Radiografiile și radiațiile din...
Când un cheag de sânge blochează o arteră care alimentează cu sânge inima sau creierul, rezultatul este un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Majoritatea americanilor sunt familiarizați cu aceste două amenințări serioase la adresa sănătății. Dar, probabil, sunt mai puțin familiarizați cu pericolele tromboembolismului venoas, sau cu TEV - un cheag care se formează într-o venă.
Un cheag la nivelul piciorului sau al brațului, cunoscut sub numele de tromboză venoasă profundă, poate provoca dureri, umflături și roșeață la membrul afectat. Dar amenințarea reală apare dacă cheagul se rupe și se deplasează la plămâni, provocând o embolie pulmonară.
Tromboembolismul venos este a treia cauză cardiovasculară a morții, spune cardiologul Dr. Gregory Piazza, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School. Majoritatea deceselor cauzate de VTE se datorează embolismului pulmonar.
Există o recunoaștere tot mai mare că aceleași lucruri care îi fac pe oameni predispuși la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale îi face, de asemenea, vulnerabil la cheaguri de sânge venoase, spune dr. Piazza. Un studiu recent a constatat că trei factori care ridică riscul cardiovascular - vârsta mai înaintată, fumatul și supraponderalitatea sau obezitatea - sunt de asemenea strâns legate de o probabilitate mai mare de TEV. Dar o serie de alți factori pot declanșa o tromboză, care apare într-un procent estimat la unu la 1.000 de persoane din Statele Unite în fiecare an.
Dacă aveți unul dintre acești factori, este cunoscut ca o tromboză "provocată": Istoric în familie. Anumite condiții moștenite fac sângele mai probabil să se coaguleze; cel mai frecvent este factorul V Leiden, care afectează aproximativ 5% din albi; Vârstă. Riscul crește odată cu creșterea vârstei; Scăderea fluxului sanguin. Motivul care stau la baza este, de obicei, inactivitatea datorită perioadei de repaus prelungite a patului, deplasării prelungite, paraliziei sau accidentului vascular cerebral; Spitalizare. Fiind spitalizat, din orice motiv, crește riscul. Leziuni la o venă. Cel mai adesea rezultă dintr-un os rupt, o intervenție chirurgicală sau o leziune musculară severă; Creșterea estrogenului. Sarcina sau utilizarea pilulelor contraceptive sau a terapiei cu hormoni crește riscul; Condiții medicale cronice. Acestea includ obezitatea, cancerul, boala pulmonară, boala renală și boala inflamatorie intestinală.
Persoanele cu TEV primesc de obicei medicamente injectabile anti-coagulare timp de câteva zile, urmate de pastile cunoscute sub numele de anticoagulante orale directe; Persoanele care au o TEV "neprovocată" (adică nu au factori de risc evident) au până la 50% șanse de a avea oa doua TEV în următorii 10 ani, spune dr. Piazza.
De obicei, li se recomandă să rămână pe termen lung pe medicamente anti-coagulare, cu condiția ca aceștia să aibă un risc scăzut de sângerare, un efect secundar, dar grav, datorat acestor medicamente. Acest sfat se poate extinde și la unele persoane cu TEV provocate, deoarece anumiți factori provocatori (cum ar fi tulburările de coagulare moștenite și obezitatea) nu dispar, spune dr. Piazza.
Pentru a scădea șansele de VTE, obiceiurile care vă reduc riscul de îmbolnăvire a inimii (cum ar fi fumatul, consumul unei alimentații sănătoase și activarea) vă vor ajuta. Marea majoritate a cheagurilor venoase apar la persoanele recent externate din spital, spune dr. Piazza. În timpul recuperării la domiciliu, nu stați pe canapea toată ziua; urmați sfatul medicului, fiți cât mai activi posibil, spune el. Și asigurați-vă că știți semnele de avertizare
Tromboză venoasă profundă
Zona afectată poate fi neplăcută sau dureroasă, fără nici o cauză cunoscută și se agravează în timp, se umflă, se înroșește, e caldă la atingere. Dacă aceste simptome persistă mai mult de câteva ore, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.
Embolism pulmonar
Simptomele pot include dificultăți de respirație care apar brusc, fără o explicație; bătăile inimii sunt mai rapide sau neregulate, tuse cu sânge, durere toracică sau disconfort, care, de obicei, se agravează cu respirație profundă sau cu tuse; tensiune arterială foarte scăzută senzație de vedere slabă sau leșin. Dacă aveți aceste simptome, mai ales dacă acestea se agravează repede într-o perioadă de ore sau persistă, sunați la Urgențe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...