De ce să congelezi carnea de porc înainte să o gătești. Boala gravă pe care o poți face. Dorobăț: E greu de tratat

trichineloza - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Care este, de fapt, temperatura la care trebuie gătită carnea de porc și la ce să fii atent înainte de a o consuma. Boala gravă pe care o poți face din cauza ei.

Trichineloza este o boală parazitară cauzată de infecția cu un vierme numit Trichinella. Acesta este un tip de parazit nematod (vierme rotund) din genul Trichinella. Infecția apare de obicei prin consumul de carne insuficient gătită sau procesată termic, care conține larvele acestui parazit.

Principala sursă de infecție pentru oameni este carnea de porc contaminată, dar și alte animale precum mistreții, ursii sau liliecii pot fi purtători ai acestui parazit.

După ingestia larvelor, acestea se dezvoltă în intestin, iar apoi larvele migratează prin sânge către diferite țesuturi, inclusiv mușchii, unde se formează chisturi.

Trichineloza, boala care apare din cauza cărnii nepreparate corespunzător

În această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, românii sunt în căutare de carne de porc. Mulți dintre ei încă respectă tradiția și își sacrifică porcul în propria gospodărie. 

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL la ce să fim atenți când preparăm carnea de porc.

"La trichineloză trebuie să fim atenți la carnea de vânat și de porc care nu a fost suficient preparată din punct de vedere termic.

Orice carne care provine de la un animal vânat sau de la un porc crescut în gospodărie, trebuie prima dată să îl ducem la testare pentru că această boală poate determina, începând de la cele mai ușoare faze, adică dureri musculare și articulare, până la manifestări grave cum ar fi localizare cardiacă, localizare cerebrală, localizare oculară care sunt greu de remediat din punct de vedere medical.

Cel mai bine este să verificăm, să controlăm și doar apoi să consumăm preparate din punct de vedere termic", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Băutura alcoolică ce reduce colesterolul. Trebuie consumată cu moderație

Trichineloza, prevenție

Carne de porc - FOTO: Freepik @aleksandarlittlewolf

Prevenirea trichinelozei implică asigurarea că carnea este coaptă sau procesată termic suficient pentru a distruge larvele parazitului. Măsuri precum congelarea cărnii la temperaturi scăzute timp îndelungat pot contribui, de asemenea, la reducerea riscului de infecție.

Este important să respectați normele de igienă alimentară și să evitați consumul de carne crudă sau insuficient gătită pentru a preveni infecția cu Trichinella. Dacă există suspiciunea unei infecții, este esențial să se consulte un medic pentru diagnostic și tratament adecvat.

"Înaintea gătirii, în vederea distrugerii chisturilor, se recomandă congelarea cărnii la o temperatură între -15°C și -25°C, timp de 20-30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depășească 15 cm.

În timpul gătirii, atingerea temperaturii de 71°C în toata masa de carne, pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri.

Metodele de sărare, uscare, afumare sau procesare cu microunde a cărnii nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul înghețării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim minus 15 grade Celsius. Larvele se distrug și în cazul prelucrării termice a cărnii la o temperatură de peste plus 70 de grade Celsius.

Înainte de a prepara toba, caltaboșul, sângeretele, cârnații sau alte produse, este necesară realizarea unui examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva carnea este infestată cu Trichinella spp", arată DSP Hunedoara.

Vezi și: Ce a fost mai întâi, oul sau găina. Oamenii de știință au descoperit răspunsul final

Trichineloza, simptome

Perioada de incubaţie are o durată între 2 și 28 zile. Perioada asimptomatică corespunzătoare maturării larvelor ingerate în adulți, la nivelul intestinului subțire.

Un stadiu intestinal, manifestat prin diaree însoțită sau nu de febră, dureri abdominale, anorexie. Un stadiu de invazie musculară, corespunzător migrării larvelor nou-formate în sistemul circulator, către musculatura striat.

"Este caracterizat mialgii, tumefacţia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale feţei, erupţii urticariene, febră 38-40°C, tulburări neuropsihice (cefalee, până la delir, comă), tulburări respiratorii, tulburări cardiace (miocardită cu tahicardie, tulburări de ritm), o perioadă de convalescenţă, corespunzătoare închistării larvelor în muşchi.

Orice persoană care manifestă cel puțin trei dintre următoarele:

- febră

- sensibilitate și dureri musculare

- diaree

- edem facial

- hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene.

Boala poate evolua sporadic sau în focare familiale/de colectivitate", mai arată DSP Hunedoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel