„S-ar putea ca tulburările mentale severe să conducă la îmbătrânirea biologică prematură, că boala afectează sănătatea și sistemul imunitar în general sau că acest grup are alți factori de risc, cum ar fi obezitatea. Este întotdeauna important să abordăm atât problemele de sănătate mentală, cât și cele fizice ale persoanelor cu aceste tulburări ", a adăugat Maripuu.
În total, aproape opt milioane de persoane au fost luate în considerare pentru studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel