Trufele, luxul anti-cancer. Conțin un compus antioxidant puternic

trufele - FOTO: Freepik@grafvision
Trufele au o serie de beneficii pentru organism. Acestea sunt bogate în nutrienți.

Trufele, poate cele mai scumpe ciuperci, au un compus care ar putea ține departe cancerul. Trufele au căpătat atenţia largă în lumea culinară în ultima vreme, devenind un favorit atât în rândul bucătarilor, cât şi al iubitorilor de mâncare.

Există multe tipuri diferite - cum ar fi trufe negre, trufe albe, trufe de vară și trufe de usturoi - fiecare cu diferențe mici în ceea ce privește aroma, aspectul și prețul.

În plus față de aromă lor puternică și aroma înțepătoare, trufele sunt, de asemenea, foarte nutritive și au fost legate de o serie de efecte puternice asupra sănătății, notează Healthline.

Trufele, bogate în nutrienți importanți

Trufele se mândresc cu un profil nutritiv impresionant și sunt bogate în multe vitamine și minerale importante. De fapt, sunt bogate în carbohidrați, proteine și fibre și conțin atât acizi grași saturați și nesaturați, cât și micronutrienți, cum ar fi vitamina C, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, mangan și fier.

Cercetările indică, de asemenea, că trufele pot fi o sursă completă de proteine, oferind toți cei nouă aminoacizi esențiali de care corpul tău are nevoie.

Rețineți că profilul nutrienților poate varia de la o specie la alta. De exemplu, studiile arată că trufele albe din deșert sunt mai bogate în proteine, grăsimi și fibre decât alte tipuri.

Vezi și: Mucegaiul, pericol pentru sănătate. Cum te poate îmbolnăvi. La ce semne să fii atent

Trufele, bogate în antioxidanți

Trufele sunt o mare sursă de antioxidanți, compuși care ajută la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea deteriorării oxidative a celulelor.

Studiile arată că antioxidanții sunt importanți pentru multe aspecte ale sănătății tale și pot fi chiar legați de un risc mai mic de afecțiuni cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și diabetul.

Deși cantitățile exacte pot varia între diferite specii, trufele s-au dovedit a conține antioxidanți precum vitamina C, licopen, acid galic și acid homogentisic.

Datorită conținutului lor antioxidant, studiile de eprubetă arată că atât trufele alb-negru pot ajuta chiar la uciderea celulelor canceroase și la reducerea inflamației.  Rețineți că acest studiu a fost efectuat folosind extracte de trufe foarte concentrate. Prin urmare, rămâne neclar modul în care antioxidanții din trufele proaspete vă pot afecta sănătatea generală.

Trufele, proprietăți antibacteriene

În plus față de profilul lor nutritiv stelar, trufele pot avea, de asemenea, proprietăți antimicrobiene care pot ajuta la scăderea creșterii tulpinilor specifice de bacterii.

Un studiu de eprubetă a arătat că extractul din trufe de deșert a inhibat creșterea Staphylococcus aureus cu până la 66%. Această bacterie poate provoca o gamă largă de boli la om. În mod similar, un alt studiu de eprubetă a observat că extractul din același soi a scăzut creșterea Pseudomonas aeruginosa, o tulpină de bacterii care este adesea foarte rezistentă la antibiotice.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a măsura efectele antibacteriene ale altor tipuri de trufe și în cantități consumate de obicei. În plus, trebuie efectuate studii de înaltă calitate pentru a determina modul în care proprietățile antibacteriene ale trufelor pot afecta aceste infecții bacteriene la om.

Vezi și: Meningita, cauze, simptome și tratament. Medic: Mortalitate înaltă şi sechele neuro-psihice importante

Trufele  pot ajuta la uciderea celulelor canceroase

Deși dovezile sunt în prezent limitate la studii de eprubetă, unele cercetări sugerează că trufele pot poseda proprietăți anticancerigene puternice.

De exemplu, un studiu de eprubetă a arătat că compușii extrași din diferite tipuri de trufe au ajutat la blocarea creșterii celulelor tumorale hepatice, pulmonare, intestinale și mamare.

Un alt studiu de eprubetă  a constatat că extracte din ambele specii alb-negru expuse efecte anticancerigene asupra celulelor canceroase de col uterin, sân și colon.

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua modul în care trufele pot avea un impact asupra creșterii cancerului la om atunci când sunt consumate, mai degrabă decât sub formă de extract concentrat.

Vezi și: Secretul tinereții eterne a chinezoaicelor: câteva trucuri eficiente

Trufele pot ajuta la reducerea inflamației

Inflamația este o parte vitală a funcției imune care vă ajută să vă apărați corpul împotriva infecțiilor și bolilor. Cu toate acestea, susținerea niveluri ridicate de inflamație pe termen lung este gândit pentru a contribui la dezvoltarea bolilor cronice.

Unele cercetări sugerează că trufele pot ajuta la ameliorarea inflamației și, prin urmare, promovează starea generală de sănătate și imunitate.

Un studiu efectuat pe eprubetă a arătat că anumiți compuși din speciile alb-negru ar putea bloca activitatea enzimelor specifice implicate în procesul inflamator.

Alte cercetări în laborator au constatat că trufele pot ajuta la luptă împotriva formării radicalilor liberi, care poate reduce riscul de deteriorare a celulelor și inflamație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel