Tulburările de anxietate, legătura cu inflamația glandei tiroide

Deși medicamentele antianxietate vizează sistemul nervos, un nou studiu sugerează că tulburările de anxietate pot proveni din sistemul endocrin.

Majoritatea oamenilor au perioade scurte de anxietate ocazional, cum ar fi atunci când experimentează situații stresante.

Pentru multe persoane, însă, anxietatea este o stare emoțională acută, frecventă și persistentă, care afectează negativ calitatea vieții. Experții estimează că tulburările de anxietate afectează aproximativ 264 de milioane de oameni din întreaga lume.

Medicamentele anti-anxietate, care vizează de obicei sistemul nervos central, pot fi utile, dar uneori nu reușesc să ofere o ameliorare permanentă.

 

Inflamatia, o cauza a tulburărilor de anxietate


Un nou studiu sugerează că tulburările de anxietate pot proveni, cel puțin parțial, din disfuncționalități ale sistemului endocrin.

Rezultatele demonstrează că inflamația glandei tiroide este asociată cu tulburări de anxietate, sugerând noi căi de tratament.

Cercetătorii și-au prezentat concluziile la Conferința europeană și internațională despre obezitatate din septembrie 2020. Cercetarea a fost condusă de Juliya Onofriichuk, de la Spitalul Clinic Orășenesc din Ucraina.

Ea explică: „Aceste descoperiri indică faptul că sistemul endocrin poate juca un rol important în anxietate. Medicii ar trebui să ia în considerare și glanda tiroidă și restul sistemului endocrin, precum și sistemul nervos, atunci când examinează persoanele cu anxietate. ”

 

Studiul


Onofriichuk și colegii au studiat 29 de bărbați și 27 de femei. Vârsta lor medie a fost de 33 ani și respectiv 31 ani. Medicii i-au diagnosticat cu anxietate în urma unor atacuri de anxietate.

Oamenii de știință au examinat glandele tiroide ale participanților folosind ultrasunete. De asemenea, au măsurat nivelurile de T4 și T3.

Cercetătorii au descoperit că tiroidele persoanelor cu tulburări de anxietate prezentau semne de inflamație. De asemenea, au detectat anticorpi tiroidieni la acești indivizi.

Chiar dacă glandele tiroide ale participanților au fost inflamate, acestea nu au avut probleme semnificative de funcționare. Nivelurile lor T4 și T3 au fost ușor crescute, dar au rămas într-un interval normal.

Pentru a trata inflamația, cercetătorii au oferit participanților tratament de 14 zile cu antiinflamator. Acest tratament a redus cu succes inflamația tiroidiană.

Odată ce inflamația s-a rezolvat, indivizii au prezentat niveluri mai scăzute de anxietate, conform testelor efectuate de cercetători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel