Știai că data și grosimea primei...
Endometrioza este o afecțiune cronică în care țesutul similar endometrului, care căptușește uterul, crește în afara acestuia, provocând dureri și inflamații.
Endometrioza poate duce la complicații precum infertilitatea și afecțiuni pelvine, afectând în mod semnificativ calitatea vieții femeilor afectate.
Endometrioza - Foto: Freepik @samaungraphics
Tratamentul endometriozei variază de la medicație hormonală până la intervenții chirurgicale, în funcție de severitatea simptomelor și de răspunsul individual la tratament.
În prezent, nu există nicio modalitate cunoscută de a preveni endometrioza. O mai bună conștientizare, urmată de un diagnostic și un tratament precoce pot încetini sau opri evoluția naturală a bolii și pot reduce povara pe termen lung a simptomelor sale, inclusiv, eventual, riscul de sensibilizare la durere a sistemului nervos central.
Tratamentele pentru gestionarea endometriozei pot varia în funcție de severitatea simptomelor și de dorința de a rămâne însărcinată, însă, din nefericire, în prezent, niciun tratament nu vindecă boala complet, potrivit OMS.
O serie de medicamente și tehnici pot ajuta la gestionarea endometriozei și a simptomelor acesteia.
Creșterea gradului de conștientizare poate ajuta pacientele să fie diagnosticate din timp. Tratamentul precoce poate încetini sau opri evoluția naturală a bolii și reduce simptomele pe termen lung.
Vezi și:
Întrebată dacă tratamentul pentru endometrioză este în primul rând chirurgical, medicul Elvira Brătilă a spus că: "Nu! Endometrioza nu este o boală a cărui tratament este doar chirurgia. Tocmai aici vine și experiența medicului".
"Poate să fie medical până la un punct sau poate să fie combinat tratament chirurgical și tratament medical.
Oricum, dacă este chirurgical, după tratamentul chirurgical pacienta nu pleacă acasă fără să fie sfătuită în ceea ce privește conduita pe termen scurt și pe termen lung și conduita în ceea ce privește fertilitatea.
După intervenția chirurgicală, noi le dăm pacientelor un scor de fertilitate în care să știe care sunt șansele de a obține o sarcină pe cale naturală sau trebuie să meargă direct către reproducere umană asistată.
Pentru că dacă întârzii momentul în care apelezi la reproducerea umană asistată, practic rezerva ovariană este ireversibilă.
În momentul în care se termină, șansele, ovocitele pacientei sunt aproape zero", a declarat dr. Elvira Brătilă, în emisiunea Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
Medicamentele și procedurile de fertilitate sunt uneori utilizate pentru pacientele care au dificultăți în a rămâne însărcinate din cauza endometriozei.
Chirurgia este uneori utilizată pentru a îndepărta leziunile endometriozei, aderențele și țesuturile cicatrizate. Chirurgia laparoscopică permite medicilor să mențină inciziile mici.
Tratamentele se bazează pe preferințele individuale și pe eficacitate, efecte secundare, siguranță pe termen lung, costuri și disponibilitate.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...