Ghid de supraviețuire în caz de cutremur, cum te protejezi: dr Tudor Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru
Un mic „ghid de supraviețuire” în caz de cutremur a fost publicat de medicul și europarlamentuarul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de socializare. El este autorul legii care aduce ore de educație pentru sănătate în școli.

Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut public pe pagina lui de socializare un mic „ghid de supraviețuire” în caz de cutremur. El arată câteva exemple despre ce ar trebui să facem , în funcție de locul în care ne aflăm.

Iată cea scris el:

„1. În casă: dacă te afli într-o clădire rămâi acolo şi protejează-te! Procedurile recomandate în Japonia şi Statele Unite ("duck, cover and hold") sunt simple şi asigură protecția individuală prin trei mişcări simple: ghemuit, acoperit şi protejat.

E preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele, pentru protecţie. Vă puteţi asigura protecţie suplimentară adăpostindu-vă lângă diverse obiecte solide, ce vă pot proteja, lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prăbușire, şi cât mai departe de ferestre.

Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari (între 2 paturi, două maşini, între două rânduri de birouri) ce delimitează aşa zisul triunghi al supravieţuirii sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spălat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi.

a) Dacă sunteţi în bucătărie, în primul rând închideți aragazul şi depărtaţi-vă de bufetul din care poate cădea vesela.b) Dacă sunteţi în pat, rămâneţi acolo şi acoperiţi capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este aşezat patul nu e recomandat să aveţi tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur.

Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucât ieşirea este dificil de găsit, iar scările au risc crescut de prăbuşire. Tocul uşii nu vă oferă protecţie dacă nu este încadrat în structura clădirii.

Pe stradă: Căutaţi spaţii cât mai largi şi asiguraţi protecţia individuală. Nu staţiona lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuşi în timpul şi după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coşuri sau ţigle.

Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Sub nicio formă nu vă adăpostiţi sub balcoane sau stâlpii de înaltă tensiune.

În maşină: opriţi maşina la distanţă de clădiri sau de stâlpii de pe marginea străzii.

Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Evitaţi apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înalta tensiune.

În locuri publice aglomerate (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedințe) nu alergaţi către ieșire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă şi vecinii de pe rând.

Ce ar trebui să avem pregătit în trusa de supraviețuire: apa, alimente uşoare şi compacte (bomboane cu zahăr, biscuiţi uscaţi), medicamente personale, analgezice şi antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio şi actele personale.

Şi nu în ultimul rând, aţi văzut şi dumneavoastră, nu suprasolicitaţi reţelele de telefonie. S-ar putea ca cineva să aibă nevoie urgent de 112. Daţi cel mult un sms ca să confirmaţi celor dragi că sunteţi bine.

În Iaşi un cutremur de grad seismic ridicat pe durata nopț„ii ar produce peste 3.400 de victime, din care 900 urgenţe absolute. Asta doar conform simulărilor.

Rețineți:
1.Pentru o reală eficienţă noţiunile de prim ajutor trebuie să fie cunoscute precum tabla înmulţiri. Repetitio est mater studiorum. Predarea acestor ore de educaţie pentru sănătate ne va permite să ştim cum să acţionăm atât pentru a ne proteja pe noi cât şi pentru a-i salva pe alţii.
2.Legea mea privind orele de educaţie pentru sănătate a fost adoptată de Parlament.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel