Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Campanie derulată de Societatea Română de Pneumologie

Plămâni afectați
Bucureştenii sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică, între orele 9,00 - 17,00, în Piaţa Unirii - în faţa magazinului Unirea, unde vor beneficia de spirometrii gratuite, realizate în cadrul celei de a XI-a ediţii a campaniei "Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?", derulată de Societatea Română de Pneumologie.

Potrivit unui comunicat de presă al SRP, campania este o iniţiativă menită să sprijine depistarea precoce a BPOC (Boala Pulmonară Obstructiv Cronică) şi să crească informarea cu privire la această afecţiune.

În cadrul campaniei, medicii pneumologi fac spirometrii gratuite, o investigaţie extrem de importantă pentru depistarea bolii, care poate salva vieţi, notează Agerpres. 

"BPOC este o boală perfidă, cu multe feţe, de multe ori depistată în stadii avansate, când capacitatea respiratorie este afectată major. Necunoaşterea, confundarea sau chiar ignorarea simptomelor este o mare problemă pentru depistarea BPOC, iar în acest sens creşterea gradului de informare şi conştientizare a populaţiei la risc şi a populaţiei în general este extrem de importantă. Prin campaniile pe care le derulează, Societatea Română de Pneumologie îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea acestor capitole şi a depistării precoce. BPOC nu se poate vindeca, dar se poate ţine sub control, cu succes, prin tratament. Iar un diagnostic timpuriu, în cazul BPOC, poate salva vieţi", afirmă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, citată în comunicat.

Spirometria este un test de bază în explorarea funcţiei respiratorii şi se face cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Testul evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp.

Conform studiilor, peste 300 de milioane de oameni suferă de BPOC la nivel mondial, iar peste 3 milioane de vieţi pierdute anual sunt atribuite BPOC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel