Tratamentul pentru hipertensiune arterială: când e mai bine să-l iei, seara sau dimineața

Medicament     FOTO pexels
Majoritatea celor care au  tratament pentru hipertensiune au obiceiul să își ia tratamentul dimineața, însă unii specialiști au alte păreri, bazându-se pe cercetări mai recente.

Există cel puțin trei motive teoretice pentru administrarea medicamentelor pentru tensiunea arterială înainte de culcare. În primul rând, un sistem corporal care afectează puternic tensiunea arterială, numit sistemul renină-angiotensină, are activitatea sa maximă în timpul somnului. În al doilea rând, ritmurile circadiene determină diferențe în chimia corpului noaptea în comparație cu ziua. În al treilea rând, cele mai multe infarcturi apar dimineața, înainte ca medicamentele administrate dimineața să aibă șansa de a acționa.

Mai multe studii anterioare au sugerat că pastilele pentru tensiunea arterială ar putea fi mai puternice atunci când se iau noaptea, dar studiile au fost mici și, prin urmare, neconvingătoare; majoritatea medicilor au recomandat în continuare ca pastilele pentru tensiunea arterială să fie luate dimineața, notează health.harvard.edu.

Pentru a încerca să soluționeze problema, o echipă spaniolă de cercetare medicală a efectuat un studiu a peste 19.000 de persoane cu hipertensiune (tensiune arterială crescută). Persoanelor din studiu li s-a spus, la întâmplare, să-și ia pastilele pentru tensiunea arterială fie la culcare, fie dimineața. Deoarece grupul care lua doza înainte de culcare și grupul care lua doza dimineață au fost alese la întâmplare, acestea au fost foarte asemănătoare în multe aspecte importante: vârstă, sex, greutate corporală, nivelul tensiunii arteriale, nivelul colesterolului din sânge și prezența altor boli grave în afară de hipertensiune. Acest lucru este important, deoarece într-un studiu ca acesta este de dorit ca cele două grupuri să fie foarte asemănătoare, cu excepția singurului lucru pe care îl testați: în acest caz, momentul zilei în care se iau pastilele.

Riscuri cu 50% mai mici

Studiul, publicat online de European Heart Journal, a urmărit oamenii în medie 6,3 ani. Într-adevăr, tensiunea arterială a fost mai mică în grupul care lua doze înainte de culcare. Mai important, la fel a fost riscul unor consecințe grave care rezultă din tensiunea arterială slab controlată: atac de cord, accident vascular cerebral, intervenție chirurgicală sau stenturi pentru a deschide arterele blocate în inimă sau moartea cauzată de boli de inimă sau accident vascular cerebral. Și riscul acestor boli nu a fost doar puțin mai mic; grupul ce lua doza înainte de culcare a avut aproximativ jumătate din rata acestor consecințe grave. În plus, cei care au luat medicamentele la culcare nu păreau să aibă efecte adverse de la administrarea pastilelor pe timp de noapte. De exemplu, nu aveau o rată mai mare de amețeală și cădere când se trezeau noaptea pentru a merge la baie.

Totuși, deși acest studiu este foarte mare, s-ar putea să nu fie suficient pentru a schimba practica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel