Tuberculoza: noi standarde de tratament

Plămâni afectați
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Societatea Europeană a Bolilor Respiratorii (ERS) au elaborat a doua ediție a standardelor europene pentru îngrijiri în tuberculoză (ESTC). 

Specialiștii au elaborat 21 de standarde, centrate pe pacienți, care să ghideze medicii și angajații din domeniul sănătății publice pentru a asigura diagnosticarea, tratamentul și prevenirea tuberculozei (TB), potrivit politicidesanatate.ro.

Standardele au fost actualizate pentru a integra recomandările bazate pe dovezi din orientările internaționale și din documentele de politici de sănătate publicate recent. Actualizarea a fost realizată ca un efort comun cu ERS, consultând experți din societăți și organizații internaționale, programe naționale de TB, societatea civilă și comunitățile afectate. Standardele internaționale de îngrijire a tuberculozei (International Standards for Tuberculosis Care – ISTC) au fost publicate în 2006 și actualizate ulterior în 2009 și 2014. Acestea descriu un nivel de îngrijire a pacienților cu TBC care este larg acceptat, însă se concentrează pe medii în care povara bolii este ridicată, iar persoanele au venituri mici.

În 2018, cele 21 de standarde noi sunt grupate după cum urmează:
– standarde pentru diagnosticarea tuberculozei,
– standarde pentru tratamentul tuberculozei,
– standarde pentru abordarea infecției cu HIV și a comorbidităților,
– standarde pentru sănătate publică și prevenirea tuberculozei. 

România, țara cu cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE

În România, tuberculoza rămâne o problemă majoră de sănătate. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, cu toate progresele înregistrate în ultimii 12 ani, România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență a tuberculozei (de 4 ori peste media UE), având una dintre cele mai mici rate de vindecare și, corelativ, prezentând o creștere anuală a rezervorului de pacienți infecțioși.

România are o rată a mortalității prin tuberculoză de 6,4% la fiecare 100.000 de locuitori, peste media europeană de 5,3%, clasându-se pe locul 6 în Europa la acest capitol din 17 țări europene, conform ultimelor date ale INSP-CNSISP.

La sfârșitul anului 2015, în România erau în evidență 14.226 de cazuri de tuberculoză (71,5%ooo). Un număr de 12.001 sunt cazuri noi (60,3%ooo), iar 2.240 recidive. Peste 500 de cazuri noi sunt înregistrate anual cu tuberculoză multi-drog rezistentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel