Trucul simplu care scade hipertensiunea arterială. Ce trebuie să faci, de fapt

hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik@Arif Hakim NH
Acest truc simplu dovedit științific poate să scadă tensiunea arterială.

Descoperiri recente în domeniul sănătății cardiovascular pot oferi noi perspective asupra modului în care putem gestiona tensiunea arterială ridicată. Cercetările indică faptul că există anumite activități simple pe care le putem face pentru a ajuta la menținerea sănătății inimii noastre.

Măsurătorile tensiunii arteriale care înregistrează mai puțin de 120/80 milimetri de mercur (mmHg) sunt considerate în intervalul normal, în timp ce persoanele cu măsurători de 130/90 mmHg sau mai mult îndeplinesc criteriile de diagnostic pentru hipertensiune arterială, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Cum să scazi tensiunea arterială

Concluziile unui studiu din 2023 publicat în British Journal of Sports Medicine au arătat că exercițiile izometrice care necesită menținerea unei poziții în timp ce se angajează activ mușchii pot fi deosebit de utile în reducerea tensiunii arteriale ridicate.

Hipertensiunea arterială - FOTO: Freepik

Cum te poți folosi de mâini pentru a scădea tensiunea arterială

Dar cercetări suplimentare sugerează că ar trebui să adăugăm exercițiile de antrenament pentru forța de apucare a mâinilor la această listă. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu anterior din 2007 publicat în Blood Pressure Monitoring, care a constatat că persoanele care luau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale și au participat la antrenamente de exerciții de apucare izometrică a mâinilor de trei ori pe săptămână timp de opt săptămâni au înregistrat scăderi în măsurătorile tensiunii arteriale în repaus.

Exercițiile de apucare izometrică a mâinilor sunt exerciții care implică menținerea unei poziții fixe a mâinilor sau a degetelor pentru o perioadă de timp, fără mișcare. Acestea au scopul de a dezvolta forța de apucare și de a întări mușchii mâinilor și antebrațelor.

Iată câteva exemple de exerciții de apucare izometrică:

Exercițiul cu prosopul:

- Luați un prosop și îndoiți-l în jurul unei bare orizontale (de exemplu, bara de tracțiuni).

- Apucați prosopul cu ambele mâini, ținându-vă de el cât mai tare posibil.

- Mențineți această poziție timp de 20-30 de secunde.

- Repetați de mai multe ori.

Exercițiul cu minge de tenis:

- Luați o minge de tenis și țineți-o între palme.

- Apăsați cu putere pentru a menține mingea comprimată între mâini.

- Mențineți presiunea timp de 20-30 de secunde.

- Relaxați-vă și repetați.

Exercițiul cu prinderea degetelor:

- Întindeți mâinile în fața dumneavoastră, cu degetele întinse.

- Încleștați degetele împreună cât mai tare posibil.

- Mențineți presiunea timp de 20-30 de secunde.

- Relaxați-vă și repetați, potrivit NCBI.

Vezi și: Băutura care previne degradarea creierului. Poate ține departe o boală debilitantă

Cum funcționează

Cercetările recente arată că exercițiile de apucare a mâinilor pot reduce tensiunea arterială, chiar și pentru cei cu probleme de inimă sau alte afecțiuni de sănătate. Într-un studiu din 2020 publicat în Journal of the American Heart Association, participanții care au efectuat exerciții de apucare a mâinilor timp de opt săptămâni au observat îmbunătățiri în circulație și scăderi în tensiunea arterială. Acest lucru sugerează că antrenamentele simple pentru mâini ar putea fi benefice pentru sănătatea inimii, indiferent de alte probleme de sănătate.

Poate că, în plus față de îmbunătățirea tensiunii arteriale la pacienții cu boală arterială periferică, un studiu din 2022 din Coreea publicat în Frontiers in Physiology a constatat că o forță mai mare de apucare a mâinilor a fost asociată cu scăderea tensiunii arteriale la pacienții cu hipertensiune arterială, inclusiv cei cu disfuncție adiposă viscerală (DAV), care a fost observată în legătură cu obezitatea.

Bineînțeles, unii dintre noi au o putere naturală mai mare în mâini decât alții. Dacă întâmpinați dificultăți în deschiderea capacului unei sticle, acest lucru ar putea indica o slăbiciune în forța de apucare.

Vezi și: Greșeala care ne afectează sănătatea pe măsură ce îmbătrânim. Ce omitem atunci când mâncăm

Încercați să faceți exerciții pentru mâini într-o stare relaxată. Deși poate merita să practicați câteva astfel de exerciții, este esențial să înțelegeți că nu toate studiile au obținut aceleași rezultate. De exemplu, cercetările din 2023 au arătat că, la persoanele cu obezitate sau supraponderale, o forță de apucare mai mare poate fi asociată cu un risc crescut de tensiune arterială ridicată.

Un studiu mai vechi, din 2011, a constatat că un antrenament scurt pentru mâini nu a fost mai eficient în reducerea tensiunii arteriale la femeile de vârstă mijlocie în comparație cu doar relaxarea timp de 15 minute pe zi. Cu toate acestea, ambele abordări s-au dovedit a fi eficiente, iar cercetătorii cred că relaxarea poate juca un rol important în reducerea tensiunii arteriale, deoarece stresul poate influența nivelurile acesteia. Astfel, ar putea fi benefic să combinați puțin exercițiile pentru mâini cu momente de relaxare în fiecare zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel