Tulburarea de tezaurizare, adunatul lucrurilor, cauze. Ce legatură are cu îmbătrânirea. Cum îți poți pune viața în pericol și care este tratamentul

tulburarea de tezaurizare - FOTO: Freepik@lucigerma@graystudiopro1@ri-in
Tulburarea de tezaurizare este o dificultate persistentă de a arunca sau de a te despărți de anumite lucruri din cauza unei nevoi percepute în a le salva.

Tulburarea de tezaurizare creează adesea astfel de condiții de viață înghesuite, încât casele pot fi umplute la capacitate maximă, cu doar căi înguste care se înfășoară prin teancuri de dezordine. Blaturile, chiuvetele, sobele, birourile, scările și practic toate celelalte suprafețe sunt de obicei îngrămădite cu lucruri. Iar atunci când nu mai este loc în interior, dezordinea se poate răspândi în garaj, vehicule, curte și alte spații de depozitare.

O persoană cu tulburare de tezaurizare poate experiementa o senzație de primejdie la gândul de a scăpa de aceste elemente. Se produce acumularea excesivă de elemente, indiferent de valoarea reală. Tezaurizarea variază de la ușoară până la severă. În unele cazuri, tezaurizarea poate să nu aibă un impact prea mare asupra vieții tale, în timp ce în alte cazuri îți afectează grav funcționarea zilnică.

Persoanele cu tulburare de tezaurizare nu pot vedea aceasta pe o problemă, ceea ce face tratamentul să fie unul provocator. Dar tratamentul intensiv poate ajuta persoanele cu tulburare de tezaurizare să înțeleagă modul în care credințele și comportamentele lor pot fi schimbate, astfel încât să poată trăi o viață mai sigură și mai plăcută, arată Mayo Clinic.

Vezi și: Salata iceberg, beneficii pentru sănătate. Cu ce nutrienți vine și cum trebuie să o prepari pentru a profita de toate calitățile ei

Tulburarea de tezaurizare, simptome

Obținerea și salvarea unui număr excesiv de articole, acumularea treptată de dezordine în spațiile de locuit și dificultatea de a arunca lucrurile sunt, de obicei, primele semne și simptome ale tulburării de tezaurizare, care apar adesea în timpul adolescenței până la începutul anului adult.

Pe măsură ce persoana îmbătrânește, de obicei începe să achiziționeze lucruri pentru care nu există nevoie imediată sau spațiu. Până la vârsta mijlocie, simptomele sunt adesea severe și pot fi mai greu de tratat.

Problemele cu tezaurizarea se dezvoltă treptat în timp și tind să fie un comportament privat. Adesea, dezordinea semnificativă s-a dezvoltat în momentul în care ajunge în atenția celorlalți.

Semnele și simptomele pot include:

- Achiziționarea excesivă a articolelor care nu sunt necesare sau pentru care nu există spațiu

- Dificultate persistentă de a arunca sau de a te despărți de lucrurile tale, indiferent de valoarea reală

- Simți nevoia de a salva aceste obiecte și te supără gândul de a le arunca

- Dezordine excesivă

- Având o tendință spre indecizie, perfecționism, evitare, amânare și probleme cu planificarea și organizarea

Dobândirea excesivă și refuzul de a arunca obiectele au ca rezultat:

- Grămezi dezorganizate sau teancuri de obiecte, cum ar fi ziare, haine, documente, cărți sau obiecte sentimentale

- Posesiunile care aglomerează spațiile  și zonele de locuit și fac spațiul inutilizabil pentru scopul propus, cum ar fi să nu poți găti în bucătărie sau să folosești baia

- Acumularea de alimente sau gunoi la niveluri neobișnuit de excesive, insalubre

- Suferință sau probleme semnificative de funcționare sau de menținere a ta și a altora în siguranță în casa ta

- Conflictul cu alte persoane care încearcă să reducă sau să elimine dezordinea din casa ta

- Dificultate în organizarea obiectelor, uneori pierderea elementelor importante în dezordine

Vezi și: Operația de creștere în înălțime, când este necesară. Cum poți câștiga câțiva centimetri și cu ce riscuri

Persoanele cu tulburare de tezaurizare de obicei salva elemente, deoarece:

- Ei cred că aceste elemente sunt unice sau vor fi necesare la un moment dat în viitor. Elementele au o semnificație emoțională importantă - servind ca o reamintire a vremurilor mai fericite sau reprezentând persoane iubite sau animale de companie

- Ei se simt mai în siguranță atunci când sunt înconjurați de lucrurile pe care le salvează

Nu vor să irosească nimic. Tulburarea de tezaurizare este diferită de colectare. Persoanele care au colecții, cum ar fi timbre sau mașini model, caută în mod deliberat anumite elemente, le clasifică și își afișează cu atenție colecțiile. Deși colecțiile pot fi mari, ele nu sunt de obicei aglomerate și nu provoacă suferința și deficiențele care fac parte din tulburarea de tezaurizare.

Când e cazul să consulți un medic

Dacă tu sau o persoană dragă are simptome de tulburare de tezaurizare, discutați cu un medic sau un profesionist în domeniul sănătății mintale cât mai curând posibil. Unele comunități au agenții care ajută la problemele de tezaurizare.

Oricât de greu ar fi, dacă tulburarea de tezaurizare a persoanei iubite amenință sănătatea sau siguranța, poate fi necesar să contactați autoritățile locale, cum ar fi poliția, pompierii, sănătatea publică, serviciile de protecție a copiilor sau a vârstnicilor sau agențiile de protecție a animalelor.

Tulburarea de tezaurizare, cauze

Nu este clar ce cauzează tulburarea de tezaurizare. Genetica, funcționarea creierului și evenimentele stresante de viață sunt studiate ca posibile cauze.

Tulburarea de tezaurizare, factori de risc

Tezaurizarea începe de obicei în jurul vârstei de 11 până la 15 ani și tinde să se înrăutățească odată cu vârsta. Tezaurizarea este mai frecventă la adulții mai în vârstă decât la adulții mai tineri.

- Personalitate. Mulți oameni care au tulburare de tezaurizare au un temperament care include indecisivitatea.

- Istoria familiei. Există o asociere puternică între a avea un membru al familiei care are tulburare tezaurizare.

- Evenimente de viață stresante. Unii oameni dezvoltă tulburare de tezaurizare după ce s-au confruntat cu un eveniment de viață stresant cu care au avut dificultăți în a face față, cum ar fi moartea unei persoane dragi, divorțul, evacuarea sau pierderea posesiunilor într-un incendiu.

Vezi și: Cancerul de col uterin, ucigașul care poate fi oprit. Medic: Recomandarea este fermă și susținută pentru vaccinare HPV

Tulburarea de tezaurizare, complicaţii

Tulburarea de tezaurizare poate provoca o varietate de complicații, inclusiv:

- Risc crescut de căderi

- Rănirea prin deplasarea sau căderea elementelor

- Conflictele familiale

- Singurătatea și izolarea socială

- Condiții insalubre care prezintă un risc pentru sănătate

- Un pericol de incendiu

- Performanță slabă la locul de muncă

- Aspecte juridice, cum ar fi evacuarea

Vezi și: O nouă proteină asociată cu boala Alzheimer. Se găsește în vasele de sânge la majoritatea celor de peste 50 de ani

Tulburarea de tezaurizare, diagnostic

Oamenii de multe ori nu caută tratament pentru tulburare tezaurizare, ci mai degrabă pentru alte probleme, cum ar fi depresia sau anxietatea. Pentru a ajuta la diagnosticarea tulburării de tezaurizare, un profesionist în domeniul sănătății mintale efectuează o evaluare psihologică. În plus față de întrebările despre bunăstarea emoțională, este posibil să fiți întrebat despre obiceiul de a achiziționa și de a salva obiecte, ceea ce duce la o discuție despre tezaurizare.

Medicul specialist în sănătate mintală vă poate cere permisiunea de a vorbi cu rudele și prietenii. Imaginile și videoclipurile cu spațiile de locuit și zonele de depozitare afectate de dezordine sunt adesea utile. De asemenea, vi se pot pune întrebări pentru a afla dacă aveți simptome ale altor tulburări de sănătate mintală.

Vezi și: Care sunt cei 7 pași pentru un abdomen perfect. Rădulescu: Topirea grăsimii se va produce global

Tulburarea de tezaurizare, tratament

Tratamentul tulburării de tezaurizare poate fi o provocare, deoarece mulți oameni nu recunosc impactul negativ al tezaurizării asupra vieții lor sau nu cred că au nevoie de tratament. Acest lucru este valabil mai ales dacă posesiunile sau animalele oferă confort. Dacă aceste posesiuni sau animale sunt luate, oamenii vor reacționa adesea cu frustrare și furie și vor colecta rapid mai mult pentru a ajuta la îndeplinirea nevoilor emoționale.

Principalul tratament pentru tulburarea de tezaurizare este terapia cognitiv comportamentală. Medicamente pot fi adăugate, în special dacă aveți, de asemenea, anxietate sau depresie.

Psihoterapie

Psihoterapia, numită și terapie prin vorbire, este tratamentul primar. Terapia cognitiv comportamentală este cea mai comună formă de psihoterapie utilizată pentru a trata tulburarea de tezaurizare. Încercați să găsiți un terapeut sau un alt profesionist în domeniul sănătății mintale cu experiență în tratarea tulburării de tezaurizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel